Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna backar i ny mätning

Tappar. De kvinnor som lockades av Sverigedemokraterna i en tidigare opinionsmätning har nu vänt partiet ryggen. Foto: Emil Nordin
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna backar och är inte längre riksdagens tredje största parti enligt den senaste väljarbarometern från Novus/TV4.

Samtidigt ökar de SD-väljare som säger sig proteströsta mot andra partier kraftigt.

- Att det skulle komma en mätning där vi backar har vi naturligtvis räknat med efter en så långvarig och kraftig uppgång, säger Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson.

För första gången sedan Novus/TV4:s mätning i maj minskar Sverigedemokraterna i opinionen. Partiet tappar 1,1 procent och är inte längre tredje största parti. De kvinnor som såg ut att ha tillkommit i februarimätningen ser nu ut att ha lämnat.

- I februari såg man ett tillskott av kvinnliga väljare, men nu är man tillbaka på för SD mer normala nivåer. Man blir väldigt tydligt ett manligt parti. Majoriteten är män med högst gymnasieutbildning som känner att de vill protestera, säger Torbjörn Sjöström, vd Novus.

Proteströster

De väljare som går till Sverigedemokraterna gör det mer och mer som en protest, och en markering mot de andra riksdagspartierna. Hela 63 procent av SD-väljarna svarade att de proteströstar mot ett annat parti, enligt en mätning som Novus gjort med 2 000 intervjupersoner mellan den 7 och 18 mars, vilket kan jämföras med 37 procent som svarade ja på samma fråga förra året. Partiledaren Jimmie Åkesson och idéerna kring brottslighet och invandring har starkt stöd bland partiets väljare.

"Motpol till de andra"

- Sverigedemokraterna är i många frågor en direkt motpol till de andra partierna och därför är det rimligt att anta att de flesta av våra väljare ogillar den verklighetsfrånvända politik dessa partier står för, säger Linus Bylund.

Expressen har upprepade gånger sökt både Björn Söder och Jimmie Åkesson för kommentar.

Samtidigt som Sverigedemokraterna går bakåt ökar Miljöpartiet något, och tar tillbaka positionen som tredje störst i riksdagen.

KD och C under spärren

- Det är glädjande att vi går framåt. Det känns bra att det parti som har den mest positiva synen på mångfald går framåt och det som är minst öppet för mångfald backar, säger Anders Wallner, partisekreterare MP.

Alliansens småpartier har det fortsatt svårt. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet ligger fortfarande under riksdagsspärren. Den rödgröna oppositionen skulle i dag få 48 procent av väljarna, vilket gör att ledningen ökar till 6,5 procent mot alliansens 41,5 procent.

Så gick undersökningen till

Fråga: "Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?"

Undersökningsperiod: 25 februari till 24 mars 2013.

Metod: Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Antal tillfrågade: 2 000 personer. Andel osäkra väljare, de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 18,3 procent.

Beställare: TV4

Mätinstitut: Novus

Inga förändringar är statistiskt säkerställda.

PARTIERNAS KOMMENTARER

Moderaterna: 28,3 (-0,8)

- För att förstärka förtroendet för oss måste vi tydliggöra konflikten om jobben, där vi gör det mer lönsamt att arbeta och där S höjer skatterna med 30 miljarder som slår hårt mot jobben och familjers hushållsekonomi.

Kent Persson, partisekreterare


Kristdemokraterna: 3,7 (+0,2)

- Vi har haft en svag ökning i ett par mätningar. Men det är inte val i dag. Vi kommer fortsätta vårt arbete fram till valet så vi når en rejäl ökning. Skolfrågorna är vårt starkaste fokus nu.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare


Centerpartiet: 3,3 (-0,1)

- Jag tror att vi fortfarande lider av den turbulens som var i samband med vår idéprogramsdebatt. Men jag tror att vi kan ändra på det här med fokus på småföretagande, förnybar energi och förnybara bränslen i fordon.

Michael Arthursson, partisekreterare


Folkpartiet: 6,2 (+1,0)

- Vårt förslag till nytt partiprogram med inriktning på ökad social mobilitet, skola och jobb har mottagits väl. Ju närmre valet vi kommer desto tydligare blir dessutom regeringsalternativen.

Nina Larsson, partisekreterare


Sverigedemokraterna: 9,1 (-1,1)

- Det är glädjande men på intet vis förvånande att våra åsikter inom våra prioriterade områden invandring och kriminalpolitik gillas av väljarna.

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare


Socialdemokraterna: 32,1 (+0,2)

- Var fjärde ung är arbetslös och resultaten i skolan sjunker men regeringen verkar nöjd. Snart inleds vår kongress och vi kommer lägga all kraft på att utveckla förslag för fler jobb och en bättre skola. Vi har en bra känsla men det är valdagen som räknas.

Carin Jämtin, partisekreterare


Miljöpartiet: 9,6 % (+0,5)

- Det finns de som hävdar att det bara finns ett regeringsalternativ i Sverige, det står sig ganska klent om man tittar på hur opinionsläget ser ut nu.

Anders Wallner, partisekreterare


Vänsterpartiet: 6,3 (-0,3)

- Sverige har fått ett stort problem med att skattepengar försvinner till aktieägare i stället för att användas till högre kvalitet i skolan och sjukvården. Det kan vi göra något åt om vi får större stöd.

Aron Etzler, partisekreterare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.