Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige tappar medlemskap i ENQA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utbildningsminister Jan Björklund krävs på besked efter att Sverige inte längre får vara med i ENQA som kvalitetssäkrar högre utbildning.
Foto: Emil Nordin

Sverige kommer inte längre att vara medlem i den europeiska organisationen ENQA som arbetar för att kvalitetssäkra högre utbildning.

Ett misslyckande och ett haveri, hävdar kritiker.

Ibrahim Baylan och Jabar Amin, utbildningspolitiska talespersoner för Socialdemokraterna respektive Miljöpartiet, har i veckan krävt utbildningsminister Jan Björklund (FP) på besked vad han tänker göra för att återupprätta förtroendet för det svenska högskolesystemet. Och förre universitetskanslern Anders Flodström har i en debattartikel skrivit att Sverige gjorts till åtlöje i internationella kretsar.

Bakgrunden är att regeringen 2010 genomdrev en ny modell för att kvalitetsgranska högskoleutbildningar, trots kritik från stora delar av den svenska universitetsvärlden och dåvarande universitetskanslern Flodström som avgick i protest.

Politisk styrning

Även ENQA invände. Dels mot en politisk styrning av dåvarande Högskoleverket, dels mot att de svenska granskningarna fokuserade för mycket på studenternas resultat – examensarbeten – och för lite på lärandet i stort. ENQA satte Sverige under granskning varpå regeringen aviserade en översyn av modellen.

I år gick respiten ut och ENQA skulle ta ställning till om Sverige kunde bli fullvärdig medlem igen. Men nyligen stod det klart att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) begärt att ENQA:s granskning av Sverige skulle skjutas upp ett år, och fått nej. Det får följden att det svenska medlemskapet upphör i höst och inte blir aktuellt på minst ett par år.

Ett par år

Men Sverige har inte blivit utslängt, skriver universitetskansler Lars Haikola på UKÄ:s hemsida. "Det som har hänt är att ... UKÄ beslutat att inte fullfölja ansökan om fullt medlemskap i organisationen." Skälet är att myndigheten "arbetar för fullt" med det reviderade granskningssystemet som ska träda i kraft 2015.

Men den tunga internationella organisationen ENQA ville alltså inte vänta längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.