Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges ambassadör kallas upp i Turkiet

Jens Stoltenberg om Turkiets flygoffensiv: Turkiets svar måste vara proportionerligt, de har rätt att försvara sig i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Turkiets utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör efter protester vid den turkiska ambassaden i Stockholm, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Turkiet vädjar att Sverige ska utreda protesterna.

Turkiet hävdar att en grupp som sympatiserade med PKK demonstrerade mot Erdogan utanför ambassaden i Stockholm, uppger två diplomatiska källor för Reuters.

Ankara anklagar demonstrationen för att vara ”terrorismpropaganda” och förolämpande mot Erdogan – och vädjar nu till Sverige att utreda protesterna.

Turkiets utrikesdepartement har även kallat upp Sveriges ambassadör i Turkiet, Staffan Herrström.

Sverige och Finland väntar fortfarande på att det turkiska parlamentet ska ratificera länderna Natoansökan. Turkiet har avvaktat med ett godkännande, vilket lett till en rad diskussioner länderna emellan. Och i början av november åkte Sveriges statsminister Ulf Kristersson till Ankara för att personligen träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

En av president Erdogans huvudfrågor för att godkänna Sverige har varit att man vill att Sverige utlämnar personer med påstådd koppling till terrorklassade PKK.

UR ARKIVET: Ulf Kristersson höll pressträff med Erdogan

Ulf Kristersson och Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan höll i presskonferens angående svenskt Nato-medlemskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.