Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiarabien ska ha fått en svensk ursäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Den saudiske kungen Salman bin Adbul Aziz.
Foto: Jacquelyn Martin

Arabiska mediekanalen al-Arabiya uppger att regeringen ber Saudiarabien om ursäkt.

Men en källa i regeringskansliet tillbakavisar de uppgifterna.

Enligt källor till Expressen har regeringen agerat på många olika fronter för att få kontakt med Saudiarabien.

Enligt tv-kanalen ska även Saudiarabiens hemkallade ambassadör vara på väg tillbaka till Stockholm.

Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin bekräftar för Expressen att ett möte hållits mellan Björn von Sydow och Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud i Riyadh.

Det var i början av mars som Saudiarabien valde att kalla hem sin ambassadör. Beslutet kom i samband med att Sverige sa upp det militära samarbetsavtalet med landet som man hade haft under flera år. Men den egentliga anledningen ska ha varit utrikesministern Margot Wallströms uttalande om mänskliga rättigheter i landet.

Saudiarabiens hemkallande av sin ambassadör har väckt mycket uppmärksamhet. Och nu tar det alltså en ny vändning i och med att Saudiarabiens ambassadör ska vara påväg tillbaka till Stockholm.

al-Arabiya skriver på sin engelska upplaga att Sveriges regering nu ber om ursäkt för hanteringen av den diplomatiska krisen med Saudiarabien.

Ingen ursäkt

Men en källa i regeringskansliet tillbakavisar den uppgiften till TT. Även en källa till Expressen bekräftar samma sak.

– Det har inte varit så. Det har inte formellt sett framförts en ursäkt och har inte funnits en diskussion om en ursäkt överhuvudtaget. Regeringen har inte bett om ursäkt, säger personen till nyhetsbyrån.

Enligt Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström, kan man bekräfta att regeringen skickat Björn von Sydow till Riyadh – för att medla med Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud. Fivrin beskriver mötet som bra.

– Vi bekräftar att regeringen har skickat von Sydow till Saudiarabien och att det är mycket glädjande att Kungen har tagit emot sändebudet. Vi hoppas på att få se normaliserade relationer mellan Saudiarabien och Sverige mycket snart, säger han.

Även UD bekräftar att man skickat Björn von Sydow.

-Däremot kan jag berätta att regeringens sändebud Björn von Sydow, har fört fram en önskan om respektfulla och goda relationer mellan Saudi och Sverige, säger Erik Wirkensjö vid UD press.

Enligt källor till Expressen har regeringen agerat på många olika fronter för att få kontakt med den Saudiarabiska kungafamiljen och den ska ha intensifierats den senaste veckan.

Hovet inblandade

Enligt källor ska kungen och hovet - både inför och efter mötet mellan kungen och Wallström - haft inofficiella kontakter med saudiska hovet.

Björn von Sydow ska ha fått möte med kort varsel och enligt källor ska han av Stefan Löfven och Margot Wallström ansetts vara det  "bästa namnet att skicka".

Hans uppdrag ska ha varit att övertyga Saudiarabien om att skicka tillbaka ambassadören till Sverige.

Angående uppgifterna att Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör kan Fivrin bara luta sig mot befintliga medieuppgifter, uppger han.

– Vi noterar att det varit ett bra möte. I övrigt har vi nåtts av medieuppgifter om att ambassadören är tillbaka, i övrigt kommenterar vi inte det heller, säger han.

Samtidigt vidhåller den statskontrollerade tv-kanalen al-Arabiyya, under fredagskvällen, att statsminister Stefan Löfven ska ha bett Saudiarabien om ursäkt – ifall uttalanden om landet har "tolkats som förolämpande mot Saudiarabien eller islam". Löfven ska även, enligt kanalen, ha sagt att hans förhoppning är att Riyadh ska förstå att Sverige är genuint bekymrat över relationen mellan länderna.

Stefan Löfvens pressekreterare Dan Lundquist Dahlin vill inte kommentera uppgifterna:

– Jag hänvisar till utrikesdepartementet, säger han.


https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/581549268336390144

Wallström positiv

Enligt ett pressmeddelande som TT tagit del av och som är författat av utrikesministern, ser Margot Wallström positivt på att regeringens sändebud tagits emot av Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman:

""Det är mycket positivt att regeringens sändebud har tagits emot av kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och prins Mohammed bin Salman", säger utrikesminister Margot Wallström, enligt pressmeddelandet.

"Vi hoppas snart se den saudiska ambassadören tillbaka i Stockholm och återgå till normala förbindelser mellan våra länder. De många kontakter vi haft från ett brett spektrum av det svenska samhället bidrar till att relationen mellan Saudiarabien och Sverige ser ut att normaliseras, liksom att vi framfört att vi inte avsett att förolämpa islam eller Saudiarabien", skriver Wallström.

Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, ser ambassadörens återkomst som en ren symbolhandling.

– Att dra tillbaka ambassadören är en symbolhandling i brist på bättre. Då är det mycket allvarligare att hänga ut Sverige via Arabförbundet.

"Togs på sängen"

Anders Persson, lektor i statskunskap med inriktning på Mellanöstern vid Linnéuniversitetet, säger att det signalerar om att man måste balansera mellan realpolitik och idealism.

- Det signalerar att svenska regeringen förstår att politik måste bedrivas mellan realtpolitik och idealism. Man kan inte bara ta hänsyn till vad man tycker. Utan det finns alltid realpolitik som står alla människors beteende, säger han.

Hans uppfattning är att den svenska regeringen togs på sängen av de kraftiga reaktionerna från Saudiarabien. Han tror att det faktum att det hela blev så turbulent har att göra med att man nyligen fått en ny kung – och därmed ville markera mot Sverige.

– Det kan även vara för att värna om sharialagar och så vidare. Vi säger att vi tänker på mänskliga rättigheter, men de ser det som så att de strikt följer islamistisk lag. Det är det mest ädla som finns i deras värld, fortsätter han.

Upplever det som klokt

Anders Persson blev inte förvånad när han nåddes av nyheterna. Han upplever det även som ett klokt drag av regeringen att, tidigt under processen, be om ursäkt.

– Förhoppningsvis får man det nu ur världen. Ingen tjänar på att ha en lång konflikt med Saudiarabien och som kan bli ännu värre. Det är ganska smart att svälja stoltheten och be om ursäkt i början av processen och sen börja om på en ny kula, säger han.

Tidigare har näringslivstoppar uttryckt en oro över vad som kommer att hända i och med det uppsagda avtalet. Men det svenska företaget Kedtech verkar inte bekymras då de planerar att starta en skola i Saudiarabien.

"Tillsammans med saudiska partners bygger vi ett campus i Jeddah, som är planerat för 4 500 elever med start i september 2016", skriver företagets vd Odd Eiken och styrelseledamoten Peje Emilsson på DN Debatt.

De kritiserar i artikeln den svenska regeringes hantering av det så kallade Saudiavtalet.

Expressen har sökt statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Åsa Romson och utrikesminister Margot Wallström för en kommentar.

Expressen har sökt statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Åsa Romson och utrikesminister Margot Wallström för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.