USA:s president Barack Obamas NSA-toppar har hyllat svenska FRA. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TTUSA:s president Barack Obamas NSA-toppar har hyllat svenska FRA. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT
USA:s president Barack Obamas NSA-toppar har hyllat svenska FRA. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT
Vladimir Putins Ryssland pekas ut som cyberangripare av både Sverige och USA. Foto: Pavel Golovkin / AP / TTVladimir Putins Ryssland pekas ut som cyberangripare av både Sverige och USA. Foto: Pavel Golovkin / AP / TT
Vladimir Putins Ryssland pekas ut som cyberangripare av både Sverige och USA. Foto: Pavel Golovkin / AP / TT
Svenska FRA ses som en pålitlig samarbetspartner till USA i cyberkriget. Foto: Sven LindwallSvenska FRA ses som en pålitlig samarbetspartner till USA i cyberkriget. Foto: Sven Lindwall
Svenska FRA ses som en pålitlig samarbetspartner till USA i cyberkriget. Foto: Sven Lindwall

Sverige spionerar på Ryssland – med USA

Publicerad

Ryssland pekas ut som cyberangripare av både Sverige och USA. Men Ryssland har hackats i högre utsträckning, och mer avancerat – av Sverige.

Det framgår när tidskriften The New York Review of Books går igenom Sveriges övervakning tillsammans med amerikanska NSA.

Nyheten kommer samtidigt som det rasar en debatt om cyberkrig och rysk påverkan även i Sverige.

Den ansedda amerikanska tidskriften The New York Review of Books skriver att de tar upp den svensk-amerikanska övervakningen i och med den senaste tidens rapporter om Rysslands hackerattacker och cyberkrig mot väst, inte minst det amerikanska presidentvalet och attackerna mot svenska medier våren 2016.

"Mycket mindre känt är vidderna av den övervakning USA själva koordinerat med Sverige och andra allierade för att utveckla hacknings- och övervakningsverktyg som är avsevärt mycket mer avancerade än de mejlfiskningar som använts i de ryska attackerna", skriver skribenten Hugh Eakin.

Bildt vill tona ned uppgifterna

Sveriges förra utrikesminister Carl Bildt har tagit del av artikeln och kommenterar den via e-post:

"Artikeln innehåller knappast någonting som är principiellt nytt eller okänt. FRA är en mycket viktig del av Sveriges vaksamhet. Att denna också handlat och handlar om Ryssland tror jag knappast kommer som någon överraskning."

Bildt fortsätter:

"Och i denna Sveriges vaksamhet har alltid ingått också samarbete där det bidragit till att öka våra förmågor och kunskaper."

Ryssland ska ha hjälpt Trump vinna valet

De senaste veckan har nya uppgifter om hur Ryssland ska ha hjälpt Donald Trump att vinna presidentvalet i USA framkommit. Detta hävdas i en rapport som den amerikanska underrättelsetjänsten släppt.

Enligt rapporten från NSA, FBI och CIA, beordrade Putin förra året en kampanj riktad mot Hillary Clinton i syfte att förstöra hennes chanser att bli president.

Ingar Åkesson, chef för FRA.Foto: Robban Andersson

Detta ska bland annat ha skett genom att cyberattacker och att ryska agenter vidarebefordrat hackad e-post från Clinton till Wikileaks. E-posten innehöll uppgifter som missgynnade Demokraternas presidentkandidat.

Ryssland förnekar valhack

Ryssarna förnekar alla inblandning och Donald Trump hävdar bestämt att hackerattackerna inte påverkade utgången av presidentvalet. Wikileaks, som anklagas för samröre med Ryssland, har samtidigt sagt öppet att Ryssland inte gav dem innehållet i demokraternas interna e-post.

Under söndagens tal vid Folk och försvars rikskonferens tog Sveriges statsminister Stefan Löfven upp tråden och varnade för att cyberkrigföring även kan drabba Sverige. Det som enligt CIA hände i USA, kan även inträffa i Sverige. Och inte bara här: Frankrike, Tyskland och Italien går till val redan i år.

Det går inte att utesluta att Ryssland försöker påverka valresultaten på olika sätt, varnar Stefan Löfven.

Uppgifterna om Sveriges avancerade spionage i The New York Review of Books är alltså bara den senaste anklagelsen om påverkansoperationer och ren cyberkrigsföring.

