SD:s Anna Hagwall avgår efter sina uttalanden om Bonnier och svensk media. Foto: Sven LindwallSD:s Anna Hagwall avgår efter sina uttalanden om Bonnier och svensk media. Foto: Sven Lindwall
SD:s Anna Hagwall avgår efter sina uttalanden om Bonnier och svensk media. Foto: Sven Lindwall
I pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga. Foto: Sven LindwallI pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga. Foto: Sven Lindwall
I pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga. Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas Anna Hagwall avgår

Publicerad

SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall avgår efter sina kritiserade uttalanden om Bonnier och presstöd.

Hon träder tillbaka och avgår från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet.

Men hon sitter kvar i riksdagen – och i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna, skriver SVT Dalarna.

Sverigedemokraternas Anna Hagwall har i en motion föreslagit att ta bort presstödet till landets lokaltidningar.

Hon ville få stopp på Bonnier.

Hon kommenterade i onsdags motionen till Aftonbladet:

"De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier", skrev Anna Hagwall till tidningen.

"Låt tidningarna gå under"

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten".

SD tog snabbt avstånd från Hagwalls motion.

 

LÄS MER: Mattsson: Utspelet är förstås ren galenskap

 

Och nu tvingas hon avgå "efter samtal med Sverigedemokraternas gruppledning".

Träder tillbaka och avgår från alla poster

Hagwall träder tillbaka och avgår från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet. Hon avgår också som intern gruppledare för SD:s skattepolitiska grupp.

Dessutom låter hon bli att ställa upp i omval 2018 – på uppmaning från gruppledningen.

Anna Hagwalls uttalande om presstöd, medier och Bonnier har väckt starka reaktioner och fått skarp kritik.

 

LÄS MER: Karin Olsson: Kulturpolitiken visar SD:s bruna böjelser

 

SD står inte bakom motionen

I ett pressmeddelande skriver SD att bakgrunden till Hagwalls beslut är "den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden".

SD:s gruppledare Mattias Karlsson kommenterar händelsen i pressmeddelandet:

– Anna Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne den senaste tiden. Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas.

Inte första gången Hagwall "skadar SD:s anseende"

Han skriver vidare att det inte är första gången som Anna Hagwall har gjort uttalanden som skadar SD:s anseende.

Partiledningen har inte längre förtroende för henne.

– Sedan har hon inte på ett tillfredställande sätt kunnat förklara vad hon menar med att införa kvotering på äganderätten vissa etniska grupper ska få ha inom medierna, säger Mattias Karlsson till TT.

I pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga.

Kommer sitta kvar i riksdagen och kommunfullmäktige

Enligt SVT Dalarna kommer Anna Hagwall att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut. Hon kommer också att sitta kvar i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna.

Hon vill inte svara på om beslutet att avgå var hennes eget eller inte – men säger till SVT att hon har bra relation till partiledningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag