Sverige vill skicka militär till Mali

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här skickas franska trupper iväg till Mali. Frankrikes attacker mot islamisterna i norra Mali applåderas i huvudstaden Bamako. Nu vill Sverige skicka militärinstruktörer till landet för att snabbutbilda Malis egna säkerhetsstyrkor. Varken UD eller rikspolisen vill kommentera läget för svensken Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011.

Sverige vill skicka militärinstruktörer till det krigsdrabbade Mali. Målet är att snabbutbilda Malis egna säkerhetsstyrkor i kampen mot de islamistiska rebellerna i norr.

Varken UD eller rikspolisen vill kommentera läget för svensken Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011.

Frankrikes attacker mot islamisterna i norra Mali applåderas i huvudstaden Bamako. Bilarna bär franska flaggor och hälsningar till franske presidenten Francois Hollande, enligt nyhetskanalen al-Jazira English.

Nu överväger Sverige att bidra i kampen. Om beslut om en EU-insats tas kan det bli aktuellt att skicka 12–15 militärinstruktörer till det krigshärjade landet.

Målet är att instruktörerna ska vara med och snabbutbilda Malis egna säkerhetsstyrkor på fyra–fem bataljoner som finns i Bamakoområdet. Säkerhetsstyrkorna skulle i sin tur flyttas upp till stridsområdet i nordöstra delen av landet.

- Det handlar till exempel om allmän vapenträning och strid i mindre förband, säger Anders Silwer, insatschef hos Försvarsmakten till TT.

Kan ta månader

Men enligt Anders Silwer kan det dröja flera månader innan de svenska instruktörerna är på plats i Mali. Orsaken är att läget efter Frankrikes attack i helgen ser annorlunda ut nu, jämfört med ursprungsplanen.

Huruvida Sverige skulle kunna delta i en fritagning av den kidnappade svensken Johan Gustafsson i Mali är oklart.

- Det hanteras helt av UD det där. Jag kan ingenting om hur hans situation är nu efter det som hänt. Och vi kommenterar aldrig specialförband, säger Anders Silwer till TT.

Det var i november 2011 som Johan Gustafsson kidnappades från sitt hotell i Timbuktu i norra Mali tillsammans med en holländare och en britt/sydafrikan.

Vill inte kommentera

Tv-kanalen al-Jazira publicerade en video på honom och på de andra två i gisslan. Enligt rösten i videon arbetar Sverige för hans frigivning.

Men varken Utrikesdepartementet eller Rikskriminalen vill uttala sig om situationen.

– Vi har inga kommentarer om detta, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s presstjänst.

Sveriges radio har tidigare rapporterat att den islamistiska gruppen al-Qaida i Magreb, som står bakom kidnappningen har fått mellan 400–800 miljoner dollar i lösensummor från kidnappningar mellan 2003 och 2011, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut. Pengarna har sedan använts för att finansiera gruppens vapenköp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.