Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SR:s korrespondent besköts av IS i Irak

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Johan-Mathias Sommarström.

Foto: Sveriges Radio

Stridigheter i Mosul, Irak under torsdagen.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Johan-Mathias Sommarström, besköts av en IS-krypskytt i irakiska Mosul på torsdagen.

– Tre kulor slog ner i bilarna som vi skyddade oss bakom, berättar han över telefon.

Irakiska och kurdiska styrkor slår sig fram mot terrorsekten Islamiska staten i västra Mosul.

Johan-Mathias Sommarström rapporterade vid en flygplats i västra Mosul på torsdagen när han själv fick ta skydd, som Sveriges Radio var först att berätta om.

– Det är en befriad del och den ska vara säker enligt irakiska armén. Vi stod och intervjuade flyktingar och helt plötsligt hörde vi hur det visslade förbi örat. Jag förstod direkt att det var en kula, säger han.

"Slängde oss på marken"

Han berättar att de irakiska soldaterna skrek: "Huka er, huka er".

– Vi slängde oss på marken och fick ta skydd bakom bilar och ett betongblock. Tre kulor slog ner i bilarna som vi skyddade oss bakom. En av kulorna träffade vaden på en irakisk soldat.

Skottlossningen fortsatte under flera minuter. 

– Jag lyssnade i efterhand på bandupptagningen och hörde ett 30-tal skott. De sköt med två olika vapen mot oss. Jag tror att de siktade på flyktingarna som var där. Det är IS taktik just nu.

"Blev rädd men också fokuserad"

Johan-Mathias Sommarström lämnade senare staden för ett säkrare område. Han har varit i området i några dagar nu och har även varit i Mosul flera gånger tidigare.

– Det är klart att jag blev rädd men också fokuserad på att vi skulle vara så säkra som möjligt. Den känslan var nog större än rädslan just när det pågick. Men när vi förstod att vi var i säkerhet kom rädslan också.

Han säger att han var väl förberedd på att det kunde hända.

– Jag förbereder mig på att det kan hända otäcka saker. Vi har fått säkerhetsutbildningar och de sitter i ryggmärgen. De hade vi nytta av i dag. Det första man ska göra när man hör inkommande eld är att kasta sig i säkerhet och det gjorde vi verkligen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!