Sverige skickar Jas Gripen till Libyen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Petr David Josek

Regeringen föreslår till riksdagen att Sverige skickar Gripenplan till Libyen. Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde, uppger TT.  

Högst åtta svenska plan ska delta i den Nato-ledda FN-insatsen över Libyen.

Förutom de åtta Gripenplanen kommer Sverige även att skicka ett Herculesplan och ett spaningplan till Libyen. 

 Sammanlagt rör det sig om en personalstyrka på 125 man och insatsen väntas pågå i tre månader, uppger flera källor med insyn för Svd.se. 

 Regeringen föreslår till riksdagen att Sverige skickar Gripenplan till Libyen. Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde, uppger TT.

Åtta Gripenplan

 Enligt uppgift till TT innebär propositionen att Gripenplanen enbart får användas till att upprätthålla flygförbudzonen och inte till att attackera markmål.

 Regeringen föreslår att högst åtta Gripenplan skickas, samt ett Herkulesplan och ett spaningsplan. Tidgränsen för insatsen är tre månader, men i praktiken räknar man med två månader. Kostnaden för insatsen ska vara högst 200 miljoner kronor.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt informerar riksdagen om propositionen när han klockan 13 i dag ska tala om det senaste EU-toppmötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.