Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges radio firar 90 år med galakonsert

I år fyller Sveriges Radio 90 år och detta firades med en festlig jubileumsföreställning på Berwaldhallen i Stockholm i går kväll.

Röda mattan fick stjärnglans då både kungaparet och kronprinsessparet gästade konserten.

– Kungafamiljen lyssnar ofta på radio som är en viktig informationskälla, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Under hela året har Sveriges radio på olika sätt uppmärksammat sitt 90-års jubileum. Allt kulminerade i går kväll i jubileumsföreställningen ”Avgörande ögonblick” i Berwaldhallen i Stockholm. Föreställningen sändes även live i P2 och går att lyssna på i efterhand via Sveriges Radios hemsida.

Gästlistan till kvällens stora radiofest var lång och på röda mattan trängdes så väl politiker, artister och mediepersonligheter. Men mest stjärnglans inbringade kungafamiljen. Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel anlände till festen tillsammans strax före föreställningens början.

– Kungafamiljen lyssnar ofta på radio som är en viktig informationskälla, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Efter föreställningen kunde Margareta Thorgren berätta att de var nöjda med kvällens tillställning.

– Kungafamiljen tyckte att det var en fin kväll fylld av humor och allvar från 90 års svensk radiohistoria som berör många svenskar, säger Margareta Thorgren.

Värdar för kvällen var Annika Lantz och Johar Bendjelloul. I den fullsatta Berwaldhallen tog de med gästerna på en resa och bjöd på både roliga och allvarliga nedslag i Sveriges Radios 90 åriga historia.

På programmet stod musikframträdanden av bland andra Sofia Jannok, Sven Bertil Taube och Sveriges Radios symfoniorkester.

I samband med jubileet hade Sveriges Radios lyssnare även fått rösta fram sina mest minnesvärda radioögonblick. I kategorin underhållning vann radioprogrammet Hassan och nostalgiska skrattsalvor ekade när ett av inslagen med Kristian Luuk spelades upp.

Flera av Sveriges Radios egna medarbetare fick även chans att delge gästerna och lyssnarna vilka deras mest minnesvärda radioögonblick var.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö lyfte fram sändningen från Kungsgatan i maj 1945 då andra världskriget just tagit slut.

– Många timmar som vi sänder är direktsända, vi ska sända där det händer och när det händer oavsett om det är innanför landets gränser eller utanför landets gränser, sa hon under jubileumsföreställningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.