Reportrar utan gränser släpper i dag sitt index över länderna med bäst och sämst pressfrihet.
För Sveriges del har det skett en positiv utveckling. Landet ökar från fjärdeplats i fjol till tredjeplats 2021. Anledningen pekas ut som den förbättrade lokala mediebevakningen och det stärkta stödet till journalistik under pandemin.
Men fortfarande finns utmaningar. En sådan är ägarskapet – att få företag äger stor del av medierna. En annan är hotet, hatet och trakasserierna mot journalister online.
– Där ser vi ingen lättnad. Det har snarare ökat eller åtminstone blivit mer synligt under pandemin, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
Eritrea och Kina bland länderna i botten
Situationen i världen är än mörkare.
Den fria journalistiken är helt blockerad eller allvarligt hindrad i 73 länder, och begränsad i ytterligare 59. Det innebär att journalistiken till olika grad hotas i 73 procent av de 180 länder som utvärderats.
Landet med sämst pressfrihet är Eritrea, där den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i snart 20 år. Några snäpp högre, på fjärde plats nedifrån, hittas Kina – vars Sverigeambassadör skickade hotmejl till Expressens Jojje Olsson tidigare i månaden.
– De länder som hamnar längst ner har alla gemensamt att det inte finns någon oberoende journalistik, säger Erik Halkjær.
– I Kinas fall har vi även i några år uppmärksammat Kinas globala mediestrategi. Den går ut på att hota och trakassera journalister utomlands för att förbättra bilden av Kina.
Pressfriheten blir sämre
Bara sju procent av länderna – 12 stycken – bedöms ha en bra pressetik. Det är det lägsta antalet som uppmätts sedan 2013.
Erik Halkjær konstaterar att pressfriheten faktiskt blir sämre.
– Allt det som försämrat pressfriheten tidigare har förstärkts och blivit mer tydligt under pandemin. Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder. Samma utveckling sker också på sociala medier, där journalister blir mer och mer utsatta.

Länderna med bäst pressfrihet
1. Norge
2. Finland
3. Sverige
4. Danmark
5. Costa Rica
6. Nederländerna
7. Jamaica
8. Nya Zeeland
9. Portugal
10. Schweiz
Källa: Reportrar utan gränser
Länderna med sämst pressfrihet
180. Eritrea
179. Nordkorea
178. Turkmenistan
177. Kina
176. Djibouti
175. Vietnam
174. Iran
173. Syrien
172. Laos
171. Kuba
Källa: Reportrar utan gränser