Sverige släcktes ned

Publicerad

I kväll släcktes delar av hela Sverige ned.

Klockan 20.30 inleddes Världsnaturfondens globala klimatmanifestation Earth hour.

Här i Sverige väntades flera miljoner människor delta.

Minst 147 länder och tusentals städer runtom i världen deltar i årets Earth hour, som pågick mellan 20.30 och 21.30 i Sverige på lördagskvällen.

Världsnaturfonden räknade med att flera miljoner personer skulle delta i Sverige.

"Det är glädjande att engagemanget är större än någonsin och att så många tar egna initiativ till Earth Hour-events. Vi hoppas att fler kommer att agera klimatsmart i sin vardag och fortsätter att sätta press på politiker och näringsliv", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige i ett pressmeddelande.

Många kända byggnader släcktes ned under lördagen, bland andra Operahuset i Sydney, Burj Khalifa i Dubai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Empire State Building i New York, Niagarafallen i Kanada, Revolutionsmonumentet i Mexiko City och Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Här i Sverige släcktes flera av de kungliga slotten.

Förnybara bränslen

Sveriges miljöminister Lena Ek hoppas att oljebolagen ska investera mer i förnybara bränslen.

"Jag utmanar Shell och BP, samt övriga oljebolag att inte investera i olje- och gasutvinning i Arktis. Investera i stället i förnybar energi och arbeta för att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Jag lovar som motprestation göra allt jag kan för att avskaffandet av fossilsubventioner ska vara med i slutdeklarationen från hållbarhetskonferensen i Rio", säger hon i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag