Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna

Rodrigo Duterte, president i Filippinerna.Foto: BULLIT MARQUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson är ansvarig för vapenexporten i regeringen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna – ett land som fått kritiserats hårt för brott mot mänskliga rättigheter, skriver Aftonbladet

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har beviljat tillstånd för export av krigsmateriel, men exakt vilka vapen det rör sig om är oklart. 

– Det inkluderar till exempel eldledning och radarsystem, viss övervakning och liknande, säger Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp till tidningen. 

Sverige har inte sålt vapen till Filippinerna på mycket länge. 

Landet har fått skarp kritik för brott mot mänskliga rättigheter. 

När presidenten Rodrigo Duterte blev vald förra året lovande han bland annat att alla knarklangare skulle skjutas. Nu går polis och dödsskvadroner från hus till hus och låter blodet rinna på Manilas gator. 

 

LÄS MER: Presidentens fruktade mordpatruller dödar en efter en: "han är galen" 

 

Trots detta ska Sverige nu sälja vapensystem till Filippinerna, rapporterar Aftonbladet

Oklart vilka vapen

Tidningen har tagit del av dokument från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som visar att Sverige ska sälja krigsmateriel för strid och övrigt krigsmateriel till landet. 

– Historiskt har viss export skett till Filippinerna men den har varit mycket begränsad och har i huvudsak bestått av jakt- och sportskytteammunition, säger Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp till Aftonbladet. 

Krigsmaterielexporten är omgärdad av sekretess – exakt vilka typer av vapen som ska säljas är därför oklart. Aftonbladet rapporterar att det handlar om vapenkategorierna ML5, ML21 och ML22.

– Det inkluderar till exempel eldledning och radarsystem, viss övervakning och liknande, säger Karl Evertsson till tidningen. 

Han uppger att ISP följer situationen i Filippinerna noga. 

Kritik från Svenska freds

I mitten av april väntas de nya, skärpta regler för vapenexporten träda i kraft. Redan i dag slår regelverket fast att Sverige inte ska sälja vapen till ingår i en väpnad konflikt eller kränker mänskliga rättigheter. 

Organisationen Svenska freds är mycket kritisk till att Sverige nu ska sälja vapen till Filippinerna. 

– Vi reagerade med ilska och uppgivenhet när vi upptäckte det. Den 28 februari ska det nya regelverket för vapenexport debatteras i riksdagen, förhoppningsvis följt av ett beslut om en skärpning, och då är det väldigt oroväckande att det fram till dess beviljas utförseltillstånd till väldigt problematiska länder, säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström till Aftonbladet.