Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige stänger mot Danmark

Ett förbud införs för resor från Storbritannien och Danmark, det berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) regeringens blixtinkallade pressträff under måndagseftermiddagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige stänger gränsen mot Danmark och stoppar resor från Storbritannien.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla som rest från Storbritannien till Sverige sedan den 12 december att testa sig omedelbart, och att stanna hemma och undvika kontakt i en vecka.

– Det kan bli väldigt allvarligt, framför allt när det gäller spridningstakten av det här viruset, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson om den nya virusvarianten.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Spridningen av coronaviruset

Sedan tidigare har inrikesministern Mikael Damberg lämnat besked att Sverige kommer införa inreseförbud mot Storbritannien under måndagen, för att hindra att det nya viruset sprids in i landet.

Under dagen har både Vänsterpartiet, Krisdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna krävt att regeringen även stänger gränsen mot Danmark.

Tidigare i dag kunde Expressen avslöja att regeringen kommer att göra just det.

Inreseförbud från Danmark och Storbritannien

På en pressträff meddelade inrikesminister Mikael Damberg att så är fallet. Också inresor från Storbritannien förbjuds.

– Inreseförbudet från Storbritannien och Danmark träder i kraft vid midnatt, sa Damberg på pressträffen.

– Vi gör det här för att skydda den personal som kommer tvingas att tillbringa jul och nyår på sjukhus och akutmottagningar runtom i Sverige.

Men enligt Mikael Damberg beror den stängda gränsen mot Danmark inte på oron för den nya virusvarianten, utan på risken för att danskar ska resa över till Sverige sedan stora delar av Köpenhamn stängts ner.

– Det finns en uppenbar risk att danskar lockas till att resa till Sverige för att handla.

Resande från Storbritannien ska testas

Samtidigt inleder Sverige nu en tydlig jakt på den nya, muterade virusformen i Sverige. Enligt inrikesminister Mikael Damberg handlar det om att vi ”testar oss tillbaka i tiden”. Folkhälsomyndigheten kallar det en ”intensifiering”.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att Folkhälsomyndigheten beslutat att alla som rest från eller till Storbritannien sen den 12 december bör testas för corona. De som nu reser hem bör också sitta i karantän i sju dagar efter hemkomst.

Rådet är att personerna ska ta sig till sin hemort och testa sig där.

Hittills finns inga konstaterade fall av mutationen i Sverige, men både regeringen och Folkhälsomyndigheten menar att virusformen mycket väl kan finnas i Sverige redan.

– Det kan bli väldigt allvarligt, framför allt när det gäller spridningstakten av det här viruset. Däremot är det inte ett virus som ger allvarligare sjukdom. Men är det så att det har högre spridningsbenägenhet är det troligt att det kommer öka spridningen i samhället. Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, säger Johan Carlson.

På frågan om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder svarar han:

– Vi följer naturligtvis det hela tiden och tittar på effekterna av spridningen. Det är inte uteslutet men vi är inte där nu.

Utrikesminister Ann Linde sa att alla passagerarplan från Storbritannien stoppas i 48 timmar.

– Till klockan 16 på onsdag den 23 december. Det gäller inte alla flyg. Fraktflyg och ambulansflyg undantas, sa Ann Linde.

Inga bekräftade fall i Sverige

Det var under förra veckan som Storbritannien meddelade att de upptäckt en mer smittsam variant av coronaviruset i landet. Enligt landets hälsominister smittar viruset upp till 70 procent mer än den tidigare versionen.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ännu inga bekräftade fall i Sverige av den nya virusvarianten.

– Precis som alla andra länder så kontrollerar vi det genetiska materialet på en andel av alla virus kontinuerligt, och just den här har inte upptäckts i Sverige, berättade Anders Tegnell för Sveriges Radio under gårdagen. 

Inreseförbud från Danmark och Storbritannien

Inreseförbudet från Danmark och Storbritannien träder i kraft vid midnatt, natten till tisdag. Det gäller i en månad.

Alla passagerarplan från Storbritannien stoppas i 48 timmar, fram till klockan 16 på onsdag.

Svenska medborgare är undantagna inreseförbudet från Storbritannien. UD avråder också från alla icke-nödvändiga resor till Storbritannien.

Alla som rest från Storbritannien någon gång från den 12 december uppmanas testa sig så fort som möjligt. Alla som ankommer från Storbritannien bör också hemisoleras i sju dagar, och dessutom bör man testa sig igen, dag fem.

Svenska medborgare är undantagna inreseförbudet från Danmark. 

Personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer som sysslar med godstransport är också undantagna inreseförbudet från Danmark.Alla resenärer från Storbritannien som kommit till Sverige från och med 12 december ska isolera sig och testas.
Den nya mutationen av coronaviruset har spridit sig i södra England. Infektionsläkare Björn Olsen berättar vad vi vet om det.
Boris Johnson: Så ska vi stoppa coronamuteringen.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.