Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dawit Isaak: 6 000 dagar i fängelse utan rättegång

Den svenske journalisten Dawit Isaak greps 23 september 2001. Trots att han suttit i fängelse i snart 16 år har han inte åtalats eller dömts för något brott.
Foto: Kalle Ahlsén
Eritreas första och enda president Isaias Afewerki tycker inte att det behövs någon rättegång för att hålla svenske medborgaren Dawit Isaak fängslad i 16 år.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson arbetar för att svenska journalisten Dawit Isaak ska släppas.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Dawit Isaak är Sveriges enda samvetsfånge.

Isaak är svensk medborgare och har suttit inspärrad i ett fängelse i Eritrea sedan 2001 – utan rättegång. 

Hans enda brott var att vilja berätta sanningen. 

Den 26 februari 2018 var en märkesdag. Då hade han suttit fängslad 6 000 dagar utan rättegång.

Den som läst Expressen under 2000-talet har säkert sett rutan på kultursidorna om Dawit Isaak. Den som berättar hur många dagar den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, utan att ha dömts för något brott.


LÄS MER: "Dawit Isaaks enda brott är hans mod" 


Rutan i Expressen är en påminnelse mot läsarna samt mot Dawit Isaaks familj och vänner. 

En påminnelse om att aldrig glömma Isaak och hans kamp för att vara oberoende journalist.

Vem är Dawit Isaak?

Journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak föddes 27 oktober 1964 i Eritrea, som då var en del av Etiopien. Isaaks växte upp med sina fem syskon och levde av föräldrarnas italienska delikatessbutik. 

1987 kom Isaak kom till Sverige och Lerum som flykting. Där arbetade han som städare och engagerade sig samtidigt för ett fritt Eritrea.


LÄS MER: Så många dagar har Dawit Isaak suttit i fängelse 


1992 blev han svensk medborgare, men han flyttade tillbaka 1993 när Eritrea blev självständigt. Framtiden såg ljus ut för det nya landet och Dawit gifte sig och fick tre barn. 

1996 skrevs en presslag som gjorde det möjligt att starta privata tidningar i Eritrea. Året därpå grundade Isaak tillsammans med några journalistkolleger landets första oberoende dagstidning Setit. Men när ett nytt krig bröt ut 1998 mellan Eritrea och Etiopien återvände Isaak till Sverige med sin familj.


LÄS MER: 5 000 dagar skamligt lång tid i en cell 


2001 återvände Dawit Isaak ensam till Eritrea. Det politiska läget var då ytterst instabilt. Så när hans tidning Setit publicerade en uppmaning till presidenten Isaias Afewerki att utlysa fria val slog regimen tillbaka hårt.

På söndagsmorgonen den 23 september 2001 greps Dawit Isaak av polisen. Arresteringsvågen mot ledande journalister i Eritrea skedde två veckor efter 11 september, när världens ögon var riktade mot New York. 

Med undantag av två dygn 2005 har han suttit fängslad sedan dess. 


LÄS MER: Expressens specialsajt om Dawit Isaak 


Det här är Eritrea 

Fram till 1991 var Eritrea en del av Etiopien. Men 29 maj 1991 utropade Eritrea sin självständighet, vilket erkändes först två år senare. Sedan grundandet har landet styrts av Isaias Afewerki (född 1946) som är både stats- och regeringschef samt talman i landets parlament. 


LÄS MER: Han styr landet med järnhand 


Eritrea är en enpartistat och styrs av Folkets front för demokrati och rättvisa. Landet har inte genomfört några fria och oberoende val, någonsin. Det planerade valet 1997 sköts upp på grund av kriget mot Etiopien där över 100 000 soldater dog.


Expressen har dagligen sedan 10 januari 2006 påmint läsarna – och Eritreas myndigheter – hur länge Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång.

Därför greps Isaak av polisen i Eritrea

Dawit Isaak flyttade tillbaka till Eritrea efter självständigheten. Tillsammans med några andra journalister startades Eritreas första oberoende tidning, Setit, namngiven efter en flod som utgör en liten bit av gränsen mot Etiopien. 

