Sveriges radios vd vill ha rättegång mot SD före valet

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges Radios vd Mats Svegfors vill skynda på rättsprocessen mot de partitopparna i Sverigedemokraterna som misstänks ha överfallit och rånat Kalibers reporter Caroline Stenman på en Tallinkfärja i januari 2009.
Svegfors vill att en rättegång hålls innan riksdagsvalet i september.
- Det är befängt att aktiva politiker som brukar våld mot Sveriges journalister är på väg att väljas in i Sveriges riksdag.
Överfallet på Sveriges Radios reporter Caroline Stenman, 27, dokumenterades delvis av fartygets övervakningskameror, och delvis av en dold bandspelare som reportern Caroline Stenman bar under sina kläder.

SR på hemligt uppdrag

Stenman var utsänd på hemligt uppdrag för programmet Kaliber för att infiltrera Sverigedemokraternas ungdomsförbunds konferens- och festresa till Tallin. Med på resan var också Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, partisekreteraren Björn Söder och ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist.
Enligt Caroline Stenman så var det partisekreteraren Björn Söder som först fattade misstankar mot henne.
- Vi satt i en hytt och festade. Björn Söder satt mitt emot mig. Jag såg att han tittade konstigt på mig. Sen reste han sig och lutade sig fram mot Jimmie Åkesson, som satt bredvid mig. Jag såg att han viskade någonting i hans öra.
Strax efter deklarerade Jimmie Åkesson att alla måste lämna hytten.
- Han sa att de var några som måste ha en överläggning där inne, berättade Caroline Stenman efter händelsen för Expressens reporter Christian Holmén.
Efter överläggningen kallades Stenman in i en hytt av Erik Almqvist och två andra män i sällskapet.

"Var livrädd"

Enligt Caroline Stenman krävde Almqvist att få titta i hennes handväska.
 - Jag sa "nejnejnej". Då ryckte han tag i väskan. Jag släppte och sa "Ta den då!"
 Caroline berättade att hon inte vet hur hon kom ut ur hytten.
 - Jag sprang så fort jag kunde. Jag var livrädd.
Händelseförloppet bekräftas av fartygets övervakningskameror och Caroline Stenmans bandinspelning.
På övervakningsbilderna ser man också hur en av SD-topparna går ut på däck med Caroline Stenmans väska. När SD-toppen kommer in från däck har personen inte väskan med sig. Väskan fick Caroline Stenman aldrig tillbaka.

Ingen jobbar med fallet

Polisanmälan gjordes 13 januari 2009. Förundersökning lades ned, men Sveriges Radios vd Mats Svegfors begärde en överprövning, och förundersökning öppnades igen.
- Det är befängt att aktiva politiker som brukar våld mot Sveriges journalister är på väg att väljas in i Sveriges riksdag, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors till Expressen.
Chanserna att rättegången kan hållas före valet är inte stora. Chefsåklagare Birgitta Tholander Werne är på semester fram till den 16 augusti.
– Just nu arbetar ingen åklagare med fallet, säger Jonas Almström på City åklagarkammare i Stockholm.

Nekar till anklagelserna

På Närpolisområde Östermalm, där ärendet utreds, uppger man däremot att man fortfarande arbetar med ärendet.
De misstänkta för överfallet är de ledande Sverigedemokraterna Erik Almqvist, Christian Westling och William Petzäll.
Erik Almqvist har i tidigare intervjuer med Expressen nekat till anklagelserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag