Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige tappar medlemskap i ENQA

Utbildningsminister Jan Björklund krävs på besked efter att Sverige inte längre får vara med i ENQA som kvalitetssäkrar högre utbildning. Foto: Emil Nordin

Sverige kommer inte längre att vara medlem i den europeiska organisationen ENQA som arbetar för att kvalitetssäkra högre utbildning.

Ett misslyckande och ett haveri, hävdar kritiker.

Ibrahim Baylan och Jabar Amin, utbildningspolitiska talespersoner för Socialdemokraterna respektive Miljöpartiet, har i veckan krävt utbildningsminister Jan Björklund (FP) på besked vad han tänker göra för att återupprätta förtroendet för det svenska högskolesystemet. Och förre universitetskanslern Anders Flodström har i en debattartikel skrivit att Sverige gjorts till åtlöje i internationella kretsar.

Bakgrunden är att regeringen 2010 genomdrev en ny modell för att kvalitetsgranska högskoleutbildningar, trots kritik från stora delar av den svenska universitetsvärlden och dåvarande universitetskanslern Flodström som avgick i protest.

Politisk styrning

Även ENQA invände. Dels mot en politisk styrning av dåvarande Högskoleverket, dels mot att de svenska granskningarna fokuserade för mycket på studenternas resultat – examensarbeten – och för lite på lärandet i stort. ENQA satte Sverige under granskning varpå regeringen aviserade en översyn av modellen.

I år gick respiten ut och ENQA skulle ta ställning till om Sverige kunde bli fullvärdig medlem igen. Men nyligen stod det klart att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) begärt att ENQA:s granskning av Sverige skulle skjutas upp ett år, och fått nej. Det får följden att det svenska medlemskapet upphör i höst och inte blir aktuellt på minst ett par år.

Ett par år

Men Sverige har inte blivit utslängt, skriver universitetskansler Lars Haikola på UKÄ:s hemsida. "Det som har hänt är att ... UKÄ beslutat att inte fullfölja ansökan om fullt medlemskap i organisationen." Skälet är att myndigheten "arbetar för fullt" med det reviderade granskningssystemet som ska träda i kraft 2015.

Men den tunga internationella organisationen ENQA ville alltså inte vänta längre.