Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges äldsta fyller 111 år

Han är äldsten i Sverige.
På tisdag fyller Anders Engberg i Falkenberg 111 år.
När eterniten kom slutade han att lägga halmtak och började köra ut mjölk.
Han var i 50-årsåldern och halvvägs i livet.
Anders Engberg föddes 1892 i Morup strax norr om Falkenberg och växte upp på båtsmanstorpet Bryntebo. Anders övertog torpet efter sin far och arbetade med dagsverken på olika gårdar i trakten, bland annat som halmtaktäckare. - Det var väldigt vanligt med halmtak i början på 1900-talet. Nu är det ju mer exklusivt med halm- och vasstak. Fram till andra världskriget gick det bra men då kom eterniten och ersatte, berättar sonen Evald Engberg, för TT. Inget stort firande I en brödraskara om fyra finns bara Evald och hans bror Bror kvar. Eftersom deras far känner sig trött blir det inget stort firande på tisdag. Familjen uppvaktar på servicehemmet Solhaga dit Anders flyttade som 104-åring 1996. - Han trivs bra men han var väl inte överförtjust när han skulle flytta dit om man säger så, säger Evald. - Efter flytten till villan i Skogstorp 1964 reste far och mor lite grann, annars var det mest jobbet och gården som tog tid. På den tiden var det ju mycket handarbete så någon speciell hobby har han inte, fortsätter han. Äldst i Sverige Anders Engberg är den äldsta personen i Sverige med sina 111 år. Han var 13 år när unionen mellan Sverige och Norge upplöstes 1905 och 53 år vid andra världskrigets slut. 1989 föll Berlinmuren, då var Anders 97 år. Sin 111:e födelsedag firar han i lugn och ro. - Pappa är skeptisk till uppståndelsen, han ser det mest som en parentes, säger Evald, som själv fyllde 75 år tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.