Förra veckan släppte även utrikespolitiska institutet en rapport om ryskt inflytande i Sverige. I rapporten nämndes flera medier både på vänster- och högerkanten som viktiga organ för att sprida Rysslands världsbild. Medier som Fria Tider och Aftonbladet Kultur nämndes bland flera andra som plattformar där det pro-Kremlska perspektivet sprids.

Även Dagens Nyheter nämns i rapporten då tidningen felaktigt återgivit en rysk fejknyhet om Carl Bildt, en påminnelse om att alltid se kritiskt på information när säkra källor saknas.

Avancerad övervakningsteknik

Nu hävdar alltså The New York Review of Books att USA och Sverige med flera länder utvecklat mycket avancerade former att övervaka Ryssland.

I april 2013 bjöds Ingvar Åkesson, chef för FRA, och fem andra svenskar till NSA:s högkvarter i Fort Meade i Maryland, USA, för ett tre dagar långt möte om Sveriges ökande betydelse för den amerikanska underrättelsetjänsten, närmare bestämt NSA.

NSA, egentligen National Security Agency, är en av USA:s underrättelsetjänster tillsammans med bland annat CIA och FBI.

Bakgrunden var att FRA 2008 fått tillåtelse att granska all kommunikation via fibernät, in och ut ur Sverige. Mejl, sms och telefonsamtal – något som NSA fattade stort intresse för.

Just ryska kommunikationer var NSA extra intresserade av. 2011 började FRA dela med sig av materialet till NSA i en "unik samling av högprioriterade ryska mål som ledarskap, intern politik och energi".

Komplex attackstrategi

Samtidigt såg NSA svenskarna som perfekta samarbetspartners för ett cyberkrigsprojekt kallat Quantum, skriver tidskriften vidare. En av operationerna inom Quantum kallades Winterlight, och gick ut på att hacka sig in i datorer och datornätverk utomlands för att samla på sig hemlig information. Det avslöjade SVT:s "Uppdrag granskning" 2013, något som också Expressen rapporterade om.

Målen kunde vara utländska datornätverk, regeringar, olje- och försvarsbolag – och misstänkta terrorister.

Enligt NSA-dokument använde Winterlight en komplex attackstrategi för att – i hemlighet – plantera skadeprogram i datorer och nätverk. Med hjälp av skadeprogrammet kunde NSA komma åt i stort sett all information på den angripna datorn.

Winterlight var ett samarbete mellan NSA, svenska FRA och brittiska GCHQ, men initiativtagarna bakom hackerattackerna ska ha varit svenskarna.

Sverige och USA koordinerade hackningar

FRA ska ha planterat skadeprogram i datorer, riktat om signalerna till övervakningsservrar och på så sätt gett NSA och GCHQ tillgång till information, så kallade "shots".

Vid mötet i Maryland 2013 rapporterade NSA att de under en månads tid fått tillgång till 100 "shots", tack vare FRA.

NSA-toppar har kallat svenskarna på FRA för "extremt kompetenta, tekniskt innovativa och betrodda". Vidare skriver tidskriften att FRA fått tillgång till NSA:s mest kraftfulla analytiska övervakningsverktyg kallat XKeyscore. Verktyget samlar "nästan allting en användare gör på internet", enligt The Guardian. Visselblåsaren Edward Snowden avslöjade NSA:s användande av XKeyscore 2013.

2013, i takt med att FRA:s friheter i Sverige utökades, började Sverige räknas som en pålitligare allierad än Storbritannien, gällande övervakning.

Viktigare sen ryska annekteringen av Krim

The New York Review of Books tar upp Sveriges pågående jakt på bättre teknik för att kunna stå emot cyberattacker – en av alla frågor som diskuteras på Folk och försvar-konferensen i Sälen – och skriver att Sverige varit en förtrupp för den snabba utvecklingen av övervaknings över norra Europa.

Vidare skriver skribenten Hugh Eakin att Sverige är ett otippat förgrundsland i frågan, givet politiken, välfärden, neutraliteten i världskrigen och icke-medlemskapet i Nato.

Tidskriften skriver att Sverige, i och med den geografiska närheten till Ryssland och internets framfart, har tvingats hålla kvar sin tekniska udd. Sen Rysslands annektering av Krim i Ukraina 2014, och striderna i de östra delarna av landet, har Sveriges spionage blivit allt viktigare, skriver The New York Review of Books.

Expressen har sökt förre FRA-chefen Ingvar Åkesson för kommentar.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag