Sverige varnas av USA för att skriva under avtal om kärnvapenstopp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett hemligstämplat brev från USA:s försvarsminister Jim Mattis har skickats till det svenska försvarsdepartementet och ministern Peter Hultqvist.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Brevet från Jim Mattis är hemlighetsstämplat och adresserat till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA:s försvarsminister Jim Mattis har skickat ett brev där Sverige varnas för att underteckna en FN-konvention om kärnvapenstopp, skriver SvD.  

Brevet är hemligstämplat och adresserat till försvarsminister Peter Hultqvist. 

Det svensk-amerikanska samarbetet på försvarsområdet skulle försvåras, menar Jim Mattis. 

Ett hemligstämplat brev från USA:s försvarsminister Jim Mattis har skickats till det svenska försvarsdepartementet och ministern Peter Hultqvist. Enligt uppgifter till SvD handlar brevet om Sveriges inställning till avvecklingen av kärnvapen. 

Den svenska regeringen har tidigare aviserat att man avser underteckna en FN-konvention om en avveckling av kärnvapen i världen – vilket den amerikanska regeringen är emot. 

Enligt SvD har USA kritiserat FN-konventionen redan under förberedelsestadiet, då Barack Obama var president. USA har uppmanat Natoländer att inte delta i det förberedande arbete som föregått konventionen. Kärnvapen är viktiga ur avskräckningssynpunkt, har USA argumenterat. 

Ett hemligstämplat brev från USA:s försvarsminister Jim Mattis har skickats till det svenska försvarsdepartementet och ministern Peter Hultqvist.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Svårare att samarbeta militärt 

Enligt SvD har utrikesminister Margot Wallström uppgett att Sveriges inställning i kärnvapen frågan länge har varit välkänd – samt att regeringens "första analys visar att våra bi- och multilaterala försvarssamarbeten inte påverkas av ett kärnvapenförbud" och att regeringen undertecknar konventionen.  

Konventionen öppnas för undertecknande i september. Enligt SvD skriver Jim Mattis i brevet att ett svenskt-amerikanskt samarbete på försvarsområdet skulle försvåras om regeringen undertecknar konventionen. 

Brevet från Jim Mattis är hemlighetsstämplat och adresserat till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mattis: Sämre möjligheter till militärt stöd från USA

Det innebär att USA:s försvarsminister ger uttryck för en annan uppfattning än Margot Wallström. Enligt SvD skriver Jim Mattis även att möjligheterna för Sverige att få militärt stöd av USA i ett krisläge skulle påverkas negativt om den svenska regeringen undertecknar avtalet om kärnvapen. 

Samtidigt skriver försvarsministern att USA rent diplomatiskt inte lägger sig i vilket beslut Sverige fattar, skriver tidningen vidare.   

Kärnvapen nödvändiga enligt Trump

USA:s president har en helt annan uppfattning om behovet av kärnvapen än Sveriges regering. Donald Trump har som bekant hotat att svara Nordkorea med "eld och vrede" om man fortsätter de provocerande raketskjutningarna och har öppnat för att använda kärnvapen i kampen mot IS. 

Donald Trump har till och med talat om behovet av att utöka landets kärnvapenarsenal.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.