Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges radio agerade på reporters koppling till islamist

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
Raad Riyad Abdulkarim Al-Duhan, känd som Raad Al-Duhan, hade en privat relation med en reporter på Ekot i Sveriges radio.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET
Reportern jobbade för Sveriges radio, men jobbar inte kvar längre. Enligt Ekochefen Klas Wolf-Watz slutade hon på egen begäran.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Gävleimamen Abu Raad är pappa till Raad Al-Duhan.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Sveriges radio har agerat på en koppling mellan Ekots redaktion och islamisten Raad Al-Duhan, avslöjar tidningen Doku i dag.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag, säger Ekochefen Klas Wolf-Watz till Doku. 

Under hösten 2019 granskade Ekot flera fall där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen. Granskningen fokuserade på myndigheternas agerande och bristande transparens som omgärdar tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll. Ett av fallen rör Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, Abu Raad, som tillsammans med sin son Raad Riyad Abdulkarim Al-Duhan, känd som Raad Al-Duhan, förvägrats svenskt medborgarskap. Anledningen: Migrationsöversdomstolen och regeringen anser att de utgör ett hot mot rikets säkerhet, detta då Säpo klassar männen som centralgestalter i den islamistiska miljön, samma krets som enligt Säpo utgör det största attentatshotet mot Sverige. 

Dokus Sofie Löwenmark kan avslöja att en reporter som varit drivande i granskningarna nu har flera privata kopplingar till Raad Al-Duhan.

Islamisten är skriven hos reporterns mamma. Doku har uppgifter om att Raad Al-Duhan även bott hos reportern, något som också bekräftas av uppgifter till Expressen. 

Raad Al-Duhan har även registrerat en boxadress i närheten av reporterns bostad. Postboxarna på den och andra adresser har tidigare varit föremål för granskning av media, som rapporterat att de används av kriminella och att det är känt av polisen och Ekobrottsmyndigheten, skriver Doku. 

Ekochefen: ”Slutade på egen begäran”

Reporterns mamma har engagerat sig för Raad Al-Duhans sak och skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson där hon kritiserat hanteringen av hans ärende.

Doku har talat med Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare för Ekot. Han uppger att journalisten inte längre är kvar. 

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020, säger han till Doku. 

Sveriges Radio har publicerat ett pressmeddelande med anledning av uppgifterna. Klas Wolf-Watz uppger där att han fick information om relationen i mitten på september, och vidtog direkt då åtgärder. Redaktionen har granskat reporterns publiceringar i ämnet. 

– Vi har gått igenom de publiceringar som är relevanta i det här sammanhanget och står bakom dem, vi bedömer dessa som fortsatt nyhetsmässigt relevanta, säger Klas Wolf-Watz i pressmeddelandet.  

Under våren och sommaren 2020 hade hon för Ekot fortsatt rapporterat om islamisterna som ska utvisas som säkerhetshot. En annan av dem är Abu Raad, pappa till Raad Al-Duhan. Hon kommunicerade i samband med publiceringarna även i former där hon påtalade att de inte var terrorstämplade utan det enligt henne mer luddiga begreppet ”säkerhetshot”.

Tidslinje

April 2019: Raad Al-Duhan klassas som säkerhetshot av Säkerhetspolisen, som med stöd av Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, ansöker hos Migrationsverket om att han ska utvisas. Han sätts i förvar av Migrationsverket.

Oktober 2019: Regeringen fattar beslut i utvisningsfrågan och drar samma slutsats som Säpo om att Raad Al-Duhan utgör ett säkerhetshot. Man kommer samtidigt fram till att utvisning inte är möjlig på grund av risk för tortyr, och Raad Al-Duhan får anmälningsplikt hos polisen.

Hösten 2019: Ekot publiceras en rad reportage som granskar myndigheternas agerande och bristande transparens vid tillämpningen av LSU.

Februari 2020: Mamman till reportern skriver brev till regeringen om bristande människosyn i behandlingen av Raad Al-Duhans fall.

Mars-juli 2020: Ekots reporter fortsätter att bevaka ärendet i Ekot och även i Studio ett.

Augusti 2020: Raad Al-Duhan blir skriven hos reporterns mamma.

Oktober 2020: Reportern slutar på Sveriges radio.

På Dokus fråga om Säkerhetspolisen hört av sig till Sveriges Radio säger Klas Wolf-Watz:

– Jag kan inte uttala mig om säkerhetsärenden utan hänvisar till vad jag har sagt, säger han. 

Den före detta Ekoreportern skriver i en kommentar till Doku att hon började umgås med Raad som vänner under sommaren 2020: 

”Under tiden då jag rapporterade om Raads ärende hade varken jag eller någon i min familj en privat relation med Raad.”, skriver hon och förklarar sedan sin sorti från SR:

”Jag informerade då min dåvarande arbetsgivare om min vänskapsrelation med Raad. En tid senare valde jag att sluta på egen begäran, huvudorsaken till det beslutet kommunicerade jag till kollegor och vänner.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.