Sverigedemokraterna får miljoner av rik rasist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

BRYSSEL. Sverigedemokraterna hävdar att deras nye finansiär, belgaren Bernard Mengal, inte är rasist.

Men Expressen kan i dag avslöja att Mengal har gett ut en bok där invandrare kallas "negroida barbarer".

Bernard Mengal.
Foto: - -

I riksdagsvalet 2002 fick Sverigedemokraterna 76 300 röster. I valet till EU-parlamentet den 13 juni ska det bli många fler, planerar partiledningen. Därför satsar de all kraft på att få Sverigedemokraterna att framstå som ett rumsrent och demokratiskt parti. Bland annat försöker de hävda att Sverigedemokraterna inte samarbetar med rasister. I höstas inledde de under stort hemlighetsmakeri ett ekonomiskt samarbete med den belgiske miljonären Bernard Mengal. Om honom fanns uppgifter om att han var antisemit och rasist.

Kontrollerade Mengal När samarbetet med Mengal avslöjades i januari beslöt Sverigedemokraterna att frysa bidragen tills de "kontrollerat" att Mengal inte var rasist. Dragplåstret Sten Andersson -förstanamn på listan till EU-parlamentet - sa att han skulle hoppa av partiet om det samarbetade med rasister. Men inga detaljer om Mengal dök upp i svenska medier under veckorna som följde. Efter några veckor var hans pengar välkomna igen. - Om det vore så att Mengal var antisemit och rasist så skulle vi bryta allt samarbete med honom, sa partisekreteraren Björn Söder till Expressen i går. Sverigedemokraterna har gjort en egen utredning av Mengal och inte hittat något, hävdar han. Särskilt noga kan de dock inte ha letat. Expressen kan i dag avslöja att Bernard Mengal misstänks för rasistiskt tryckfrihetsbrott i Belgien. Bland annat har han på sitt eget förlag gett ut en grovt rasistisk bok av den franske författaren Pierre Chassard, som också medarbetar i Mengals tidskrift "Contre-Theses".

"Negroida barbarer" I boken kallas invandrare för "negroida barbarer" som "inte skulle tillföra något genetiskt som kunde vara till nytta för våra neuroner". Med en typisk naziterm sägs att invandrarna "tar vårt livsrum". FN:s konvention om mänskliga rättigheter kallas "katastrofal och skändlig". Författaren avvisar också inställningen att alla, oavsett ras, kan kallas "människor". Boken var bara ett av skälen till att Bernard Mengal polisanmäldes av den belgiska antidiskrimineringsmyndigheten. Utredningen - som enligt den belgiska polisen avslutades den 5 februari - omfattade bland annat husrannsakan. Nu ska åklagaren avgöra om det blir åtal mot Mengal. - Våra jurister tror att det finns goda chanser att Mengal blir fälld, säger Manuel Abramovicz, presstalesman vid antidiskrimineringsmyndigheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.