Dödsskjutningarna har ökat sedan år 2000, medan annat dödligt våld har minskat, enligt Brå-studien.
Samtidigt visar det europeiska medelvärdet att det dödliga våldet har minskat totalt sett.
Men Sverige har en annan utveckling.
Sedan runt år 2013 vänder trenden uppåt. Bakom det ligger just dödsskjutningarna som ökar de senaste åren, enligt Brå.
Från att ha varit i botten av rangordningen i Europa är Sverige i toppen. Man har studerat 22 länder med tillförlitlig statistik kring dödsorsak.
– Sverige har flyttats från nästan botten av rangordningen till att ligga högt upp, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, på en presskonferens.
Enda landet där det ökat
Det är bara Kroatien som de sista fyra studerade åren har en högre nivå av dödligt skjutvapenvåld, enligt Brå.
För vissa länder saknas data för 2018, men för de länder där data finns avseende det dödliga skjutvapenvåldet det året ligger Sverige allra högst upp.
– Där har man gått om även Kroatien, vilket har bidragit till att för dödligt våld totalt så har man rört sig uppåt i Europa. Från att ha legat väldigt långt ned, till den övre halvan.
Mellan 2000-2019 har dödsskjutningarna ökat i Sverige, vilket det inte gjort i något annat land.
Sverige har gått om alla nordiska länder, och även andra länder som exempelvis Belgien och Österrike.
Kritik från M och SD
8 av 10 dödsskjutningar har skett inom en kriminell miljö, enligt Brå. Mikael Damberg säger att det hoppfulla i rapporten är att flera länder lyckats vända utvecklingen.
– Vi har bestämt oss för att Sverige inte ska vänja oss vid den här typen av situation. Vi har ju sett att de här gängkriminella uppgörelserna har lett till väldigt mycket skjutvapenvåld, och det ska pressas tillbaka, säger han i Expressen TV.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar läget för en ”skandal”.
”Alla de åtgärder och de så kallade satsningar som regeringen presenterat hjälper inte. Brottslingar bryr sig inte om hur många presskonferenser Mikael Damberg och Morgan Johansson håller.”, skriver han till Expressen.
– Vi har en rättspolitik som varit för flat. Och vi har en migration som varit på tok för stor och en integration som inte klarat att hantera det, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.