Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige skickar plan till Irak

Carl Bildt besöker Irak.Foto: Axel Öberg
Försvarsministern Karin Enström, M, och biståndsministern Hillevi Engström, M, meddelade att Sverige ska skicka två transportplan till Irak.
Situationen i Irak är mycket allvarlig.

Sverige skickar två plan till kriget i Irak.

Det meddelade biståndsministern och försvarsministern under måndagen.

Samtidigt landade Carl Bildt i Bagdad vid 14-tiden samma dag.

Vid lunchtid under måndagen höll försvarsministern Karin Enström, M, och biståndsministern Hillevi Engström, M, i en presskonferens på Rosenbad i Stockholm.

Där meddelade de att Sverige ska skicka två transportplan till Irak. Det hela rör sig om en så kallad humanitär intervention, och sammanlagt skjuter man till 51 miljoner kronor extra. Detta eftersom man bedömer att situationen har förvärrats.

Innan det här beslutet togs har det humanitära stödet från Sverige kostat totalt 95 miljoner kronor under 2014.

Transportplanen innehåller förnödenheter till de internflyktingar i landet som har tvingats fly från IS.

– FN beräknar att 1,5 miljon människor är i behov av humanitärt stöd. Vi har också en annalkande vinter, sade biståndsminister Hillevi Engström.

"Väldigt allvarlig"

– Den svenska regeringen har i fredags beslutat att bistå med ytterligare resurser. Jag vet att många svenskar med irakiska rötter är väldigt oroliga över situationen. Behoven är väldigt omfattande, sade Hillevi Engström.

Försvarsministern fortsatte:

– Situationen är väldigt allvarlig. Ett expertteam har åkt ner till Irak för att bilda sig en uppfattning om läget för att klargöra vad som behövs. Vi vet redan att det finns ett stort behov av tält och filtar.

Därför ska man nu flyga ner två plan av typen C130.

– Hjälpen riktar sig till de människor som befinner sig på flykt från ISIS.

Carl Bildt i Irak

Planen är startklara men man vet ännu inte exakt när de ska flygas ner. Men Hillevi Engström hoppades på att de lyfter från svensk mark redan under tisdagen och till att börja med tar sig till den irakiska staden Arbil.

Förutom tält och filtar vill man också lasta planen med generatorer.

Utrikesministern Carl Bildt, M, landade i Bagdad på eftermiddagen tillsammans med Kristalina Georgieva, EU:s kommissionär för biståndsfrågor. Planen är att man sedan ska ta sig till Arbil i de norra delarna av landet.

– Vi har precis landat här men när vi åker till Erbil kan jag av säkerhetsskäl inte berätta. Men ni kan följa Carl Bildt på Twitter, han kommer att uppdatera därifrån, sade utrikesministerns pressekreterare Erik Zsiga.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.