De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts för terrorbrott i Etiopien. Foto: Scanpix
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts för terrorbrott i Etiopien.  Foto: Scanpix

Sveriges regering får beröm - av Etiopien

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska regeringen har fått kritik för att den inte reagerat kraftfullare mot den etiopiska regeringen i fallet med de fängslade svenska journalisterna.
Men nu får Sverige beröm från den etiopiska regeringen för att de har hållit en låg profil.
- Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner, säger talespersonen Dina Mufti till Ekot.
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts för terrorbrott i Etiopien. Deras straff har ännu inte bestämts med de riskerar båda att sitta många år i etiopiskt fängelse.
Efter domen reagerade statsminister Fredrik Reinfeldt och sa att den svenska regeringen är mycket bekymrad och vill se svenskarna frisläppta.
På hemmaplan har regeringen, och framför allt utrikesminister Carl Bildt, kritiserats för att de inte har reagerat tillräckligt kraftfullt mot den etiopiska regimen.

"Mycket bra"

Men en person är väldigt nöjd med Sveriges låga profil i frågan - nämligen det etiopiska utrikesdepartementets talesperson Dina Mufti.
- Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner. Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång, säger Dina Mufti i en intervju med SR Ekots Beatrice Janzon.
Carl Bildt har ingen vidare lust att kommentera berömmet från Etiopien.
UD:s presschef Anders Jörle säger till Expressen.se att varken han eller utrikesministern kommer kommentera uttalandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag