Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigedemokraterna överväger misstroendevotum mot Löfven

Paula Bieler, SD. Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven under dagens presskonferens på Rosenbad. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna kritiserar statsminister Stefan Löfven och de ansvariga ministrarna i it-skandalen. SD menar att både infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman måste gå.

– Om statsministern inte kommer fram till att de här ministrarna måste lämna sina poster, och därmed möblera om i samband med regeringsförklaringen, då kommer vi att rikta misstroendevotum inte bara mot de ansvariga ministrarna utan även mot statsministern, säger Paula Bieler.

SD sätter också press på alliansen.

Statsminister Stefan Löfven hade presskonferens på måndagen och gav ytterligare information om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Men oppositionen fnyser åt det Löfven säger.

– Det är fortsatt anmärkningsvärt på många sätt. Vi har två ministrar som har haft kännedom om ett potentiellt läckage av uppgifter mot rikets säkerhet och inte informerat övriga regeringen och framför allt inte informerat statsministern, utrikesnämnden och försvarsutskottet och så vidare, säger Paula Bieler (SD).

Hon tycker att det är märkligt att Stefan Löfven kan ha fortsatt förtroende för infrastrukturminister Anna Johansson, som undanhållit viktig information för regeringen.

 

LÄS MER: Maria Ågren kan få ut full lön – i fyra år till 

 

– Det var uppenbart under presskonferensen att statsministern inte tycks reflektera över detta och uttrycker att han har förtroende för ministrarna och säger till vissa att han velat få informationen tidigare, men visar inga tecken på att han kommer att agera på detta.

SD: Kommer begära misstroendevotum

Därför har SD diskuterat eventuella handlingsåtgärder och politiska konsekvenser av Stefan Löfvens och hans ministrars agerande.

– Vi har konfererat inom partiledningen och kommit fram till att om statsministern inte kommer fram till att de här ministrarna måste lämna sina poster, och därmed möblera om i samband med regeringsförklaringen, då kommer vi att rikta misstroendevotum inte bara mot de ansvariga ministrarna utan även mot statsministern. När statsministern har förtroende för personer som undanhåller så pass viktig information och inte har kontroll över de egna departementen hanterar så viktig information, den personen bör inte vara statsminister, säger Paula Bieler.

Tänker ni gå fram själva med misstroendevotum oavsett vad alliansen kommer fram till?

– Vi kommer att begära misstroendevotum mot statsministern oavsett vad alliansen kommer fram till. Vi tycker att alliansen i så fall får bekänna färg. Sedan utgår vi i från att de står bakom det de har sagt, att ansvariga ministrar ska prövas och eventuellt och förhoppningsvis får ett misstroende förklarat mot sig om inget extraordinärt framkommer som gör att ministrarna kan sitta kvar. I dag finns det inga förmildrande som jag kan se.

Även Jimmie Åkesson reagerar på uppgifterna. På Twitter skriver SD-ledaren: "Regeringen har haft kännedom om läckaget under två år. Vi kommer att utkräva ansvar"

https://twitter.com/jimmieakesson/status/889481950267944962

 

LÄS MER: Så försökte regeringen mörka it-skandalen 

Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger till Expressen apropå SD:s krav på ministrarnas avgång och misstroendevotum mot dem och möjligen även Stefan Löfven:

– Vi har från alliansens sida att vi inte utesluter en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Men vi vill invänta något mer information. Bland annat sammanträder försvars- och justitieutskottet i morgon, med Peter Hultqvist och Anders Ygeman närvarande och med möjlighet att utfråga dem.

Har alliansen gemensamt diskuterat misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd?

– Vart och ett parti tar ställning, men vi har ju ständigt ett informationsutbyte, säger Björklund som följt Stefan Löfvens presskonferens på måndagen och det som sagts där.

– Jag delar Stefan Löfvens uppfattning att det här är ett allvarligt haveri. Men regeringen har ju själv medverkat till att haveriet har blivit så allvarligt genom att regeringen inte har ingripit trots att man har haft kunskap om haveriet, säger Björklund.

– Det är oerhört märkligt att två ministrar har känt till det här sedan januari 2016 men de informerade inte statsministern eller ansvarig minister och de ingrep inte.

https://twitter.com/BuschEbba/status/889513947283542016

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att hon fick beskåda ett dubbelhaveri på statsministerns presskonferens.

– Jag kallar detta för dubbelhaveri. Det är ett haveri på Transportstyrelsen, men det är också ett haveri i Sveriges regering. Stefan Löfven förmedlar en ytterst märklig syn på ledarskap och ansvar när han säger att det är okej att ministrar som har haft kännedom om risk för rikets säkerhet inte delger honom den informationen. Det är oerhört anmärkningsvärt, säger hon.

Hon säger att det är oacceptabelt och håller fast i frågan om misstroendeförklaring.

– Misstroendevotum kan bli aktuellt. Vi kommer att utkräva ansvar. Det är uppenbart att Stefan Löfven i och med den här presskonferensen inte är beredd att utkräva ansvar av sina ministrar, men det ansvaret kommer vi att ta ut.

Sverigedemokraterna sätter press på alliansen och vill få bort både Anna Johansson och Anders Ygeman från sina ministerposter. Och om Stefan Löfven inte agerar riskerar även han ett misstroendevotum, enligt SD.

Busch Thor:

– Det är så här att Kristdemokraterna har varit beredda att fälla den här regeringen innan den här krisen. Det står självklart fast. Vi kommer att utkräva ansvar från regeringen i den här frågan.

Vem av ministrarna i it-skandalen bär störst ansvar?

– Jag är inte beredd att vikta dem mot varandra i dag. Jag konstaterar att det är flera ministrar som är aktuella för misstroendevotum. Vi vet fortfarande inte alla turer i det här.

Sjöstedt: "Väldigt svårförklarligt"

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ifrågasätter regeringens brister där man uppenbarligen inte informerat varandra för att förhindra it-skandalen på Transportstyrelsen. Han är mest frågande till infrastrukturminister Anna Johanssons (S) agerande.

– Det är uppenbart att regeringens arbete har brustit. Allra mest anmärkningsvärt är att den ansvariga ministern, Anna Johansson, inte har vetat vad som har skett under lång tid, trots att andra ministrar har vetat det, och trots att man har jobbat med att försöka täppa till den här säkerhetsluckan. Det är väldigt svårförklarligt.

Jonas Sjöstedt. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

LÄS MER: 7 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen

 

– Jag tycker inte vi har fått tillräckligt med förklaringar och jag kan därför inte säga att misstroendeförklaringen utesluts än, säger V-ledaren till TT.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook: "Löfvens presskonferens gav inte svar på flera viktiga frågetecken. I en stund när han borde visa ledarskap skyller han på andra." Hon fortsätter:

"Centerpartiet utesluter fortsatt inte misstroende mot enskilda statsråd. Imorgon väntar möten i försvarsutskottet, justitieutskottet och vi partiledare samlas för information på Rosenbad. Regeringen behöver lägga korten på bordet och ge oss mer information."

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att Löfven skyller i från sig på andra, och på myndigheter och står fast vid att det kan bli tal om en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

– Jag sa redan förra veckan att det mycket väl kan bli aktuellt. Och jag är inte imponerad av de besked som skett på dagens pressträff, säger hon, enligt TT.

På sin Instagram har hon lagt upp en skärmdump från Expressens sajt.

https://www.instagram.com/p/BW7-8CPBZMC/?taken-by=kinbergbatra&hl=sv

"Säkerhetskrisen fortsätter, och fördjupades snarare av Löfvens presskonferens i dag. Som väckte fler frågor än den besvarade och var tom på politiskt ansvarstagande. I morgon har vi och alliansen kallat Peter Hultqvist och Anders Ygeman till riksdagen, då får regeringen tillfälle även genom dem att förklara hur ansvarstagandet i och inom regeringen fungerat och fungerar. I en allvarlig kris där Sveriges och enskilda människors säkerhet äventyrats och där statsministern verkar ha problem inom sin regering och mellan ministrar. Men ansvaret för rikets säkerhet kan inte delegeras bort till någon myndighet eller tjänsteman utan måste tas. Av regeringen, statsråd och ytterst även av deras chef. /Anna"