Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven i munskydd när coronamötet inleddes

Angela Merkel om sina förväntningar på EU-förhandlingarna gällande coronaviruset.
Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), bar mask under mötet.
Foto: EU/Skärmdump
Franske presidenten, Emmanuel Macron, tillsammans med Europeiska rådets ordförande.
Stefan Löfven tillsammans med Spaniens premiärminister.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel i ansiktsmask.
Statsminister Stefan Löfvens främsta mål är att hålla nere Sveriges EU-avgift.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentet i Bryssel.
Foto: OLLE SPORRONG
Angela Merkel.
Foto: JOHN THYS / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Toppmötet i Bryssel är i gång. EU:s 27 ledare har samlats och möter varandra rent fysiskt för första gången på nästan ett halvår.

Under mötet är den stora frågan EU:s planer på ett omfattande coronastöd - något som Tysklands Angela Merkel tror blir ”väldigt svårt” att förhandla om.
När mötet inleddes i dag bar Stefan Löfven munskydd precis som de andra EU-ledarna

Inte sedan i februari har EU-ministrarna träffats öga mot öga. Men i dag och i morgon hålls toppmöte i Bryssel som samlar de 27 ledarna som då träffas för första gången rent fysiskt sedan pandemiutbrottet.

När ledarna anlände i limousin till mötet bar en del munskydd - andra avstod.
Viktor Orbán och Stefan Löfven anlände utan. Men när sedan själva mötet inleddes och EU-ledarna minglade och intog sina platser bar alla munskydd - inklusive Stefan Löfven.

Munskydd eller inte - de stora stöttestenarna under mötet blir EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 och EU:s återhämtningsplan efter coronapandemin som kommer att kommer att förhandlas.

För Sveriges del vill man hålla nere storleken på budgeten och minska återhämtningsfonden, och att pengarna som lånas upp förmedlas i form av lån, inte bidrag.

På fredagskvällen hade inte mycket läckt ut från förhandlingarna - det sades både att det gick långsamt och att diskussionerna var intensiva.
Men någon tendens om hur stödet skulle kunna utformas fanns inte.

Sparsamma fyran vill se återhållsam EU-budget

Länderna är oense vad gäller coronakrispaketet där den så kallade sparsamma fyran: Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark, vill se en annan modell där de krisdrabbade länderna stöds via lån.

Tyskland och Angela Merkel står i mitten i frågan och ses som en betydande roll för att nå förhandlingarnas mål, rapporterar The Guardian.

Merkel tror att det blir ”väldigt svårt” för länderna att komma överens vad gäller coronastödpaketet, rapporterar AFP.

– Pandemin är ingens fel och därför måste vi få bukt med dess konsekvenser på ett solidariskt sätt, har hon tidigare sagt.

Svensk EU-avgift kan öka

Statsminister Stefan Löfvens främsta mål när förhandlingarna snart drar i gång är att hålla nere Sveriges EU-avgift.

Budgetförslaget som nu finns ligger på 1 074 miljarder euro för de kommande sju åren. Utöver det finns ett extra coronastöd på 750 miljarder där merparten är i form av bidrag.

Enligt Löfven kommer avgiften öka med tio miljarder kronor per år i det förslag som nu ligger på förhandlingsbordet. Det är en ökning med 23 procent.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger Löfven, rapporterar SVT Nyheter.

Coronastödet

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.


Källa: Europeiska rådet

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez befann sig på Harpsund för överläggningar med statsminister Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.