Stefan Löfven utlovar akutstöd till Grekland. Foto: Thierry Monasse/PolarisStefan Löfven utlovar akutstöd till Grekland. Foto: Thierry Monasse/Polaris
Stefan Löfven utlovar akutstöd till Grekland.  Foto: Thierry Monasse/Polaris
Stefan Löfven säger att alla länder inom Schengen måste säkra sina gränser – och att de som inte klarar det måste få stöd. Foto: Lefteris Pitarakis/APStefan Löfven säger att alla länder inom Schengen måste säkra sina gränser – och att de som inte klarar det måste få stöd. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Stefan Löfven säger att alla länder inom Schengen måste säkra sina gränser – och att de som inte klarar det måste få stöd. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh är upprörd över Löfvens ord om att Turkiet ska närma sig EU. Foto: Maria HanssonVänsterpartiets Amineh Kakabaveh är upprörd över Löfvens ord om att Turkiet ska närma sig EU. Foto: Maria Hansson
Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh är upprörd över Löfvens ord om att Turkiet ska närma sig EU. Foto: Maria Hansson

Sverige utlovar akutstöd till Grekland

Publicerad

Grekland står inför en humanitär katastrof och hela EU-samarbetet riskeras.

Därför utlovar Sverige nu akutstöd till landet inför nästa veckas extrainsatta toppmöte i Bryssel.

Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven:

– Sverige tänker fortsätta värna Turkiets EU-närmande.

Mötet med statsministern i riksdagens EU-nämnd inleddes klockan 08.30 i morse. Stefan Löfven målade upp en nattsvart bild av situationen i södra Europa just nu.

– Vi står inför en humanitär katastrof. EU måste nu bistå Grekland, konstaterar han.

– Alla länder inom Schengen måste säkra sin gräns. De som inte klarar det måste få stöd.

Omfördelning av flyktingar

Den svenska regeringen har redan beslutat att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska hjälpa till i Grekland.

Enligt statsministern är det nu viktigt att den redan beslutade omfördelningen av flyktingar från Grekland till andra EU-länder snarast kommer i gång.

– Vi gör allt som står i vår makt för att inskärpa allvaret.

Men enligt Stefan Löfven presenteras troligen ingen konkret handlingsplan förrän på nästa ordinarie toppmöte, 17-18 mars.

Liberalernas Tina Acketoft säger i EU-nämnden att "vi är redan mitt uppe i den humanitära katastrofen":

– Det är tillbaks till medeltiden.

Statsministern svarar:

– Jag känner samma frustration, när jag åker till olika möten och upprepar samma saker. Vi behöver bindande avtal. Men jag måste vara ärlig och säga: det finns de som menar att "det här får andra ta hand om".

Redan nu på måndag ordnas ett möte mellan EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet som följs av ett extrainsatt toppmöte om flyktingkrisen.

Ställer krav på Turkiet

Enligt Stefan Löfven måste Turkiet nu vidta en rad åtgärder för att hjälpa flyktingar och bekämpa flyktingsmuggling. Han konstaterar också att landet måste uppfylla villkoren för återtagande av flyktingar från tredje land.

– EU kan ställa krav på Turkiet, säger statsministern.

Samtidigt konstaterar han:

– Sverige tänker fortsätta värna Turkiets EU-närmande.

Ett uttalande som upprör Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh, suppleant i EU-nämnden.

– Turkiet kränker Köpenhamnskriterierna och har inte respekt för sina egna medborgare. Flyktingar har inte rätt till arbete. Vänsterpartiet kommer aldrig att gå med på att skicka tillbaka asylsökande till Turkiet. Asylrätten kränks och begränsas.

Hon vädjar samtidigt till statsministern att lyfta kurdernas fråga i Turkiet.

– Jag har själv bott i Turkiet som flykting, säger Amineh Kakabaveh.

Stefan Löfven:

– Det Turkiet gör nu är att de håller på att förändra sina regler, så att flyktingar kan ta del av arbetsmarknaden. Vi ser att det går i rätt riktning i den delen.

Moderaternas ledamot i EU-nämnden, Ulrika Karlsson, konstaterar att flyktingsmugglingen är en viktig fråga i relationen med Turkiet, och frågar:

– Kan statsministern tänka sig att vara lite mer pro-aktiv, att statsministern som faktiskt är statsminister driver att andra EU-länder inför minimistraff för människosmuggling?

Stefan Löfven svarar:

– Vi håller på att utarbeta en gemensam handlingsplan, så det finns på agendan. Men jag är inte beredd att här och nu säga vad den ska innehålla.

Samarbetet med Turkiet viktigt

På en kort pressträff efter EU-nämndens möte får statsministern flera frågor om Turkiet.

Tre månader utan några beslut från Turkiet, vad är det för mening med det här?

– Samarbetet med Turkiet är viktigt och vi har sett några framsteg, tillträde för flyktingar på den turkiska arbetsmarknaden exempelvis. Men det återstår mycket att göra, och vi ser också dessvärre ett ökat antal flyktingar från Turkiet till Grekland så här i början av året, jämfört med ifjol.

Varför tror du att det ska hända någonting nu?

– Som sagt, det har hänt en del positiva saker och det är viktigt att fullfölja det nu, så att det ges mer möjligheter för utbildning för barnen som finns i Turkiet, möjligheter för sjukvården – de projekt som vi pratat om tidigare.

Men är det säkert att skicka tillbaka barn till Afghanistan och andra länder till Turkiet. Många organisationer är kritiska mot förhållandena och demokratiska rättigheter i Turkiet?

– Det som vi säger till Turkiet är att de människor som kommer till EU och som sannolikt inte har flyktingskäl måste återvända, naturligtvis. Samarbetet bygger på att fler flyktingar ska ha möjlighet att få ett drägligt liv i Turkiet.

Men är det säkert att skicka tillbaka människor till Turkiet?

– Det får man avgöra från fall till fall. Men vi vill ha en ordnad migration också från Turkiet till EU.

Du säger att det är viktigt att värna Turkiets EU-närmande, vad betyder det?

– Vi har ju länge... Sverige har stått upp för att Turkiet ska bli medlem av EU när man uppfyller de kriterier som krävs för att bli medlem i EU. Jag menar att både EU-medlemskapsprocessen men också Visa-liberalisering är sådana processer som säkerställer demokrati och mänskliga rättigheter. Så det i sig är en ledstång som ska leda Turkiet i rätt riktning.

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag