Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna bryter med SDU

När man går in på SDU:s hemsida så möts man av denna text där de bland annat förklarar att Sverigedemokraterna i dag fattat beslut att formellt bryta med det förbund som i dag går under namnet Sverigedemokratisk Ungdom (SDU).
<p>Jessica Ohlson valdes i dag till ny SDU-ordförande.</p>
<p>Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson beslutade i dag att bryta med Sverigedemokratisk Ungdom (SDU).<br></p>Foto: Christian Örnberg
<p>"Nu har partistyrelsen beslutat att det är bättre att de två organisationerna går skilda vägar", säger Henrik Vinge, SD:s pressekreterare.</p>Foto: Mikael Sjöberg

Sverigedemokraterna bryter med Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) och bildar en ny ungdomsverksamhet.

– Väldigt mycket energi har lagts ned på att bråka internt, säger Henrik Vinge, SD:s pressekreterare.

Beslutet kom efter att Jessica Ohlson valts till ny SDU-ordförande. Samtidigt har SDU:s hemsida släckts ned.

"Helt utan någon rätt", twittrar Gustav Kasselstrand.

Har hänt tidigare

■ Det har hänt tidigare att ett svenskt riksdagsparti har brutit med sitt ungdomsförbund. Det hände när Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SDUF), efter att ha röstat bort Per Albin Hansson från ordförandeposten, radikaliserades tillsammans med en intern revolutionär vänsteropposition i Socialdemokraterna.

■ På S-kongressen 1917 uteslöts SDUF efter att partiledaren Hjalmar Branting ställt ungdomsförbundet inför ett ultimatum och krävt en lojalitetsförklaring till partiet — "enighetsresolutionen", även kallad "munkorgsstadgan".

Utbrytarna bildade i stället Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, senare Sverige kommunistiska parti (SKP) — dagens Vänsterpartiet.

■ 1917 bildades också dagens S-ungdomsförbund, SSU.

Källa: Socialdemokraterna / Vänsterpartiet / Nationalencyklopedin

Sverigedemokraternas partistyrelse har tagit det formella beslutet i dag, enligt ett meddelande på SDU:s sajt. De bryter med SDU och partiets verkställande utskott bildar samtidigt en ny ungdomsverksamhet under samma namn, Sverigedemokratisk ungdom.

Åkesson: "Konflikt i flera år"

– Det har funnits en konflikt i flera år, långsiktigt håller det inte. Vi ser inte förutsättningar att fortsätta samarbetet med nuvarande ledning, säger partiledaren Jimmie Åkesson till SVT.

Att ungdomsförbundet valt att inte stå bakom begrepp som "öppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati" spelar också in, säger han.

– Vi accepterar inte att man gör avstickare från den ideologi som partiet vill driva, säger Åkesson.

Enligt honom visar det här beslutet att SD–ledningen menar allvar med de hot som tidigare uttalats kring SDU-toppen.

Ohlson: "Katastrof för demokratin"

Bråket mellan ledningen av SDU och partiet har handlat om att ungdomsförbundet vägrat ställa upp på de ideologiska riktlinjer som partiets medlemmar velat enas kring, enligt SD:s pressekreterare Henrik Vinge.

– Nu har partistyrelsen beslutat att det är bättre att de två organisationerna går skilda vägar, säger han.

Beslutet kom efter att Jessica Ohlson valts till ny SDU-ordförande. Hon kallar beslutet en katastrof för demokratin i partiet och förbundet.

Det här är en katastrof för demokratin i hela partiet och i hela förbundet. Man har valt att överhuvudtaget inte respektera att medlemmarna i SDU demokratiskt har valt en egen ordförande, valt den ordförande man tycker är bäst för SDU. Det är en skandal utan dess like, säger Jessica Olsson.

Hur jobbar ni vidare utifrån det här?

– Vi är fortfarande Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Och det kommer vi att förbli. Men nu har vi fått en ny uppgift och det är att verka för att nuvarande ledning i Sverigedemokraterna byts ut för de klarar inte av att styra det här partiet. Vi vet att det finns ett stort missnöje med det nuvarande styret. SDU kommer att vara de som leder arbetet med att byta ut nuvarande ledning, säger Jessica Olsson och tillägger att förbundet vill ha en ledning som respekterar demokrati.

