Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigedemokrater: ”Sälj SVT2 och P3”

Senaste avsnittet av Bara politik.
Josef Fransson är ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg. Foto: ROGER VIKSTRÖM
I en ny motion föreslår en rad sverigedemokrater att SVT och P3 ska säljas.

Sverigedemokraterna vill behålla public service, men i en ny motion som Ekot tagit del av föreslår flera tunga namn att partiet ska fatta beslut om en ny politik för public service.

Bland annat vill de se en försäljning av SVT2 och P3.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger Josef Fransson, SD, till Ekot.

I motionen som Ekot har tagit del av har 15 av Sverigedemokraternas distriktsordförande ställt sig bakom ett förslag om att fatta beslut om en ny politik för public service och att partiet på landsdagarna i höst ska besluta om att verka för en ”genomgripande reform” av Sveriges Radio och Sveriges Television.

Ett av kraven som framgår i motionen är att SD i riksdagen ska driva att den nyligen införda public service-avgiften avskaffas. I stället ska verksamheten förhandlas och finansierar inom ramen för statsbudgeten, skriver Ekot.

”Helt utanför en möjlighet till besparing” 

Riksdagsledamoten Josef Fransson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg, menar att det inte finns någon anledning till att public service ska ha den särställningen man har i dag.

– Står vi inför en finanskris, då kan vi fråga oss, om vi väljer mellan Melodifestivalen eller till exempel materiel till Försvarsmakten, eller vad som helst, då står ju public service helt utanför en möjlighet till besparing, säger han till Ekot.

Vill att SVT2 och P3 ska säljas

De som står bakom motionen tycker att partiet ska ta ställning till att Sveriges Television och Sveriges Radio inte ska konkurrera med privata aktörer. Till exempel ska de inte producera kommersiella nöjesprogram.

Utöver det vill de även att verksamheten bantas då det enligt Josef Fransson finns mycket pengar att spara genom att effektivisera.

– Nu har inte vi preciserat det, men jag ser personligen, och nu talar jag för mig själv, att minst en halvering skulle man kunna se, säger han till Ekot.

Enligt motionen ska det även utredas hur SVT2 och Sveriges Radios kanal P3 kan säljas. Att just P3 ska säljas finns det enligt Josef Fransson en bra anledning till.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger han till Ekot.