Sverige: Tar inte
emot ebolasmittad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Niaid / Handout / Epa / Tt
Foto: Eduardo Munoz

Sverige fick i går kväll för första gången en förfrågan om att ta emot en misstänkt ebola-smittad lokalanställd för Unicef i Sierra Leone.

Men eftersom betänketiden var kort och informationen knapphändig svarade Socialstyrelsen nej.

– Vi sa nej baserat på att vi hade för lite information, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Sverige fick på torsdagskvällen en förfrågan om att ta emot en lokalanställd inom barnrättsorganisationen Unicef i det västafrikanska landet Sierra Leone som man misstänker har drabbats av ebolaviruset, kan Expressen.se avslöja.

Vid 17.30-tiden på torsdagen tog Socialstyrelsen emot frågan från Unicef via ett EU-nätverk.  Det är första gången Sverige får en sådan förfrågan.

– Vi fick en förfrågan som gick till ett antal länder i EU via EU-kommissionen med väldigt lite information om både medicinsk evakuering och eventuell vård av en lokalanställd Unicef-medarbetare, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon fortsätter:

– Vi drog i gång vårt förarbete för att se om vi hade möjlighet att göra det här.

På högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping har man haft regelbundna övningar som har intensifierats med anledning av ebolautbrottet. Och det var också hit den eventuellt smittade medarbetaren skulle ha förts. Därför kopplades landstinget i Östergötland in i går kväll.

Till slut blev enbart frågan om vård aktuell och Sverige och de övriga länderna fick bara en och en halv timme på sig att fatta beslut.

– Vi hade ingen medicinsk information överhuvudtaget och efterfrågade det, men fick ingen sådan information, varken om provsvar, tider eller medicinsk status. Då var det svårt att veta vad vi skulle säga ja till och vad vi skulle förbereda. Vi var tvungna att svara senast klockan 21 och därför svarade vi att vi inte har möjlighet på grund av att vi hade för lite information, säger Johanna Sandwall.

Beslutet fattades i samråd mellan landstinget i Östergötland, Socialstyrelsen och Socialdepartementet.

Om informationen hade varit bättre, hade Sverige varit berett på att ta emot patienten?

– Vi har en kapacitet. Det är alltid en bedömning i alla fall och vi har en beredskap och vi har ett kompetenscentrum med högisoleringsenhet och intensivvårdskapacitet i Linköping men det bygger på att vi har rätt information. Hade vi fått frågan igen med annan information hade vi dragit det ett varv till.

Sverige har en god beredskap för ebolasmitta, har landstinget i Stockholms län tidigare sagt. I samband med det  misstänkta ebolafallet på Arlanda flygplats som senare avskrevs gick landstinget ut med ett pressmeddelade.

"Sverige har en god beredskap ifall någon skulle insjukna, då det finns tillgång till sjukvård med möjlighet att vårda och isolera en patient under säkra former, uppgav landstinget i pressmeddelandet.

Regeringen klassar nu ebola som en samhällsfarlig sjukdom. Det ger myndigheterna helt andra befogenheter att bekämpa smittan.

Exempelvis om en smittad person kommer med ett flyg, kan myndigheterna hålla kvar medpassagerarna för att informera om sjukdomen och smittan.

Ebola har hittills ingått i kategorin "allmänfarliga sjukdomar". Begäran om att klassa ebola som samhällsfarlig sjukdom kom från Socialstyrelsen i förra veckan. Beslutet togs vid torsdagens regeringssammanträde, skriver tidningen Vårdfokus.

Risken för att någon i Sverige ska smittas bedöms fortfarande som låg.

Statistik från världshälsoorganisationen WHO visar att det officiella antalet ebolasmittade i Västafrika mycket snart väntas nå 10 000. Sierra Leone tillhör de värst drabbade länderna i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.