Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges farligaste kvinnor - så klarar de livet i fängelse

Foto: Anna Hållams/Lars Andersson/Polisen/Roger Vikström/Tommy Pedersen
Andreas Wallin, chef, anstalten Ystad.
Jenny Yourstone, forskningsledare, Kriminalvården.

De är båda dömda för våldsamma mord på sina föräldrar.

På kvinnoanstalten i Ystad kastades Sara Lundblad, 28, och Martina Kveldstad, 39, i isoleringscell efter ett våldsamt slagsmål på avdelningen.

En händelse som i en incidentrapport beskrivs som ett "regelrätt slagsmål" - en blodig konflikt av många när andelen våldsdömda kvinnor nu ökar i Sverige.

Expressen har granskat landets farligaste kvinnor och deras liv på kvinnoanstalterna.

Överfallslarmet går på avdelning A/B.

En sen eftermiddag i februari 2016 utbryter vilt slagsmål mellan intagna på fängelset i Ystad, en anstalt för kvinnor med nästa högsta säkerhetsklassen.

I efterhand kan ingen svara på vem som slagit vem, men när anstaltspersonalen till slut griper in finns två välkända ansikten bland de som misstänks ha varit inblandade:

Sara Lundblad, 28 - dömd för att ha mördat sin pappa, som sköts till döds i sängen med ett hagelgevär. Därefter sopat undan spåren och grävt ner kroppen. Allt för att, enligt misstankarna, komma åt hans pengar.

Foto: Anna Hållams

Sara Lundblad, 28

■ Brott: Den 30 augusti 2012 skjuts Göran Lundblad till döds i sin säng med ett hagelgevär i Förlösa utanför Kalmar. Men det är först i juni 2014, när den senare dömde Martin Törnblad berättar om mordet för ett vittne, som polisutredningen tar fart.

 

Törnblad och Sara Lundblad visar sig, enligt domen, tillsammans ha mördat hennes pappa och grävt ned kroppen. Efteråt rengörs hans sovrum och renoveras.
Motivet ska ha varit att komma över Göran Lundblads förmögenhet.


Domen: Dömdes i april 2015 till 18 års fängelse av hovrätten.

 

■ Fängelseliv: Placerades i februari förra året i isoleringscell efter ett bråk på anstalten i Ystad. Under bråket, där det aldrig kunnat bevisas om hon haft någon medverkan, fick en intagen en blödande skada under örat och en slogs i huvudet med en flaska. Även en kriminalvårdare fick skada av ett bett när bråket skulle stoppas.

 

Och Martina Kveldstad, 39 - dömd för att ha strypt både sin mamma och en äldre väninna till döds med bland annat julgransbelysning. Därefter maskerat det hela som ett självmord med snaror runt halsar och plastpåsar över huvuden. Allt för att i missbrukssyfte komma åt deras receptbelagda tabletter.

Foto: Lars Andersson

Martina Kveldstad, 39

Brott: Mamman hittas död på kvällen den 23 februari 2010 av en granne. Hon sitter lutad mot väggen med ett hundkoppel virat flera varv runt halsen och två plastkassar över huvudet. Så börjar polisutredningen som slutade med att Martina Kveldstad, 39, dömdes för att ha mördat både sin mamma och en väninna inom loppet av två månader i Värnamo. Den 53-åriga väninnan ströps med sladden från en julgransbelysning. Hon arrangerade mordplatserna, med snaror och plastpåsar, för att se ut som självmord. Motivet var, enligt hovrätten, Martin Kveldstads kraftiga missbruk och att hon ville komma åt mordoffrens receptbelagda tabletter.
I polisförhör sa hon dock:
- Mamma var min trygghet i livet. Hon har alltid stöttat mig när det behövts.

 

Dom: Dömdes i december 2010 till livstids fängelse av Göta hovrätt.

 

Fängelseliv: I februari 2016 placerades Kveldstad i isoleringscell på anstalten i Ystad efter ett bråk på avdelningen. Kriminalvården konstaterade att en "våldsincident med flera inblandade har ägt rum" och att isoleringen grundade sig i att det inte kunde uteslutas att hon varit delaktig. Hon släpptes ut dagen efter. Några dagar tidigare hade hon fått avslag på att ringa en person som ansågs olämplig för henne. Kveldstad har under sin fängelsetid fått flera varningar som bland annat gällt droginnehav. Under ett bråk med en annan fånge på Hinseberg 2013 hällde hon mjölk över en annan fånge. Personal upptäckte vid ett tillfälle att hon hade en symaskinsnål i cellen, som hon använt för att pierca sig själv. Kveldstad har ändå fått bevakade permissioner och under dessa bland annat handlat kläder och besökt en hamburgerrestaurang.

Antalet kvinnor som döms för hot- och våldsbrott har ökat 

Klockan 17.15 placeras de i "avskildhet" i isoleringscell och en utredning tar vid. Man lyckas aldrig styrka vem som gjort vad och de intagna släpps från isoleringen dagen efter. Klart är dock, enligt Kriminalvårdens incidentrapport, att en intagen har fått skador efter en flaska som slagits mot huvudet och att en annan fått en blödande skada under örat. När personalen grep in fick också en vårdare ett bett i handen. I incidentrapporter slås det fast att bråket varit ett "regelrätt slagsmål" där stora delar av avdelningen misstänks ha varit inblandade.

Och händelsen behöver inte vara någon slump.

De svenska kvinnoanstalterna står nu inför nya utmaningar med ett allt mer våldsamt klientel sedan antalet kvinnor som döms för hot- och våldsbrott ökat med 37 procent, enligt siffror från Kriminalvården och Brå.

Foto: Polisen

Jonna Henningsson, 27

Brott: Hon är beväpnad med hammare, förskärare och sprutor med sömnmedel och sprit. Den hästintresserade Jonna Henningsson, som gått ut gymnasiet med toppbetyg och ville bli veterinär eller läkare, är på väg till sin kärleksrival i Askersund. Hon överfaller kvinnan med en hammare när hon kommer ut från sin lägenhet och drar in henne i bostaden igen. Där mördar och styckar hon sitt offer. Motivet var svartsjuka mot ex-pojkvännen och den 22-åriga kvinnan som hade en relation.

 

Domen: Dömdes den 18 mars 2015 av Göta hovrätt till livstids fängelse för mord.

 

Fängelseliv: Avtjänar straffet på anstalten Hinseberg och trots att Kriminalvården bedömt att risken är hög för våld och hot har hon hittills inte varit inblandad i några kända bråk. Däremot har hon blivit tilldelad en varning av Kriminalvården efter att ha vägrat lämna urinprov.

Våldsamma intagna kan inte alltid hållas borta från varandra

I Expressens granskning över de kvinnor som får betecknas som landets farligaste, sett till brotten de dömts för, finns såväl dubbelmördare som styckmördare.

Kvinnor som under ofattbart brutala former strypt, skurit och skjutit ihjäl familjemedlemmar.

Många av dem finns på säkerhetsanstalterna Hinseberg och Ystad.

- Rent allmänt kan jag säga att statistiken inte slagit igenom hos oss fullt ut än. Men vi har märkt tendenserna, säger Andreas Wallin, anstaltschef i Ystad.

Han kan inte kommentera slagsmålet i februari 2016 men säger att den typen av händelser sker återkommande.

- Sådana incidenter sker emellanåt och i någon mening är det snarare konstigt att det inte sker oftare. Vi har människor som sitter inlåsta, som inte kan fly, de är instängda med varandra. Det blir skärmytslingar och i ytterlighetsfall så blir det handgripligheter.

En utmaning för kvinnoanstalterna är att det finns få anstalter. Våldsamma intagna som hamnar i konflikter kan inte alltid hållas borta från varandra.

- Är det män som råkar i luven på varandra så kan man säkerställa att deras vägar inte korsas. På kvinnosidan kan det vara svårare. Man kan man mötas igen under verkställigheter, säger Andreas Wallin.

- Det finns intagna som vi känner till som inte går så där optimalt ihop. Vi försöker lösa så gott vi kan att de inte kommer ihop, men ibland går det inte undvika.

Foto: Roger Vikström

Jeanette Javell, 46

Brott: Tidigt på midsommaraftonens morgon 2012 högg Jeanette Javell ihjäl sin sambo Ingemar "Inke" Wallin, 49, med en filékniv i Högbo bruk utanför Sandviken. Efter dödshuggen gick hon till badrummet och tvättade bort blodet från kniven. Sedan tog hon fram mobilen och fotograferade den livlösa kroppen på vardagsrumsgolvet.
När polisen kom till platsen låg han död på golvet med ett 30-tal stick- och sårskador. Jeanette Javell berättade i en Expressen-intervju, när hon satt på häktet i Österåker inför sin anstaltsplacering:
- Det här är som en verklig skräckfilm. Kunde jag trolla honom tillbaka, eller snurra tillbaka tiden, absolut.

 

Dom: I januari 2013 dömd av hovrätten till 14 års fängelse för mord.

 

Fängelseliv: På anstalten i Ystad träffade hon en gammal bekant som hon senare förlovade sig med. Hon har berättat om en bitter kamp mot Kriminalvården om att få träffa flickvännen. Har också tvistat med Kriminalvården om tillgång till internet.

Kvinnorna som hamnar i konflikterna har en aggressionsproblematik

Den stora skillnaden mellan män och kvinnor som döms för våldsbrott är att kvinnorna nästan uteslutande begått våldsbrott mot någon som de känner.

- Det är en partner eller före detta partner, nära familj, en vän eller en bekant. Det händer nästan inte att kvinnor utövar våld oprovocerat mot någon helt obekant, säger Jenny Yourstone, forskningsledare på Kriminalvården.

Hon uppger att kvinnorna som hamnar i konflikterna har en aggressionsproblematik som behöver hanteras.

- Det är klart att om vi får kvinnor som är dömda för den typen av brott så kan man förstå att de också har en aggressionsproblematik och då måste vi hantera det.

- Om du har en psykisk störning av nåt slag så kommer det att följa med in i anstalten och det måste hanteras. Det händer att vi har incidenter även på kvinnosidan, om än sällan, som vi måste jobba med.

Ökningen av antalet kvinnor som döms för våld och hot rör främst mindre allvarliga våldsbrott, som misshandel och våld- och hot mot tjänsteman.

Foto: Roger Vikström

Britt-Mari Melén, 49

Brott: - Jag tror att min man har skjutit sig.
Vid femtiden på morgonen, den 11 juli 2011, ringde Britt-Marie Melén till SOS. När polis och ambulans kom till huset i Filipstad fann de maken liggande på sängen. Under en morgonrock och två blodiga handdukar låg en älgstudsare. Det visade sig, enligt domen, att mordplatsen var riggad som ett självmord men att det var Britt-Marie Melén som skjutit maken. Utåt var de en mönsterfamilj men äktenskapet var illa sargat och Britt-Marie Melén ska ha upplevt att hon blev kontrollerad av maken.


■ Dom: Dömdes till 14 års fängelse för mord.

 

Fängelseliv: Inifrån kvinnofängelset Hinseberg inledde hon en relation med en man efter en kontaktannons i veckotidningen Året Runt. För tidskriften Filen har Britt-Marie Melén berättat om sina drömmar om framtiden.
- Att få komma ut på lufthål igen och för en stund känna på frihetskänslan. Och att jag kanske kan få möjlighet att ge ut mina dikter i en egen bok.

Accepterar inte längre hot från kvinnor - anmäler

Jenny Yourstone lyfter fram att man bör vara försiktig vid tolkningen av siffrorna, som bland annat kan ha med ökad anmälningsbenägenhet att göra.

- Frågan är om kvinnor blivit mer våldsamma per definition eller om det kan ha med till exempel förändrade könsroller att göra. Att man nu inte accepterar hot utan anmäler. Det är många komponenter att ta hänsyn till.

En Kriminalvården-rapport från 2015 visade att antalet kvinnliga intagna på anstalter mellan 1976 och 2013 ökade med 57 procent, men konstaterade också att forskningen kring dem var "ytterst begränsad".

2015 dömdes 878 kvinnor till fängelse.

Foto: Tommy Pedersen

Carina Frödin, 54

■ Brottet: Hon blev känd som "Svarta änkan" efter att ha knivhuggigt en sambo med en förskärare, strypt sin pojkvän med en elsladd och bränt sin make inne. Den senaste domen kom sedan hon den 18 januari 2010 satt eld på sin och dåvarande maken Pierre "Pigge" Axelsson Andrés, 46, gemensamma lägenhet i Grängesberg.
"Pigge" dog i lågorna och Carina Frödin dömdes till livstids fängelse. I en GT-intervju 2012 på anstalten Ystad, sa hon:
– Jag kanske är så gammal när jag kommer ut att jag hamnar på ålderdomshem. Det är ju inte så lätt att komma ut i samhället eftersom jag sitter för dödligt våld för andra gången.

 

Dom: Den 27 augusti 2010 dömde Svea hovrätt Carina Frödin till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand.

 

Fängelseliv: Sitter på Hinseberg och har den senaste tiden varit utanför murarna vid minst två tillfällen. Beviljades nyligen permission till en sjukhusmottagning, men beordrades på grund den långa strafftiden att bära handfängsel under hela besöket. En vecka senare beviljades hon också en vanlig bevakad permission under sex timmar. Enligt tidigare uppgifter till Expressen är Carina Frödin känd som "Drottningen på Hinseberg" och respekterad av sina medfångar. För fem år senare var hon inblandad i ett slagsmål men har i övrigt inte varit involverad i några grövre incidenter utöver arbetsvägran vid några tillfällen.

 

Expressen har förgäves sökt samtliga dömda för en kommentar.

PÅ TEMAT - LÄS OCKSÅ:

 

Mördaren Jonna uppvaktats med drösvis av beundrarpost från män på andra anstalter.

 

Överlvde knivhugg – Krister vill återförenas med "Svarta änkan"

 

Martina, 33, ströp sin mamma och väninna

 

Utdrag ur sambons mejl till Christine Schürrer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.