Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige väntas sätta in 1,7 miljard för syrier

Insatserna ska bland annat handla om hur syrier ska kunna försörja sig utan behöva strida för pengar, prostituera sig eller på andra sätt tvingas till så desperata åtgärder. Foto: Milos Bicanski

Sverige väntas sätta in ytterligare 1,7 miljarder kronor till stöd för syrier, enligt Sveriges Syriensändebud. Den föreslagna strategin är anpassad till att kriget fortfarande pågår om fem år – eller längre än så.

Sveriges regering kan i veckan anta en ny stödstrategi för Syrien som sträcker sig fem år framåt från och med nyår, enligt Sveriges Syriensändebud Niklas Kebbon. Totalt handlar det om 1,7 miljarder kronor utöver det humanitära stöd Sverige redan ger för att ”lindra nöd och rädda liv”.

– Det är en insikt om att efter fem års konflikt kan vi inte bara ha humanitär hjälp, man måste se mer långsiktigt, säger Niklas Kebbon.

– Man måste också ge syrier ett drägligare liv under krigets fortsatta gång.

Syriensändebudet beskrev strategin vid ett seminarium i Stockholm på onsdagen. Ett regeringsbeslut är dock formellt inte fattat och biståndsdepartementet vill därför inte kommentera.

– Vi kan inte uttala oss förrän strategin är beslutad om, säger biståndsminister Isabella Lövins pressekreterare Annika Flensburg.

Kan fortsätta i fem år

Den framtagna strategin erbjuder på sätt och vis en pessimistisk analys av läget i Syrien eftersom den utgår från att konflikten fortfarande pågår om fem år, samtidigt som den innehåller insatser för återuppbyggnad om kriget skulle ta slut innan dess.

Insatserna ska bland annat handla om hur syrier ska kunna försörja sig utan behöva strida för pengar, prostituera sig eller på andra sätt tvingas till så desperata åtgärder. Den skulle också innebära insatser mot könsbaserat våld. Insatserna kommer att vara i Syrien men även i grannländer.

– Det är så att säga en strategi som är anpassad till att konflikten fortsatt pågår efter fem år och kan fortsätta ännu några år. Men som också är anpassad till att kunna påbörja en återuppbyggnad, säger Niklas Kebbon.