Sverige spelade viktig roll då Warmbier flögs från Nordkorea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 22-årige studenten Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea och dog under måndagen i USA.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid ett möte i Norge gick Nordkorea med på att svenska representanter skulle få träffa amerikanen. Han flögs hem den 13 juni men avled under måndagen.
Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong Un.
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesdepartement tackar Sverige i ett klipp på Twitter.
Foto: Skärmdump

Sveriges ambassad i Nordkorea spelade en viktig roll då den amerikanske studenten Otto Warmbier släpptes ur fångenskap, enligt nya uppgifter, rapporterar CNN.

Vid ett möte i Norge gick Nordkorea med på att svenska representanter skulle få träffa amerikanen. Han flögs hem den 13 juni men avled under måndagen.

USA:s utrikesdepartement tackar Sverige i ett klipp på Twitter

– Vi vill tacka våra internationella partners, särskilt vår skyddsmakt Sverige, för deras outtröttliga försök att få Otto Warmbier i säkerhet och att släppas fri, säger talespersonen Heather Nauert i klippet.

Den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea. Hans brott var att ha försökt att ta ner en skylt med ett politiskt budskap, vilket är olagligt i diktaturen. Efter att ha befunnit sig i fängelse i 17 månader och legat i koma, flögs han hem till USA den 13 juni. Under måndagen kom beskedet om att han hade avlidit.  

Svenskar besökte Warmbier

Nu kommer nya uppgifter om att Sveriges ambassad i Nordkorea spelade en viktig roll för att få Otto Warmbier frigiven. I mars i år uppmanade USA Nordkorea att låta representanter från svenska ambassaden i Pyongyang att få träffa Otto Warmbier och ytterligare tre amerikanska medborgare, rapporterar CNN. 

Warmbier transporterades hem den 13 juni. På plats vid flygplatsen fanns bland annat sjuvårdspersonal.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

I maj träffades representanter från USA och Nordkorea i Norge. Nordkorea gick då med på att representanter från svenska ambassaden skulle få träffa de fängslade amerikanerna. I mitten av juni flög en grupp amerikaner, med bland annat två läkare, till Nordkorea. Den 13 juni flögs Otto Warmbier hem. USA hävdar att de pressade Nordkorea att låta svenska representanter träffa de fängslade amerikanerna, rapporterar kanalen.

"Tortyrfylld felbehandling"

Under måndagen kom beskedet att Otto Warmbier hade avlidit. Nordkoreas förklaring till hans tillstånd var att han hade hamnat i koma efter att ha drabbats av livshotande matförgiftning och fått sömntabletter.

Det är en förklaring som hans föräldrar inte tror på.

– Den avskyvärda tortyrfyllda felbehandlingen vår son fick i nordkoreanernas händer såg till att inget annat resultat än det sorgliga vi fick i dag var möjligt, sa föräldrarna Fred och Cindy Warmbier i ett uttalande.

"Håller Nordkorea ansvarigt"

Under måndagen uttalade sig USA:s president Donald Trump. ”'Hemska saker' hände i 'brutala' Nordkorea. Men amerikanen dog i alla fall hemma hos sina föräldrar”.

https://twitter.com/ABC/status/876918419081146368

Även USA:s utrikesminister, Rex Tillerson kritiserar Nordkorea.

– Vi håller Nordkorea ansvarigt för Otto Warmbiers orättfärdiga fängslande och kräver att tre andra amerikaner som hålls olagligt fängslade släpps.

– Härifrån har vi inga kommentarer till det, säger Erik Norbergh vid utrikesdepartementets presstjänst.

Expressen har via mejl och telefon sökt den svenske ambassadören i Nordkorea.

– Jag kan bekräfta att vi hanterar fallet. Men hur vi gör det, det kan jag inte gå in på. Där råder sekretess. Även när det gäller den här studenten, Otto. Så jag kan inte säga så mycket, har August Borg, förste ambassadsekreterare, tidigare sagt till Expressen. 

Tackade Sverige

USA:s utrikesdepartement tackar Sverige i ett klipp på Twitter

– Vi vill tacka våra internationella partners, särskilt vår skyddsmakt Sverige, för deras outtröttliga försök att få Otto Warmbier i säkerhet och att släppas fri, säger talespersonen Heather Nauert i klippet.

https://twitter.com/StateDept/status/877231278076170240

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.