Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna värvar politikreporter

Den etablerade journalisten Anna Ernius blir pressekreterare för SD.
Foto: Privat
Henrik Vinge, presschef för SD.
Foto: Mikael Sjöberg

Sverigedemokraterna har värvat den etablerade politikreportern Anna Ernius.

Ernius, som nu arbetar som pressekreterare för partiet i riksdagen, hävdade i våras att hon under sin tid på Skaraborgs Läns tidning och Skövde Nyheter systematiskt tvingades mörka och vinkla nyheter för att inte gynna SD.

– Detta visar på vår normalisering, säger partiets presschef Henrik Vinge, om rekryteringen. 

Anna Ernius har de senaste femton åren arbetat i olika befattningar på tidningar i Herenco-koncernen. De senaste åren har hon som politisk reporter bland annat intervjuat partiledare och ministrar när de besökt regionen.

För två veckor sedan började hon på sitt nya jobb – som pressekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen.

– Det känns jättebra, det är väldigt roligt och spännande, säger hon.

Anna Ernius är kritisk till tidningar

I dag är hon kritisk till sina tidigare arbetskamrater på Skövde Nyheter och Skaraborgs Läns tidning.

– Man har väldigt svårt att hantera frågor om invandring, och det finns en demonisering av SD som jag har tyckt illa om ända sedan start. Det har varit otillfredsställande.

Anser du att Sverigedemokraterna behandlas orättvist?

– Ja, det tycker jag.

Vad ska du då göra för att ändra på det?

– Jag vill hjälpa till att lyfta fram en politik som jag tycker är den enda i Sverige i dag som är relevant. Jag tror att fler människor kommer att inse att demoniseringen inte är sund. Man kommer mer och mer att behandla Sverigedemokraterna som ett vanligt parti.

Hur ser du på partiets bakgrund?

– Det har debatterats och fokuserats på dessa i så hög utsträckning att man inte ser vad partiet står för i dag. Jag hoppas att man ska kunna "vända blad" och att vi ska kunna presentera det vi står för i dag. Det är många partier som har tråkigheter i bagaget...

SD:s presschef är glad över rekrytering av Anna Ernius

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge är glad över rekryteringen.

– Anna kommer att jobba som pressekreterare hos oss och dels sköta kontakterna mellan medierna och våra riksdagsledamöter. Men hon ska också vara delaktig i att utforma kommunikation både centralt och regionalt.

– Jag är väldigt glad och stolt över att kunna göra den här typen av rekryteringar. Det visar att vi har potential att vara en bra arbetsgivare också för kvalificerade och meriterade journalister, och det visar på vår normalisering.

Marie Flyckt, ansvarig utgivare på Hallpressen, håller tillbakavisar kritiken om att tidningarna medvetet skulle ha missgynnat SD.

– Det stämmer inte, vi mörkar inte. Vi granskar alla partier utifrån samma bevekelsegrunder och väljer nyheter utifrån vad som är relevant och av allmänintresse, vilket är grundläggande journalistik, säger hon till Resumé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.