Hur känner du själv då partiet tar beslutet efter att du valts till ordförande?

– Jag vet att jag har ett jättestort stöd i SDU. Det visade sig i dag på kongressen där jag blev vald. Jag vet att jag har ett stort stöd i partiet. Jag är stolt över att jag och SDU:arna står upp för intern demokrati.

Hemsidan kapad

När man klickar sig in på SDU:s hemsida möts man bara av en text med partiledningens beslut. Enligt den uteslutne ex-ordföranden i SDU, Gustav Kasselstrand har sajten blivit kapad av moderpartiet.

"SD har släckt ned SDU:s hemsida helt utan någon rätt att göra det", twittrar han.

Expressen frågar Henrik Vinge om SDU:s hemsida medvetet lagts ned av SD.

– Där har du fel. Det går visst att gå in på den, säger han.

Och där möts man bara av SD:s pressmeddelande.

– Ja.

 

Tobias Andersson som förlorade kampen om att bli förbundsordförande under lördagens kongress säger till Sveriges Radio att han ställer sig till sitt förfogande i det nya förbundet.

– Det är inte orimligt att det skulle bli så. Jag ställer mig absolut till förfogande, säger han till Sveriges Radio.

Jungar: "Kommer påverka partiet"

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns Högskola, menar att man kan förstå att det finns olika grupperingar i SDU.

– Frågan är vilka man kan få med i det nya ungdomsförbundet. Om man lyckas få med en del medlemmar. Annars har man ganska lång process att starta nytt ungdomsförbund om man ska börja helt från noll, säger Jungar.

Hon pekar på att Sverigedemokraterna upplöste sitt ungdomsförbund 1995 och att man startade ett nytt 1998. Hon frågar sig hur man organisatoriskt gör nu.

– Det här kommer att påverka partiet. Ett ungdomsförbund är en plats där man odlar nya kompetenser och skolar in folk i partiet, därifrån rekryterar man nya ledare. Där har Sverigedemokraterna en utmaning nu när man ska få folk att engagera sig i ett förbund där man ska vara lojala mot moderpartiet. Det kan avskräcka en del från att engagera sig.

Varför tror du att man gör så här?

– Man vill ha ett lojalt ungdomsförbund. Motiveringen man har gett är att det finns ideologiska skiljaktigheter och att de här personerna har sökt konflikter. Det är både idémässiga och personliga konflikter. Man har tyckt att Kasselstrand och Hahne inte har följt riktlinjerna. Men vanligtvis tillåter man ju ungdomsförbundet driva sin egen linje, säger Ann-Cathrine Jungar.

Heinö: "Dramatiskt"

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet menar att Sverigedemokraterna nu bryter med SDU är dramatiskt.

– Det är ju i linje med vad Jimmie Åkesson har sagt tidigare, att det här skulle få konsekvenser. Å ena sidan i linje med det, å andra sidan oväntat att man fullföljer. Det är ju väldigt dramatiskt att ett parti bryter med ett ungdomsförbund. Man får ju gå tillbaka i historien. Så det är så nära en unik händelse man kommer i Svensk politik, säger Heinö.

Han menar att det stärker bilden av den djupa splittringen inom Sverigedemokraterna, mellan delar av ungdomsförbundet men också mellan delar av partiet.

– Det visar också att partiledningen är beredd att ta konsekvenserna av en upplevelse, att man går in för fullt för att bryta med den här falangen och bli av med dem.

Han menar att det här är resultatet av en splittring som byggts upp under en längre tid baserat på ideologiska skiljelinjer och sakfrågor där man drar åt olika håll.

Heinö menar att den bestående konflikten är problematisk för SD och att partiet behöver ett ungdomsförbund som fungerar i syfte att få nya medlemmar, väljare och sympatisörer.

– Varje parti behöver ett ungdomsförbund och Sverigedemokraterna behöver det mer än andra givet att partiet har en så speciell roll i politiken. Det är en stor skada. Förmodligen gör Sverigedemokraternas ledning bedömningen att det är tre år kvar till nästa val och att man har råd att ta den här hårda striden nu i fröhoppningen att man fram till 2018 kommer att ha ett nytt fungerande ungdomsförbund, säger Heinö.