"Sverige stänger inte dörren för någon"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: Tomas Leprince
Hundratals flyktingar vandrade på måndagen från Danmark mot Sverige.
Foto: Christian Örnberg

Danmark vägrar släppa igenom flyktingar till Sverige utan svenskt samtycke.

Samtidigt är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i kontakt med den danska regeringen i frågan.

"Sverige stänger inte dörren för någon som söker asyl", skriver Johansson i en kommentar till Expressen.

I helgen tog både Tysklands och Österrikes regeringar beslutet att öppna sina gränser för den ökande strömmen flyktingar från Mellanöstern.

Flera av flyktingarna är på väg mot Skandinavien, inte minst Sverige. Men för att ta sig hit måste de korsa Danmark – och där är man inte beredd på att släppa igenom dem.

Under en presskonferens på måndagen sa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen att de inte kan låta migranter resa genom Danmark, vidare till Sverige, bara för att de uttryckligen ber om det.

– Här kan vi inte se bort från våra förpliktelser. Vi kan inte bara skicka dem till Sverige utan svenskt samtycke, sa Løkke Rasmussen under presskonferensen.

Något som direkt ifrågasattes från oppositionshåll.

"Det är absurt"

– Det är absurt att hindra dem från att åka till Sverige, säger Liberal Alliances politiske ordförande Simon Emil Ammitzbøll till Ekstrabladet.

Från svenskt håll har något beslut i frågan ännu inte tagits. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är i kontakt med den danska regeringen, meddelar han i en kommentar. Men någon formell överläggning har inte gjorts.

"Många asylsökande registreras nu och tas om hand i Danmark. Sverige stänger inte dörren för någon som söker asyl och alla som kommer hit kommer att få sitt fall prövat på ett rättssäkert sätt", skriver Morgan Johansson i en kommentar till Expressen.

"Men för att vi ska kunna lösa den akuta humanitära kris vi nu upplever i EU är det nödvändigt att fler länder tar hand om människor på flykt på ett medmänskligt sätt."

Jan Eliasson: Ett nytt läge

Vidare menar han att det nu krävs ordning i det europeiska flyktingmottagandet – och regler som alla EU-stater ska följa.

"Den utveckling vi nu ser visar samtidigt på behovet av att få ordning och reda i flyktingmottagandet i EU med tydliga och tvingande regler som fördelar ansvaret mellan alla EU:s medlemmar", skriver Morgan Johansson.

Om ett land släpper igenom migranter, utan att ta hand om dem, innebär det att man struntar i Dublinförordningen. Det är det bland annat Tyskland gjort, och enligt FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är det en viktig diskussion.

– Dublinöverenskommelsen, som går ut på att man ska registreras och att ansökan ska hanteras i det land där man först landar, är en riktig princip. Men jag måste erkänna att när man ser verkligheten med dessa enorma flöden av människor över gränserna så har det systemet kommit i ett nytt läge, säger Jan Eliasson till Expressen och fortsätter.

– Det har ju redan nu visat sig att till exempel Tyskland säger: Släpp dem igenom Österrike till Tyskland. Jag tror det blir en viktig diskussion för europeiska länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.