Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges effektivaste fartkamera har mött sin överman

Någon har sågat ned två fartkameror i Åsarna.
Foto: Trafikverket

Vroom! 

En fartdåre har ilsknat till – och sågat ned Sveriges mest effektiva fartkamera. 

– Det är lite snopet att man tog ned kamerorna på båda sidorna, säger Stefan Lindh på Trafikverket till ÖP.

Fartkameran längs E45 i Åsarna, Jämtland, korades till fjolårets mest effektiva. Kameran fångade hela 792 bilister som körde över den tillåtna gränsen på 50 kilometer i timmen, vilket SVT rapporterat om. Kameran fångade 21 fler fartsyndare än tvåan, en fartkamera i Norrtälje-Svanberga. 

Men sedan annandagen har den effektiva kameran inte fångat en enda fartsyndare. Någon har nämligen sågat ned kameran och ytterligare en fartkamera i närheten. 

– Det ser ut som att det var någon som tyckte att det var kul att förstöra. Det är lite snopet att man tog ned kamerorna på båda sidorna, säger Stefan Lindh jobbar med underhåll av kameror på Trafikverket i område Nord och Mitt, till Östersundsposten. 

Trafikverket: ”Snopet”

Trafikverket har underrättat polisen om brottet och kommer att försöka sätta upp nya fartkameror i Åsarna efter årsskiftet. 

– Är det fruset i rören till kablarna så blir det inga nya kameror förrän till våren. Då har vi ett problem. Om vi däremot får in nya kablar så kan vi sätta upp nya kameror rätt så snabbt, säger Stefan Lindh till ÖP. 

Ska sätta upp nya fartkameror

Stefan Lindh berättar vidare för tidningen att det är första gången han stöter på problemet med nedsågade fartkameror: 

– Ibland är det någon som roar sig med att måla över kamerorna, men inte såga ned dem på det där viset. Det är sällan, säger Stefan Lindh till ÖP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.