Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraternas Anna Hagwall avgår

SD:s Anna Hagwall avgår efter sina uttalanden om Bonnier och svensk media.
Foto: Sven Lindwall
I pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga.
Foto: Sven Lindwall

SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall avgår efter sina kritiserade uttalanden om Bonnier och presstöd.

Hon träder tillbaka och avgår från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet.

Men hon sitter kvar i riksdagen – och i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna, skriver SVT Dalarna.

Sverigedemokraternas Anna Hagwall har i en motion föreslagit att ta bort presstödet till landets lokaltidningar.

Hon ville få stopp på Bonnier.

Hon kommenterade i onsdags motionen till Aftonbladet:

"De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier", skrev Anna Hagwall till tidningen.

"Låt tidningarna gå under"

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten".

SD tog snabbt avstånd från Hagwalls motion.


LÄS MER: Mattsson: Utspelet är förstås ren galenskap


Och nu tvingas hon avgå "efter samtal med Sverigedemokraternas gruppledning".

Träder tillbaka och avgår från alla poster

Hagwall träder tillbaka och avgår från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet. Hon avgår också som intern gruppledare för SD:s skattepolitiska grupp.

Dessutom låter hon bli att ställa upp i omval 2018 – på uppmaning från gruppledningen.

Anna Hagwalls uttalande om presstöd, medier och Bonnier har väckt starka reaktioner och fått skarp kritik.


LÄS MER: Karin Olsson: Kulturpolitiken visar SD:s bruna böjelser


SD står inte bakom motionen

I ett pressmeddelande skriver SD att bakgrunden till Hagwalls beslut är "den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden".

SD:s gruppledare Mattias Karlsson kommenterar händelsen i pressmeddelandet:

– Anna Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne den senaste tiden. Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas.

Inte första gången Hagwall "skadar SD:s anseende"

Han skriver vidare att det inte är första gången som Anna Hagwall har gjort uttalanden som skadar SD:s anseende.

Partiledningen har inte längre förtroende för henne.

– Sedan har hon inte på ett tillfredställande sätt kunnat förklara vad hon menar med att införa kvotering på äganderätten vissa etniska grupper ska få ha inom medierna, säger Mattias Karlsson till TT.

I pressmeddelandet skriver Karlsson att det är upp till Hagwall själv om hon sitter kvar i riksdagen, eftersom mandaten där är personliga.

Kommer sitta kvar i riksdagen och kommunfullmäktige

Enligt SVT Dalarna kommer Anna Hagwall att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut. Hon kommer också att sitta kvar i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna.

Hon vill inte svara på om beslutet att avgå var hennes eget eller inte – men säger till SVT att hon har bra relation till partiledningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.