Sveriges nya hemliga affär med Saudi

Den svenska regeringen och flera myndigheter har i hemlighet försökt sälja ett gigantiskt övervakningssystem till Saudiarabien.

Diktaturen ville köpa tusentals kameror och underjordiska ledningscentraler för flera miljarder - för att kunna övervaka sin egen befolkning.

Expressen kan i dag avslöja att Sverige ville inleda ett tio år långt samarbete för att kunna leverera bland annat övervakningssystemet.

- Det handlar om att övervaka allt och alla för att kunna slå till snabbt med beväpnade inrikesstyrkor, säger en källa med god insyn i avtalets innehåll.

Avtalsförslaget skickades från den svenska regeringen till det saudiska kungahuset den 18 september 2009. Det är ett förslag till ett MoU, "Memorandum of understanding", som Sverige ville teckna med Saudiarabien. Avtalet var tänkt att löpa under tio år.

Det handlar om flera typer av underjordiska anläggningar, bland annat "underjordiska anläggningar för att leda civila insatser".

"Tusentals kameror"


Saudiarabiens inrikesminister Mohammed Nayef.
Foto: Foto: Fahad Shadeed/Reuters

- Det är tusentals kameror och avancerade underjordiska ledningscentraler, som Saudiarabien ska använda för att övervaka sina medborgare och kunna sätta in tungt beväpnade inrikesstyrkor om man ser något på kamerorna, säger en källa med god insyn.

Flera svenska myndigheter har jobbat i projektet. Fortifikationsverket, som är en myndighet som förvaltar specialanpassade, ofta hemliga, byggnader, skulle fungera som konsulter och jobba med att ta fram de underjordiska byggnaderna. Fortifikationsverket har genom sin dåvarande general­direktör Lena Jönsson arbetat med övervakningsaffären.

När Expressen ringer henne vill hon inte kommentera projektet.

- Jag får hänvisa till affärs- och utrikessekretess, säger hon till Expressens Roland Johansson.

Till sin hjälp har hon haft Ann-Christine Langselius, tidigare anställd på FOI, som varit den som hållit i projektet på Fortifikationsverket.

- Jag har inga kommentarer. Ni får kontakta Fortifikationsverkets pressavdelning, säger Langselius.

På pressavdelningen hänvisar man till Karl-Eric Hagström, fastighetsråd på Fortifikationsverket.

- Jag var inte inblandad i den verksamheten, säger han och hänvisar till Lena Jönsson.

Både Jönsson och Langselius har i dag bytt jobb.

Träffade saudierna

Även Post- och Telestyrelsen har hjälpt till. Det svenska företaget som skulle leverera utrustningen till övervakningssystemet var framför allt Saab, men även flera andra företag var engagerade.

Under 2009 åkte en svensk delegation till Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att träffa saudierna. I delegationen fanns representanter från bland annat Fortifikationsverket, Post- och Telestyrelsen och Saab. Även regeringen var representerad genom Sveriges dåvarande ambassadör Jan Thesleff.

- De träffade saudierna på Officers Club, en exklusiv officersmäss i Riyadh som bevakas av tungt beväpnade militärer. Inga kvinnor var välkomna på Officers Club, så det var bara män i delegationen, säger Expressens källa.

Under hela samarbetet var det väldigt viktigt, både för saudierna och de inblandade i Sverige, att inget skulle läcka ut.

- Allt var väldigt hemligt. Inget fick komma ut. Fortifikationsverket och UD gjorde stora ansträngningar för att undersöka hur man skulle sekretessbelägga det, säger Expressens källa.

Starkt kritisk


Åsa Romson (MP) är kritist:
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

Oppositionen var starkt kritisk när Ekot nyligen avslöjade de svenska planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. MP-språkröret Gustav Fridolin KU-anmälde Sten Tolgfors och Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesman Ulla Andersson krävde att han skulle avgå.

När det nu kommer fram att Sverige varit delaktigt i ännu ett moraliskt tveksamt projekt i Saudiarabien blir kritiken stark. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson pratar om att det är ett fall för KU.

- Som vi ser det ingår detta också i den granskning som KU bör göra. Den är ju inte för oss begränsad till just Tolgfors hägn, utan den går ju även på de relationer som Ewa Björling har, säger hon.

Även Hans Linde, utrikespolitisk talesman och gruppledare i Vänsterpartiet, är mycket kritisk.

- Jag tycker att det är oacceptabelt att man bedriver den här typen av samarbete med ett land som Saudiarabien. Det är att aktivt förse en av de värsta diktaturerna med verktygen att övervaka och därigenom förtrycka sin egen befolkning, säger han.

Men de tilltänkta leverantörerna vill tona ner kritiken.

- Det var inget annat än en svensk SOS Alarmcentral som skulle säkerställa ambulansväsende, olyckor och sådana saker, säger generalmajor Paul Degerlund, som företrädde företaget Midroc i projektet, till Expressens Micke Ölander.

Men ett dokument som Expressen fått av en källa i regeringskansliet visar att det inte bara är fråga om en SOS Alarm-anläggning. I dokumentet står det att övervakningssystemet ska ge "nationell övervakning", "snabb realtidsrespons till alla hot och situationer" samt "övervakning och skydd av folkflöden".

FAKTA/DIKTATUREN SAUDIARABIEN

Sharialagar

En strikt islam är grunden för statens synsätt. I straffskalan finns dödsstraff, offentlig piskning och amputering. Landet har stämplats som en av världens grymmaste diktaturer.

Kungafamiljen styr

Kungen Abdullah bin Abdul Aziz är landets regeringschef och den kungliga familjen styr landet med järnhand. Någon opposition är inte tillåten. Svenska utrikesdepartementet avråder svenskar från icke nödvändiga resor till landet.

Kvinnoförtryck

Föraktet för kvinnor är väl utbrett i Saudiarabien och enligt Human rights watch betraktar den saudiarabiska regimen kvinnorna som omyndiga medborgare i förhållande till männen. Många kvinnor får, enligt organisationen, inte röra sig fritt utan tillåtelse eller överseende av en manlig släkting.

Partier förbjudna

Politiska partier och demonstrationer är inte tillåtna i landet. Den internationella organisationen Human rights watch har kritiserat diktatorn och kungen Abdullah bin Abdul Aziz för den ytterst begränsade yttrandefriheten som råder i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.