Polishuset i Uppsala där mannen förhördes efter gripandet. Foto: Emil NordinPolishuset i Uppsala där mannen förhördes efter gripandet. Foto: Emil Nordin

Polishuset i Uppsala där mannen förhördes efter gripandet.

 Foto: Emil Nordin
Polis grep mannen vid en rutinkontroll på E18. Foto: Alex LjungdahlPolis grep mannen vid en rutinkontroll på E18. Foto: Alex Ljungdahl

Polis grep mannen vid en rutinkontroll på E18.

 Foto: Alex Ljungdahl

Sverige utlämnar inte den efterlyste mannen

Publicerad

Han är internationellt efterlyst för terrorrelaterade brott.

Men svensken i 50-årsåldern är försatt på fri fot – och kommer inte lämnas ut från Sverige.

– Skälet till det är att vi inte lämnar ut våra medborgare. Så ser lagen ut, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

När den svenske mannen i 50-årsåldern stoppades av polis i en rutinkontroll på E18 vid Grillby utanför Enköping i lördagseftermiddag upptäckte polisen att han var internationellt efterlyst via Interpol.

Han greps omedelbart och fördes till polishuset i Uppsala för förhör, men vid 21-tiden på kvällen beslöt en åklagare att försätta honom på fri fot då man inte ansåg att det fanns skäl att hålla honom frihetsberövad.

Nu har ärendet flyttats över till riksenheten för säkerhetsmål, den del inom åklagarmyndigheten som handlägger de mål och ärenden som utreds av Säkerhetspolisen.

 

LÄS MER: Terrorgripen man försattes på fri fot

 

Men den terrormisstänkte svensken kommer med stor sannolikhet inte att lämnas ut till det land som efterlyst honom.

"Kan inte göra något annat med den lagstiftning vi har"

– Han är begärd utlämnad av annan stat utanför EU, han är svensk medborgare och kommer således inte att utlämnas, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Vad händer nu?

– Man har framställt en utlämningsbegäran, men i och med att han är svensk medborgare så kan han inte utlämnas. Det vore skillnad om han inte varit svensk medborgare - då måste man vidta en utredning som liknar en förundersökning. Men nu är det inte så och då finns det inga förutsättningar för att göra något. Lagen medger inte möjligheter till att lämna ut någon, så ser lagen ut.

Agnetha Hilding Qvarnström vill inte säga något om vad terrormisstankarna mot mannen handlar om, inte heller vilket land det är som efterlyst honom.

Det har kommit in en formell begäran till Sverige om att utlämna svensken. Agnetha Hilding Qvarnström har ännu inte fattat något formellt beslut i ärendet, men hon är övertygad om att det kommer bli ett nekande till utlämning.

– Jag har svårt att se att vi kan göra något annat med den lagstiftning som vi har, säger hon.

Och fortsätter:

– Olika länder har olika regelverk, men Sverige lämnar inte ut sina medborgare till länder utanför EU och Norden. De flesta länder lämnar inte ut sina egna medborgare till andra länder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag