Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige tredje bäst i världen – bland länderna som gör mest nytta

Sverige är trea i den senaste mätningen av "The Good Country Index", som grundar sig på data från bland annat FN.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finland tog hem topplaceringen i "The Good Country Index" som publicerades för fjärde gången under onsdagen. Foto: COLOURBOX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är trea i den nya mätningen "The Good Country Index", där länder bedöms utifrån hur stor nytta de gör i världen. 

Finland ligger i topp och Irland är näst bäst, enligt listan som offentliggjordes under onsdagen.

Det är fjärde gången som "The Good Country Index" publiceras. Mätningarna visar hur länder i relation till sin folkmängd gör mest nytta för mänskligheten och samtidigt belastar miljön så lite som möjligt, skriver Svenska Yle

Sverige kom på en tredje plats i den senaste mätningen som publicerades under onsdagen. Länderna jämförs enligt 35 olika parametrar, som grundar sig på data från FN och andra internationella organisationer.

Sveriges främsta placering är en andraplats inom hälsa och välmående, där parametrar som livsmedelsbistånd, farmaceutisk export och humanitära hjälpdonationer ingår. Inom kategorin kultur är Sverige på en femteplats, där pressfriheten och rörelsefriheten är i topp. Sverige har två sjundeplaceringar inom export samt planet och klimat. Sämsta placeringen, en 55:e plats, har Sverige inom internationell fred och säkerhet, där bland annat parametrar som fredsbevarande trupper och vapenexport finns. 

Finland i topp

Finland placerar sig överst i den senaste mätningen av "The Good Country Index". Grannlandet i öst noteras som bäst i världen bland annat inom export av vetenskapliga publikationer, antalet patent, rörelsefrihet, pressfrihet, cybersäkerhet och frihandel, samt i att följa miljöavtal, skriver Svenska Yle. 

Irland är näst bäst i världen, där den främsta placeringen är en fjärdeplats inom internationell fred och säkerhet. 

153 stater är med i mätningen, som är skapad av Simon Anholt. För två år sedan toppade Sverige listan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.