Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna stänger av sekreterare

Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare i justitieutskottet.
"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef.
Foto: Mikael Sjöberg
"Vi har gjort vad som kan förväntas av oss", säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.
Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.
Foto: Cornelia Nordström
Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth, efter avslöjanden om att han spridit rysk propaganda.

Samtidigt erfar Expressen att Liberalerna kommer föreslå att partierna inte längre själva ska ansvara för säkerhetskontrollerna.

– Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor, säger Henrik Vinge, SD:s presschef.

Det är Hela Hälsinglands ledarsida som under måndagen uppmärksammade flera inlägg på Dick Abrahamssons Facebooksida, där han upprepade gånger spridit rysk propaganda.

Tidigare har Expo avslöjat att Dick Abrahamsson, som egentligen heter Richard i förnamn, flera gånger arbetat för högerextrema sajter.

Bland annat när högerextrema Motgift intervjuade nazistiska Svenskarnas partis ledare.

Abrahamsson ska också, enligt Expo, ha varit aktiv i Partiet de frias interna Facebookgrupp. Partiet de fria beskrivs av tidningen som antisemitiskt och konspirationistiskt.

"Har inte tillgång till riksdagens lokaler"

Dick Abrahamsson har fram till nu arbetat som politisk sekreterare åt Kent Ekeroth i justitieutskottet.

"Berörd person är arbetsbefriad och har inte tillgång till riksdagens lokaler. Detta tills ärendet är fullt hanterat inom organisationen", skriver Sverigedemokraternas pressavdelning i ett sms till tidningen.

"Den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor", säger Henrik Vinge, SD:s presschef.
Foto: Mikael Sjöberg

Mattias Karlsson om Putilov: "Varningssignal om penningtvätt"

I helgen sa Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen "Egor Putilov", upp sig från SD:s kansli. Han sågs som en potentiell säkerhetsrisk enligt flera experter.

Bland annat på grund av en fastighetsaffär han gjort med en rysk affärsman 2014 - där Fridback genom köp och snabb vidareförsäljning tjänade sex miljoner kronor.

I en intervju med HD och Sydsvenskan berättar SD:s gruppledare, Mattias Karlsson, att husaffären väckte varningssignaler om penningtvätt.

– Han slutade självmant. Men det var vår vilja att han skulle sluta, säger Mattias Karlsson.

Sydsvenskan: Så du uppmanade Putilov att sluta?

– Ja, i princip var det så.

"Ett viktigt skäl är uttalanden"

Sverigedemokraterna vill inte gå in på exakt vilka uttalanden som nu gjorde att partiet stängde av Dick Abrahamsson från riksdagens lokaler.

– Det finns flera olika skäl till detta, men ett viktigt skäl är att den här personen har gjort en del uttalanden som är helt och hållet oförenliga med SD:s hållning i vissa frågor. Och därför har man velat göra en ny bedömning av om det är möjligt för den här personen att arbeta på riksdagskansliet, säger Sverigedemokraternas presschef, Henrik Vinge.

Har inte tillgång till riksdagens lokaler

De senaste avslöjandena består av inlägg från Dick Abrahamssons Facebooksida, som bör ha varit kända för många inom partiet.

– Det är en mängd olika typer av uttalanden. Jag har inte de rakt framför mig här, men det är så pass att man har velat göra en bedömning av om det är lämpligt att den här personen ska arbeta kvar på riksdagskansliet och i så fall med vad. Och under tiden den bedömningen görs kommer den här personen inte att ha tillgång till riksdagskansliet, säger Henrik Vinge.

Enligt vad Expressen erfar föreslår Liberalerna, som en följd av Putilovaffären, att de politiska partierna inte längre själva ska ansvara för säkerhetskontrollerna av medarbetare i riksdagen.

Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark deltog i dagens möte i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/Tt

Moderaterna: Viktigt att partierna axlar ansvaret

Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark, som deltog i dagens möte i riksdagen mellan gruppledarna där Putilovaffären diskuterades, anser att partierna har ett egenansvar när det kommer till säkerhetsgranskningar av den egna personalen.

– Det är viktigt att man axlar det.

Hur rimligt är det att de politiska partierna själva gör säkerhetsgranskningarna av tjänstemän som arbetar i riksdagshuset?

– Jag tycker i grunden att det är rätt rimligt, för ytterst är det så att riksdagen vilar på 349 personer och vi är organiserade i olika partier och rekryterar personer som är kopplade till partierna.

Är det din uppfattning att Putilov har utgjort ett säkerhetshot?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om exakt. Däremot finns det ju onekligen ett riskbeteende, och all anledning för många larmklockor att ringa. Då har partiet ett eget ansvar som man måste axla.

Mattias Karlsson: "Vi har gjort vad som kan förväntas av oss"

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, sammanfattar dagens diskussioner:

– Jag tycker att det var en ganska sansad och konstruktiv dialog. Vi diskuterade säkerhetsfrågor och säkerhetsbedömningar, och gränssnitten mellan riksdagens säkerhetsavdelning och partiernas ansvar i en ganska bred kontext, säger Mattias Karlsson.

– Det jag tar med mig från mötet är att jag är stärkt i min övertygelse om att vi inte har begått något formellt fel i de här fallen som har diskuterats. Jag är också stärkt i min övertygelse om att Sverigedemokraterna inte på något vis har ett mer bristande system för säkerhetsprövningar än något annat parti.

Inga formella fel – men har ni begått några andra fel?

– Nej, jag tycker inte det. Vi har gjort vad som kan förväntas av oss. Sen kan man alltid bli bättre. Vi har definitivt levt upp till grundkraven som man kan ställa när det gäller anställningar på den här nivån. De andra partierna hade inte agerat annorlunda.

Många talar om att vi har haft ett allvarligt säkerhetshot i Sveriges riksdag. Håller du med om det?

– Jag vet inte vad man baserar det på, för det finns ingenting belagt överhuvudtaget. Det finns inget konkret som visar att den här personen skulle ha utgjort en säkerhetsrisk.

Så du tycker att han kunde ha jobbat kvar?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns många anledningar till att man skiljs åt som arbetsgivare och arbetstagare. Men jag kan inte säga att det förelegat något hot överhuvudtaget. Den bedömningen överlåter jag åt rättsvårdande myndigheter.

Nu kommer besked om att ni stängt av ytterligare en politisk sekreterare. Varför då?

– Det är en del i att vi skärper upp kraven på de anställda, både när det gäller säkerhetsmässigt och utrymmet för ideologiska avvikelser. Det är det sistnämnda som har varit relevant i det här fallet. Det har förekommit en serie av uttalanden i sociala medier som vi menar strider mot partiets linje och också mot den nolltolerans som vi har antagit. Därför har vi arbetsbefriat den här personen.

Du säger att ni nu skärper upp era rutiner. På vilket sätt?

– Vi för en dialog både internt i partiet men också med riksdagens säkerhetsförvaltning, om hur vi ska kunna ha bättre kontroll. Och det gäller alla partier, det var vi överens om på mötet i dag.

Kan ni ha fler avvikare i Sveriges riksdag?

– Det tror jag inte, och det hoppas jag inte.

Har det här skadat Sverigedemokraterna?

– Det vet jag inte. Det är upp till väljarna att bedöma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.