Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige tredje bäst – men hoten mot journalister ökar

Allt du behöver veta om kinesiska ambassadörens hot mot Expressens Jojje Olsson.
Erik Halkjær är ordförande för Reportrar utan gränser.
Foto: MELKER DAHLSTRAND / REPORTRAR UTAN GRÄNSER

Sverige har tredje bäst pressfrihet i världen, enligt det årliga pressfrihetsindexet.

Samtidigt är journalistiken blockerad eller hindrad i 132 länder – och utvecklingen går åt fel håll.

– Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser släpper i dag sitt index över länderna med bäst och sämst pressfrihet.

För Sveriges del har det skett en positiv utveckling. Landet ökar från fjärdeplats i fjol till tredjeplats 2021. Anledningen pekas ut som den förbättrade lokala mediebevakningen och det stärkta stödet till journalistik under pandemin.

Men fortfarande finns utmaningar. En sådan är ägarskapet – att få företag äger stor del av medierna. En annan är hotet, hatet och trakasserierna mot journalister online.

– Där ser vi ingen lättnad. Det har snarare ökat eller åtminstone blivit mer synligt under pandemin, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Eritrea och Kina bland länderna i botten

Situationen i världen är än mörkare. 

Den fria journalistiken är helt blockerad eller allvarligt hindrad i 73 länder, och begränsad i ytterligare 59. Det innebär att journalistiken till olika grad hotas i 73 procent av de 180 länder som utvärderats.

Landet med sämst pressfrihet är Eritrea, där den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i snart 20 år. Några snäpp högre, på fjärde plats nedifrån, hittas Kina – vars Sverigeambassadör skickade hotmejl till Expressens Jojje Olsson tidigare i månaden.

– De länder som hamnar längst ner har alla gemensamt att det inte finns någon oberoende journalistik, säger Erik Halkjær.

– I Kinas fall har vi även i några år uppmärksammat Kinas globala mediestrategi. Den går ut på att hota och trakassera journalister utomlands för att förbättra bilden av Kina.

Pressfriheten blir sämre

Bara sju procent av länderna – 12 stycken – bedöms ha en bra pressetik. Det är det lägsta antalet som uppmätts sedan 2013.

Erik Halkjær konstaterar att pressfriheten faktiskt blir sämre.

– Allt det som försämrat pressfriheten tidigare har förstärkts och blivit mer tydligt under pandemin. Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder. Samma utveckling sker också på sociala medier, där journalister blir mer och mer utsatta.

Här är pressfriheten som bäst och sämst i världen.

Länderna med bäst pressfrihet

1. Norge

2. Finland

3. Sverige

4. Danmark

5. Costa Rica

6. Nederländerna

7. Jamaica

8. Nya Zeeland

9. Portugal

10. Schweiz


Källa: Reportrar utan gränser

Länderna med sämst pressfrihet

180. Eritrea

179. Nordkorea

178. Turkmenistan

177. Kina

176. Djibouti

175. Vietnam

174. Iran

173. Syrien

172. Laos

171. Kuba


Källa: Reportrar utan gränser

Se mer

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i snart 20 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.