Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges rikaste kvinna i sorg – maken Peder död

Den hemlighetsfulla danskan som tjänar miljarder
Ane Mærsk Uggla är Sveriges rikaste kvinna. Ändå ganska anonym i Sverige, men kändis i Danmark. På fredagen förlorade hon sin make Peter. Paret har varit gifta i 48 år.Foto: Nils Meilvang
Ane och Peder Uggla på sonen Johans bröllop 2012.Foto: BRIAN RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Sveriges rikaste kvinna Ane Mærsk Uggla har förlorat sin make.

Peder Hansson Uggla blev 74 år.

Det skriver danska tidningen Berlingske.

I Danmark är paret kända och omskrivna, medan Ane Mærsk Uggla alltid strävat efter att leva ett så anonymt liv som möjligt hemma i Sverige.

Tidningen Berlingske och Svensk Damtidning har berättat om makens dödsfall.

Ane Mærsk Uggla, som kallas redardrottningen, basar över den danska Maersk-koncernen, som är världsledande inom fraktfartyg och har 80 000 anställda. Hon har länge varit en av Danmarks mäktigaste företagsledare. I Danmark har paret även uppmärksammats för sina starka band till det danska kungahuset och efter dödsfallet har danska kungafamiljen sänt sina kondoleanser. 

Adelsfamiljen Uggla

Ane Mærsk Uggla och Peder Hansson Uggla var gifta i 48 år. Tidigare den här veckan avled han i Stockholm. Han sörjs närmast av sin hustru och sönerna Robert och Johan. 

Berlingske påpekar att trots att Peder i 48 år var gift med ”Danmarks mäktigaste kvinna”, så höll han sig utanför familjens maktsfär. Han var överstelöjtnant i marinen och 14:e generationen sjöofficerare i adelsfamiljen Uggla. 

Under alla år undvek Peder Hanson Uggla på många sätt offentligheten. Han hade en styrelsepostpost i ett av Maersk-koncernens dotterbolag i Göteborg. 

Paret bodde tillsammans i en våning på Östermalm i Stockholm, och hade även en bostad i Köpenhamn.

Intervjuades av dansk reporter

Ane Mærsk Uggla, 71, har i flera år toppat listan över kvinnorna med högst inkomst i Sverige. Expressen gjorde ett stort reportage om henne i februari förra året. Då uttalade sig bland annat Jens Chr. Hansen på Berlingske tidning, en av få reportrar som har intervjuat henne genom åren.

– Hon ser sig som familjeöverhuvud och det innebär att inte vara synlig. Jag skulle beskriva henne som en mycket privat person. Hon vill mycket sällan gå ut och kommentera samhällsfrågor på det sättet som hennes far och farfar gjorde, jag tror inte att hon gillar att vara en offentlig person, sa han.

Arven och gåvorna från de förmögna föräldrarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.