Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges första lucia var en man

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lunds första lucia ska ha varit en man.
Foto: BA LINDGREN
"Lucia är lucia. Och lucia är till för att sprida ljus" säger Uppsalas lucia Elin Allström.
Foto: Privat

I dag är det lucia och runtom i landet är det många som drar på sig linne, band och ljus i hår.

Men det kanske inte många vet är att mycket tyder på att den allra första lucian kan ha varit en man.

– Lucia är lucia. Och lucia är till för att sprida ljus, säger Uppsalas lucia, Elin Allström, 18.

Traditionen med en lucia – ”vitklädd med ljus i hår” – har drygt 200 år på nacken och det äldsta belägget man har för en sådan lucia är från 1820-talet. Då var det en man som hade fått äran att ha kronan på huvudet.

– Det är en man som skriver om det i sina memoarer. Han var rätt obekväm själv med luciatraditionen men han befann sig på Skinnskattebergs herrgård och på morgonkvisten slogs dörrarna upp, och in kom drängen med ljuskrona och vita lakan på sig, säger etnologen och luciaexperten Lena Kättström Höök.

Att en man kunde vara lucia var alltså inget ovanligt när traditionen tog sin början. En bra bit in på 1900-talet var könsöverskridande luciatåg en normalitet.

– Många tror att det alltid har sett ut som på mitten av 1900-talet och har svårt att släppa det, men så är det inte alls. Det har varit stora variationer, säger Lena Kättström Höök.

Lunds första lucia kan ha varit man

Traditionen spred sig över landet med hjälp av manliga studenter från Västsverige. De tog med sig traditionen till universitetsstäderna Uppsala och Lund.

Intendent på Kulturen i Lund, Anders Jansson, hittade i år även ytterligare bevis för att en lucia vid den här tiden lika gärna kunde vara en man. Bilden föreställer en man i klänning med en krona på huvudet och kortet är märkt: ”Studerande Brag såsom Lucia 1875. Lund”.  Anders Jansson hittade kortet av en slump, berättar han för Sydsvenskan.

– Det är få högtider som väcker så mycket känslor som lucia. Men den har inte alltid sett likadan ut och nu kan vi se att den i början var vad vi i dag kanske skulle anse som modern och normbrytande, säger han till tidningen.

Anders Jansson tror därmed att Lunds första lucia kan ha varit en man.

– Och jag har aldrig sett något liknande dessa bilder, varken i Lund eller i något annat sammanhang, säger han till Sydsvenskan.

Uppsalas lucia Elin Allström: ”Spelar ingen roll”

Men i dag är det närmast kontroversiellt med en manlig lucia. De senaste veckorna har det pågått en het debatt – där det är många som samlats under hashtaggen #jagärlucia, för att visa sitt stöd för tanken om att alla ska få vara lucia.

Det är även något som Uppsalas lucia, Elin Allström, 18, håller med om.

– Jag tänker att det spelar ingen roll om man är kille eller tjej, mörkhyad eller ljushyad. Så vad det är för person som är lucia, det rör mig inte så mycket, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.