"Vi har beslutat att hålla inne det bistånd som planerades till ugandiska staten", säger biståndsminister Hillevi Engström (M) i SVT:s "Gomorron Sverige". Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
"Vi har beslutat att hålla inne det bistånd som planerades till ugandiska staten", säger biståndsminister Hillevi Engström (M) i SVT:s "Gomorron Sverige".  Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Sverige väljer att dra in biståndet till Uganda

Publicerad

Förra veckan flaggade statsminister Fredrik Reinfeldt för att Sverige skulle se över biståndet till Uganda.

Nu har Sveriges regering beslutat att dra in statsbidraget till landet som en följd av den genomförda antihomo-lagstiftningen.

– Vi har beslutat att hålla inne det bistånd som planerades till ugandiska staten, säger biståndsminister Hillevi Engström (M), till SVT :s "Gomorron Sverige".

Sedan Ugandas president Yoweri Musevenis beslutade att skriva under den lag som kriminaliserar homosexualitet har trycket på Sverige att agera genom biståndet varit hårt. Men medan grannländerna Danmark och Norge direkt beslutade att frysa biståndet valde Sverige att avvakta.

Förra veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen utredde valmöjligheten att styra om de 70 miljoner kronor i bistånd som går direkt till den ugandiska staten. Och nu har regeringen fattat ett beslut, avslöjade Hillevi Engström i SVT "Go morron Sverige" på onsdagen.

– Vi har bestämt hålla inne det bistånd som planerades till ugandiska staten. Vi har inte heller betalat ut pengar sedan beslutet fattades av presidenten att skriva under lagstiftningen, säger Engström i SVT.

Hon fortsätter:

– Vi ska se över hur vi kan stödja det ugandiska folket och framför allt dem som jobbar med mänskliga rättigheter. Vi har ett omfattande stöd till Uganda och vi kommer fortsätta bidra till att hjälpa landet och människorna, men inte på det sätta som har varit tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag