Totalt kräver Turkiet att Sverige utlämnar omkring 20 stycken turkiska medborgare som befinner sig i Sverige om Nato-ansökan ska få grönt ljus av landets president Recep Tayyip Erdogan.
Sju av dessa ärenden behandlas just nu av regeringen, enligt uppgifter till Aftonbladet, som skriver att det handlar om personer som klassas som terrorister, eller anklagas för terrorkopplingar, av Turkiet.
Majoriteten av dem ska vara kopplade till Gülenrörelsen som Erdogan anklagar för det misslyckade kuppförsöket mot honom 2016.
Det ska även finnas en person som Turkiet anklagar för samröre med PKK-partiet som av Turkiet, EU och USA är terrorklassat, enligt Aftonbladets källa.
”Sverige kommer att ge avslag”
Det lutar åt att att den svenska regeringen kommer nobba samtliga sju utvisningskrav.
– Det här är ärenden som Sverige kommer att ge avslag på. Sannolikt allihopa, säger en källa som Aftonbladet uppger har insyn.
Avslagen kommer grundas på att det i Sverige inte är brottsligt att vara anhängare till Gülenrörelsen och att personerna riskerar förföljelse i Turkiet, enligt Aftonbladets uppgifter.
Av de 16 ansökningar som Turkiet har gjort om utlämningar från Sverige sedan 2019 har tre beviljats, enligt Aftonbladet.
Så sent som under onsdagen meddelade Högsta domstolen avslag på en begäran från Turkiet om att utlämna två turkiska medborgare som har fått flyktingstatus i Sverige.
Turkiet anklagar männen för att tillhöra Gülenrörelsen och vara inblandade i kuppförsöket 2016. En av männen uppges av Turkiet vara en imam som har en ledande roll i rörelsen och förutom kuppförsöket anklagas han bland annat för politiskt och militärt spionage, för att ”leda en beväpnad terroristorganisation och för förskingring och pengatvätt.
HD motiverar besluten med att männen riskerar förföljelse i hemlandet eftersom Gülenrörelsen är en ”särskilt utsatt grupp”.