Sverige tredje bäst – men hoten mot journalister ökar

Allt du behöver veta om kinesiska ambassadörens hot mot Expressens Jojje Olsson.
Erik Halkjær är ordförande för Reportrar utan gränser.
Foto: MELKER DAHLSTRAND / REPORTRAR UTAN GRÄNSER

Sverige har tredje bäst pressfrihet i världen, enligt det årliga pressfrihetsindexet.

Samtidigt är journalistiken blockerad eller hindrad i 132 länder – och utvecklingen går åt fel håll.

– Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser släpper i dag sitt index över länderna med bäst och sämst pressfrihet.

För Sveriges del har det skett en positiv utveckling. Landet ökar från fjärdeplats i fjol till tredjeplats 2021. Anledningen pekas ut som den förbättrade lokala mediebevakningen och det stärkta stödet till journalistik under pandemin.

Men fortfarande finns utmaningar. En sådan är ägarskapet – att få företag äger stor del av medierna. En annan är hotet, hatet och trakasserierna mot journalister online.

– Där ser vi ingen lättnad. Det har snarare ökat eller åtminstone blivit mer synligt under pandemin, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Eritrea och Kina bland länderna i botten

Situationen i världen är än mörkare. 

Den fria journalistiken är helt blockerad eller allvarligt hindrad i 73 länder, och begränsad i ytterligare 59. Det innebär att journalistiken till olika grad hotas i 73 procent av de 180 länder som utvärderats.

Landet med sämst pressfrihet är Eritrea, där den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i snart 20 år. Några snäpp högre, på fjärde plats nedifrån, hittas Kina – vars Sverigeambassadör skickade hotmejl till Expressens Jojje Olsson tidigare i månaden.

– De länder som hamnar längst ner har alla gemensamt att det inte finns någon oberoende journalistik, säger Erik Halkjær.

– I Kinas fall har vi även i några år uppmärksammat Kinas globala mediestrategi. Den går ut på att hota och trakassera journalister utomlands för att förbättra bilden av Kina.

Pressfriheten blir sämre

Bara sju procent av länderna – 12 stycken – bedöms ha en bra pressetik. Det är det lägsta antalet som uppmätts sedan 2013.

Erik Halkjær konstaterar att pressfriheten faktiskt blir sämre.

– Allt det som försämrat pressfriheten tidigare har förstärkts och blivit mer tydligt under pandemin. Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder. Samma utveckling sker också på sociala medier, där journalister blir mer och mer utsatta.

Här är pressfriheten som bäst och sämst i världen.

Länderna med bäst pressfrihet

1. Norge

2. Finland

3. Sverige

4. Danmark

5. Costa Rica

6. Nederländerna

7. Jamaica

8. Nya Zeeland

9. Portugal

10. Schweiz


Källa: Reportrar utan gränser

Länderna med sämst pressfrihet

180. Eritrea

179. Nordkorea

178. Turkmenistan

177. Kina

176. Djibouti

175. Vietnam

174. Iran

173. Syrien

172. Laos

171. Kuba


Källa: Reportrar utan gränser

Se mer

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i snart 20 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.