Sveriges nationalsång stryks ur nya kursplanen

Skolverket har tidigare backat efter massiv kritik på ändringar i kursplanen för historieundervisningen.
Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson.
Foto: Jönköpings universitet
Skolverkets nya reviderade förslag till kurs- och ämnesplaner i grundskolan och sameskolan har fortsatt att väcka debatt.
Foto: SHUTTERSTOCK

I december lämnar Skolverket in sitt förslag till ny kursplan i grundskolan till regeringen. Och där har formuleringar om nationalsången och psalmer strukits.

– Borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt, säger Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson till Lärarnas tidning.

Expressen rapporterade så sent som i måndags om att Skolverket backar på det kritiserade förslaget att stryka antiken ur historiekursplanen.

Men Skolverkets nya reviderade förslag till kurs- och ämnesplaner i grundskolan och sameskolan har fortsatt att väcka debatt.

Nu från tungt experthåll.

Tidigare överdirektör kritisk

Det är Hans Albin Larsson, Skolinspektionens tidigare överdirektör, professor emeritus i historia och utbildningsvetenskap vid Jönköpings universitet, och före detta ordförande i Historielärarnas förening, som uttalar sig i Lärarnas tidning.

– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel. Skolverket borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt.

– Det handlar om att ha en sorts grundläggande allmänbildning, säger han.

För Hans Albin Larsson reagerar starkt på att begrepp som medeltid, renässans, barock, upplysningstiden, romantiken, stormaktstiden och frihetstiden tagits bort ur kursplanen för historia. Men även att namngeografin har skurits ned – och att nationalsången och psalmer strukits ur musikundervisningen på lågstadiet.

– Varför eleverna inte ska lära sig nationalsången i skolan förstår jag inte. Ingen tror väl sig vara förmer än någon annan för att man behärskar den svenska nationalsången, säger Hans Albin Larsson.

Nationalsången plockas bort

Så här ser ändringen för kursplanen i musik på lågstadiet ut.


Nuvarande kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.”


Ny kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.”

Skolverket svarar på hemsidan

På sin hemsida svarar Skolverket på vad de menar är ”felaktiga påståenden om våra förslag”. 

”Det är lärarna med sin kunskap och ämneskompetens som ska omsätta kursplanerna i undervisning för eleverna”, skriver Skolverket och fortsätter:

”Landets musiklärare vet att nationalsången och de vanligaste psalmerna ryms inom 'musikaliska traditioner vid olika högtider' ”


Rättelse: I en tidigare version var det otydligt att de föreslagna ändringarna gäller just formuleringarna kring bland annat nationalsången.


Dagens största svenska nyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.