Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges plan: Ta hem alla svenska IS-barn

För ett år sedan prioriterade Sverige terroristen Michael Skråmos barn. Nu arbetar UD aktivt för att få hem resten av barnen i IS-lägren.
Enligt flera IS-kvinnor har personer från en svensk myndighet besökt dem i lägret.
Foto: Helen Rasmusen
Per Örneus
Foto: UD

För ett år sedan prioriterade Sverige terroristen Michael Skråmos barn. Nu arbetar UD aktivt för att få hem resten av barnen i IS-lägren. 

Men då tvingas föräldrarna skiljas från barnen. 

UD-ambassadör Per Örnéus skriver: 

”Sverige arbetar för repatriering av barn med svensk koppling när och om så är möjligt” 

Från sitt tält i ett av de fångläger som kontrolleras av kurdledda Syriens Demokratiska Styrkor, SDF i nordöstra Syrien och via en insmugglad mobiltelefon skriver en svensk flerbarnsmamma till Expressen: 

”Jag kommer aldrig att lämna mina barn. Jag kommer inte gå med på att de återvänder till Sverige utan mig.”

Hon och resten av de svenska IS-kvinnorna som är placerade i fånglägren i nordöstra Syrien vet att vägen till Sverige är mer eller mindre stängd. Just nu finns det bara ett enda sätt att ta sig därifrån – smuggelvägen mot betalning. 

Men Expressen kan nu avslöja att Sverige arbetar aktivt för att få hem barnen medan de vuxna ska ställas inför rätta på plats i nordöstra Syrien. 

Den senaste tiden har flera familjer lyckats fly från lägren al-Hol och Roj med hjälp av smugglare.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Skråmobarnen tillsammans med morfar Patricio Galvez.
Foto: PRIVAT

UD-ambassadören Per Örnéus, Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen, skriver till Expressen:

”Den autonoma administrationen har deklarerat sin avsikt att på plats rättsligt pröva de vuxna, kvinnor och män, som sitter i fångenskap för samröre med IS. Sverige arbetar för repatriering av barn med svensk koppling när och om så är möjligt.”

Expressen kan avslöja detaljer bakom den tysta diplomatin som resulterade i att Michael Skråmos sju barn fick återvända hem till Sverige, och som nu ska ta hem resterande barn från IS-lägren. 

UD ringer SDF

Ambassadör Per Örnéus är en av de som arbetade mycket aktivt för att få hem terroristen Skråmos barn. I april 2019 samtalade Örnéus med Sverigerepresentanten för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, Shiyar Ali i Stockholm.

I ett av UD:s dokument från 17 april 2019, som Expressen tagit del av, skriver Örnéus att han talat med Shiyar Ali och att UD och det kurdiska självstyret ska fortsätta sitt konstruktiva samarbete, att de ser över möjligheten att resa till nordöstra Syrien med fokus på krigets offer. Han skriver också att Röda korset är den ”lämpliga partnern i arbetet med återförande av barnen”.

Skråmo-barnen återvänder till Sverige

Den 8 maj 2019 – cirka tre veckor efter samtalet mellan Örnéus och Ali – korsade terroristen Michael Skårmos sju barn den syrisk-irakiska gränsen och flög vidare till Sverige. 

Enligt Örnéus prioriterade Sverige just Skråmos barn för att ”barnen Skråmo var bekräftat föräldralösa och därmed prioriterade ur såväl svenskt som lokalt (den autonoma administrationen som kontrollerar nordöstra Syrien och lägren) perspektiv”.

Enligt källor till flera svenska medier har både Michael Skråmo och hans hustru Amanda Gonzalez dödats i Syrien. Men Skatteverket har ännu inte fått något bevis som styrker uppgifterna. Fortfarande står paret som ”utvandrade” och inte avlidna. 

Michael Skråmo tros ha dödats i Syrien men står fortfarande registrerad som ”utvandrad” i Skatteverkets register.

Mot FN:s barnrättskonvention

Per Örnéus bekräftar nu för första gången att han tillsammans med en ”kollega från UD:s Mellanösternenhet och en kollega från Sidas kontor på ambassaden i Beirut” genomförde en resa till nordöstra Syrien i juni 2019 – cirka en månad efter att Skråmos barn återvände till Sverige. 

Enligt Örnéus gjorde delegationen inga besök i fånglägren al-Hol eller Roj där ett 70-tal barn och kvinnor med kopplingar till Sverige är placerade.

Sveriges hållning har hela tiden varit att Sverige inte kan bistå svenskar som är i nordöstra Syrien med konsulär hjälp eftersom Sverige inte har diplomatisk närvaro på plats. På frågan om varför Sverige inte har hämtat fler än bara Skråmos barn, svarar Per Örnéus:

”Den lokala administrationen i nordöstra Syrien motsätter sig separation mellan barn och mödrar med hänvisning till FN:s barnrättskonvention.”

Besöket från myndigheterna

Expressen har talat med flera IS-kvinnor i lägren, som har kopplingar till Sverige. Samtliga säger att de har träffat en man och kvinna som uppgav att de kom från en svensk myndighet vid flera tillfällen under förra året. 

Kvinnorna i lägren anklagar Sverige för att sätta press på dem för att de ska skiljas från sina barn. 

– De sa att barnen kan få återvända till Sverige men bara om vi lämnar ifrån oss dem, säger en av IS-kvinnorna. 

Bild från lägret al-Hol
Foto: FADEL SENNA / AFP TT NYHETSBYRÅN

Örnéus säger att varken han eller hans delegation besökte lägren. Säpo och Sveriges militära underrättelsetjänst – Must – säger att de inte berättar om deras arbete eftersom det omfattas av sekretess.

Flera svenska IS-kvinnor uppger att kvinnan som kom från en svensk myndighet var involverad i ett fall med två utländska IS-barn från Trinidad. 

Barnen, som engagerade kända artistnamn, evakuerades från nordöstra Syrien och återvände till sitt hemland under förra året. Minst en utländsk tidning skrev om barnen från Trinidad och publicerade en bild på kvinnan som IS-svenskorna pekar ut.

Just den kvinnan presenteras i artikeln som en svensk NGO-volontär. 

– Hon brukade bära vapen när hon kom på besök här, säger en svensk IS-kvinna. 

– Vi har blivit tillfrågade om att separeras från våra barn för att barnen ska få återvända till Sverige. Vem går med på det? Ingen. Jag skiljs inte från mina barn, säger en svensk IS-flerbarnsmamma i ett fångläger i nordöstra Syrien. 

För en dryg månad sen fick Galvez klartecken att föra IS-terroristen Michael Skråmos sju barn från lägret al-Howl i norra Syrien till Erbil i Irak.
Den svenska IS-terroristen Michael Skråmo dog i Syrien förra året. Nu väljer hans syster att berätta om sin bror i en dokumentär i TV3.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.