Under 2001 började politiker och ministrar i regeringen kritisera hur Isaias Afewerki styrde landet. Setit rapporterade om den så kallade 15-gruppen, G15, som krävde demokratiska reformer i landet. 


LÄS MER: "Dawit är symbolen för yttrandefriheten" 


15-gruppen krävde att de mänskliga rättigheterna, samt landets konstitution skulle respekteras. De krävde även fria och oberoende val, och att fler partier än det styrande partiet Folkets front för demokrati och rättvisa skulle godkännas. 

I kölvattnet av 11 septemberdåden i USA slog regimen till mot kritikerna.


LÄS MER: Eritrea har faktiskt en stolt historia – och nu borde Dawit Isaak släppas


18–23 september stängdes alla oberoende medier i landet och tio journalister greps. Av G15 flydde tre landet, en drog sig undan, och de övriga elva greps.

Ingen av journalisterna eller G15-medlemmarna har åtalats för något brott.

Enligt den eritreanska regimen är Isaak fängslad för brott mot rikets säkerhet.

– Vi kommer inte att släppa honom eller ställa honom inför rätta. Vi vet hur vi ska handskas med honom och andra som han, sa president Isaias Afwerki i en intervju i Expressen 2009.


LÄS MER: Eritreas president: Kommer inte att släppa Dawit 


Varför kräver Expressen att Dawit Isaak ska bli fri?

– Han är en make, en far – men också en symbol för inte bara det eritreanska folkets rätt till tryck- och yttrandefrihet, utan också för pressfrihet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


LÄS MER: 13 anledningar till varför Eritrea måste släppa Dawit Isaak Här är domstolen i Asmara där Dawit Isaak skulle kunna ha dömts. Men Isaak åtalades aldrig.
Foto: / OKÄND

Vad har hänt med de andra som greps?

Regimen i Eritreas huvudstad Asmara behandlar de andra journalisterna och medlemmarna av G15-gruppen på samma sätt: Genom att inte säga någonting.

Om Dawit Isaak säger de att han mår bra i fängelset. 

De som suttit i detta fängelse vittnar om de omänskliga förhållandena som fångarna lever under, där temperaturen kan gå upp till 50 grader under sommaren och där fångar torteras regelbundet.


LÄS MER: Dawit Isaaks dotter: "Jag tror han lever" 


Var finns Dawit Isaak i dag?

I slutet av 2008 flyttades Isaak från Karshelifängelset i Asmara till Eiraeirofängelset utanför huvudstaden. Detta andra fängelse har rykte om att vara mycket tufft och man behandlar sina fångar illa där.

I maj 2013 berättade den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh för Expressen att Dawit Isaak var vid liv, men sjuk:

– Jag har 100 procentiga säkra uppgifter på att Dawit lever. Han är fortfarande isolerad i Eiraeiro-fängelset och han är sjuk. Presidentens egen säkerhetstjänst har ansvar för honom, sa han.

I juni 2016 sa Eritreas utrikesminister Osman Saleh i en exklusiv intervju med franska radion RFI att Dawit Isaak lever

LÄS MER: Fängelsepolisen: Dawit Isaak lever


Hur fick världen upp ögonen för Dawit Isaak?

2003 fick Dawit Isaak Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris. Därefter började flera organisationer arbeta aktivt för att få Isaak och hans fängslade kolleger frigivna.

Lördagen 19 november 2005 släpptes Dawit Isaak. Men friheten var kortvarig och han greps snart igen. Samma år nominerades Dawit Isaak till FN-organet Unescos pressfrihetspris av IFJ, International Federation of Journalists.

Varje vecka har organisationen Free Dawit uppvaktat Eritreas ambassad i Sverige med protestbrev och krav på att Dawit ska friges, men utan resultat. Ambassaden tar inte emot protesterna och har konsekvent valt att inte uttala sig.


LÄS MER: IDA ÖLMEDAL: Sex tusen dagar av det liv som skulle ha varit hans 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.