Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare i justitieutskottet.Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare i justitieutskottet.
Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare i justitieutskottet.
"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef. Foto: Mikael Sjöberg"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef. Foto: Mikael Sjöberg
"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef. Foto: Mikael Sjöberg
"Vi har gjort vad som kan förväntas av oss", säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Foto: Sven Lindwall"Vi har gjort vad som kan förväntas av oss", säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Foto: Sven Lindwall
"Vi har gjort vad som kan förväntas av oss", säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Foto: Cornelia NordströmSverigedemokraternas Kent Ekeroth. Foto: Cornelia Nordström

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

 Foto: Cornelia Nordström
Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TTModeraternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna stänger av sekreterare

Publicerad

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth, efter avslöjanden om att han spridit rysk propaganda.

Samtidigt erfar Expressen att Liberalerna kommer föreslå att partierna inte längre själva ska ansvara för säkerhetskontrollerna.

– Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor, säger Henrik Vinge, SD:s presschef.

Det är Hela Hälsinglands ledarsida som under måndagen uppmärksammade flera inlägg på Dick Abrahamssons Facebooksida, där han upprepade gånger spridit rysk propaganda.

Tidigare har Expo avslöjat att Dick Abrahamsson, som egentligen heter Richard i förnamn, flera gånger arbetat för högerextrema sajter.

Bland annat när högerextrema Motgift intervjuade nazistiska Svenskarnas partis ledare.

Abrahamsson ska också, enligt Expo, ha varit aktiv i Partiet de frias interna Facebookgrupp. Partiet de fria beskrivs av tidningen som antisemitiskt och konspirationistiskt.

"Har inte tillgång till riksdagens lokaler"

Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare åt Kent Ekeroth i justitieutskottet.

"Berörd person är arbetsbefriad och har inte tillgång till riksdagens lokaler. Detta tills ärendet är fullt hanterat inom organisationen", skriver Sverigedemokraternas pressavdelning i ett sms till tidningen.

"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef.Foto: Mikael Sjöberg

Mattias Karlsson om Putilov: "Varningssignal om penningtvätt"

I helgen sa Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen "Egor Putilov", upp sig från SD:s kansli. Han sågs som en potentiell säkerhetsrisk enligt flera experter.

Bland annat på grund av en fastighetsaffär han gjort med en rysk affärsman 2014 - där Fridback genom köp och snabb vidareförsäljning tjänade sex miljoner kronor.

I en intervju med HD och Sydsvenskan berättar SD:s gruppledare, Mattias Karlsson, att husaffären väckte varningssignaler om penningtvätt.

– Han slutade självmant. Men det var vår vilja att han skulle sluta, säger Mattias Karlsson.

Sydsvenskan: Så du uppmanade Putilov att sluta?

– Ja, i princip var det så.

"Ett viktigt skäl är uttalanden"

Sverigedemokraterna vill inte gå in på exakt vilka uttalanden som nu gjorde att partiet stängde av Dick Abrahamsson från riksdagens lokaler.

– Det finns flera olika skäl till detta, men ett viktigt skäl är att den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor. Och därför har man velat göra en ny bedömning av om det är möjligt för den här personen att arbeta på riksdagskansliet, säger Sverigedemokraternas presschef, Henrik Vinge.

Har inte tillgång till riksdagens lokaler

De senaste avslöjandena består av inlägg från Dick Abrahamssons Facebooksida, som bör ha varit kända för många inom partiet.

– Det är en mängd olika typer av uttalanden. Jag har inte de rakt framför mig här, men det är så pass att man har velat göra en bedömning av om det är lämpligt att den här personen ska arbeta kvar på riksdagskansliet och i så fall med vad. Och under tiden den bedömningen görs kommer den här personen inte att ha tillgång till riksdagskansliet, säger Henrik Vinge.

Enligt vad Expressen erfar föreslår Liberalerna, som en följd av Putilovaffären, att de politiska partierna inte längre själva ska ansvara för säkerhetskontrollerna av medarbetare i riksdagen.

Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/Tt

Moderaterna: Viktigt att partierna axlar ansvaret

Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark, som deltog i dagens möte i riksdagen mellan gruppledarna där Putilovaffären diskuterades, anser att partierna har ett egenansvar när det kommer till säkerhetsgranskningar av den egna personalen.

– Det är viktigt att man axlar det.

Hur rimligt är det att de politiska partierna själva gör säkerhetsgranskningarna av tjänstemän som arbetar i riksdagshuset?

– Jag tycker i grunden att det är rätt rimligt, för ytterst är det så att riksdagen vilar på 349 personer och vi är organiserade i olika partier och rekryterar personer som är kopplade till partierna.

Är det din uppfattning att Putilov har utgjort ett säkerhetshot?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om exakt. Däremot finns det ju onekligen ett riskbeteende, och all anledning för många larmklockor att ringa. Då har partiet ett eget ansvar som man måste axla.

Mattias Karlsson: "Vi har gjort vad som kan förväntas av oss"

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, sammanfattar dagens diskussioner:

– Jag tycker att det var en ganska sansad och konstruktiv dialog. Vi diskuterade säkerhetsfrågor och säkerhetsbedömningar, och gränssnitten mellan riksdagens säkerhetsavdelning och partiernas ansvar i en ganska bred kontext, säger Mattias Karlsson.

– Det jag tar med mig från mötet är att jag är stärkt i min övertygelse om att vi inte har begått något formellt fel i de här fallen som har diskuterats. Jag är också stärkt i min övertygelse om att Sverigedemokraterna inte på något vis har ett mer bristande system för säkerhetsprövningar än något annat parti.

Inga formella fel – men har ni begått några andra fel?

– Nej, jag tycker inte det. Vi har gjort vad som kan förväntas av oss. Sen kan man alltid bli bättre. Vi har definitivt levt upp till grundkraven som man kan ställa när det gäller anställningar på den här nivån. De andra partierna hade inte agerat annorlunda.

Många talar om att vi har haft ett allvarligt säkerhetshot i Sveriges riksdag. Håller du med om det?

– Jag vet inte vad man baserar det på, för det finns ingenting belagt överhuvudtaget. Det finns inget konkret som visar att den här personen skulle ha utgjort en säkerhetsrisk.

Så du tycker att han kunde ha jobbat kvar?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns många anledningar till att man skiljs åt som arbetsgivare och arbetstagare. Men jag kan inte säga att det förelegat något hot överhuvudtaget. Den bedömningen överlåter jag åt rättsvårdande myndigheter.

Nu kommer besked om att ni stängt av ytterligare en politisk sekreterare. Varför då?

– Det är en del i att vi skärper upp kraven på de anställda, både när det gäller säkerhetsmässigt och utrymmet för ideologiska avvikelser. Det är det sistnämnda som har varit relevant i det här fallet. Det har förekommit en serie av uttalanden i sociala medier som vi menar strider mot partiets linje och också mot den nolltolerans som vi har antagit. Därför har vi arbetsbefriat den här personen.

Du säger att ni nu skärper upp era rutiner. På vilket sätt?

– Vi för en dialog både internt i partiet men också med riksdagens säkerhetsförvaltning, om hur vi ska kunna ha bättre kontroll. Och det gäller alla partier, det var vi överens om på mötet i dag.

Kan ni ha fler avvikare i Sveriges riksdag?

– Det tror jag inte, och det hoppas jag inte.

Har det här skadat Sverigedemokraterna?

– Det vet jag inte. Det är upp till väljarna att bedöma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag