SD går starkt framåt i kyrkovalet. Men Jimmie Åkesson ser inte valframgången som en indikator för hur det kan gå i nästa års riksdagsval. "Egentligen inte, det går inte jämföra ett kyrkoval med andra val", säger Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong
SD går starkt framåt i kyrkovalet. Men Jimmie Åkesson ser inte valframgången som en indikator för hur det kan gå i nästa års riksdagsval. "Egentligen inte, det går inte jämföra ett kyrkoval med andra val", säger Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong

Sverigedemokraterna starkt framåt i kyrkovalet

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna går framåt i kyrkovalet.
Men den stora skrällen står Frimodig kyrka och Miljöpartiet för.
När nästan alla röster räknats i valet till kyrkomötet går Sverigedemokraterna starkt framåt.
Partiet har 2,95 procent av rösterna - nästan en dubbling jämfört med valet 2005 då SD fick 1,74 procent av rösterna.

"Går inte att jämföra med andra val"

Sverigedemokraterna ser ut att öka från fyra till sju mandat.
- Vi går generellt framåt och har fått fler lojala väljare. Trots att våra väljare är de minst intresserade har många gått och röstat, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
Men Jimmie Åkesson ser inte valframgången som en indikator för hur det kan gå i nästa års riksdagsval.
- Egentligen inte, det går inte jämföra ett kyrkoval med andra val, säger Jimmie Åkesson.

Frimodig kyrka stora skrällen

Kyrkovalets stora skräll står Frimodig kyrka för, som ökar från sju till 13 mandat.
Även Miljöpartiet går framåt och dubblar sina fyra mandat till åtta. Socialdemokraterna ligger kvar som största parti med 71 mandat.
Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna backar medan Kristdemokraterna ligger kvar på förra valets nivå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag