Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige skickar delegation – vill ta hem svenska IS-barnen

Kassem Hamadé om kurdiska kravet: ”
Kvinnor i al-Hol-lägret i Syrien.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Barn leker i al-Hol-lägret.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige arbetar aktivt för att få hem svenska barn från IS-lägren i Syrien.

Nu skickar Sverige en delegation till Syrien för att träffa svenska IS-familjer, erfar Expressen.

– Syftet med hela resan är att träffa svenska kvinnor i lägren och fråga om de går med på att separeras och låta sina barn återvända ensamma till Sverige, säger en källa till Expressen. 

Delegationen som åker till Syrien är huvudsakligen från utrikesdepartementet, UD, enligt Expressens uppgifter. Resan sker i samråd med de lokala myndigheterna i de kurdstyrda områdena i nordöstra Syrien.

Det är andra gången på drygt ett år som Sverige skickar en delegation till platsen. Förra gången träffade man representanter för det lokala kurdiska styret. Den resan leddes av UD-ambassadören Per Örneus, Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen. Resultatet då blev att den döda terroristen Michael Skråmos sju barn återvände till Sverige.

Då besöktes inga läger, enligt vad Örneus tidigare sagt.

Men denna gång ska delegationen träffa svenska IS-familjerna på plats i lägren som kontrolleras av kurdledda SDF, enligt flera källor till Expressen.

– De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, säger en källa.

IS-kvinnorna: Sa att barnen kan få återvända

Expressen har tidigare pratat med IS-kvinnor i lägren som berättat att de flera gånger under 2019 fått besök av svenska myndighetspersoner inne i lägren – en man och en kvinna som ska ha frågat om man kan tänka sig att separeras från barnen.

– De sa att barnen kan få återvända till Sverige men bara om vi lämnar ifrån oss dem, sa en av IS-kvinnorna då. 

Utrikesdepartementet i Stockholm har tidigare inte kommenterat uppgifterna. Nu skriver UD:s presstjänst i en kommentar till Expressen: 

”Som tidigare konstaterats är utrikesförvaltningens möjligheter att verka i nordöstra Syrien synnerligen begränsade. UD:s konsulära enhet ser kontinuerligt över möjligheterna att repatriera barn som befinner sig i nordöstra Syrien om och när så är möjligt. Vi kan av säkerhetsskäl och med hänsyn till konsulär sekretess inte kommentera om eller när några besök i området sker”. 

”Hoppas kunna göra resan snart”

Shiyar Ali är Sverigerepresentant för självstyret i norra Syrien. Han bekräftar att en resa in i lägren planeras, men att coronapandemin försvårat det. 

– Vi jobbar för att många länder ska skicka representanter. Vi har jobbat med Finland som varit där innan pandemin och Sverige har varit där. Vi hoppas kunna göra resan snart, säger han.

Enligt Expressens uppgifter är resan redan på gång och delegationen är snart på plats.

Enligt Shiyar Ali har Frankrike redan gjort liknande, separerat barn från sina mammor, när barnen mått dåligt.

– Då har kvinnorna sagt ”ni kan ta våra barn” och de fick skriva under. Annars tillåter inte våra lagar att man separerar barn från sina mammor. I vissa specifika fall, humanitära skäl eller vid sjukdom, kan man diskutera möjligheterna. Men annars får man inte göra det, även om Sverige vill det, säger Shiyar Ali. 

De lokala myndigheterna i det kurdiska självstyret i norra Syrien planerar sedan en tid tillbaka att ställa de tillfångatagna IS-medlemmarna i lägren inför rätta.

– Däremot kommer de som anses vara mindre farliga - särskilt de som sitter i läger - att genomgå en rättslig process. Det har vi planerat tillsammans med European Institute of Peace. Vi kan inte ställa tusentals människor inför en vanlig domstol. Då tar det hur lång tid som helst och är kostsamt, säger Shiyar Ali.

Enklare process för de i lägren

Han tror att cirka 30 procent av de i lägren kan genomgå en snabbare, enklare process.

– De kanske har blivit lurade dit eller utnyttjade. Erkänner de det de gjort får de ett begränsat straff för att sedan åka hem. Men, de som vi har bevis mot och de vi vet har begått tunga brott, de måste prövas i en internationell domstol. Det är männen som sitter fängslade, säger Ali. 

Många av kvinnorna som valde att ansluta sig till IS eller flytta till ”kalifatet” gifte sig i Syrien och fick barn där. Ibland finns det kvinnor som gifte om sig och fick barn flera gånger efter att deras män dödades i strid.

– Med hjälp av DNA har vi identifierat de flesta. Men det finns fortfarande de som inte säger sanningen och vi vet inte vilka de är. De flesta är identifierade. Det kanske finns några få barn med kopplingar till Sverige som inte är identifierade än, säger Ali. 

Våren 2019 återförenades Michael Skråmos barn med sin morfar Patricio Galvez. Se intervjun där han berättar om mötet.
I september rapporterade Expressen om att flera svenska IS-kvinnor och deras barn gripits och satts i turkiskt förvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.