Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige sätter ned foten mot Ryssland

Margot Wallström.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sergej Lavrov.
Foto: Brambatti Peri / AP ANSA POOL

Efter uppgifterna om systematisk förföljelse av homosexuella i Tjetjenien sätter Sverige ner foten mot Ryssland.

Utrikesminister Margot Wallström, S, och flera andra utrikesministrar har tillsammans skickat ett brev till Sergej Lavrov och Sverige har kallat upp den ryske ambassadören till utrikesdepartementet, skriver Aftonbladet.

– Jag kommer personligen att göra vad jag kan för att den här frågan inte ska komma i skymundan, säger Wallström till Aftonbladet.

Efter ryska tidningen Novaja Gazetas avslöjande om hur homosexuella män ska ha utsatts för tortyr, förföljelse och misshandel i delrepubliken Tjetjenien har Sverige fått nog och kräver att Ryssland pressar Tjetjenien att agera.

Margot Wallström har tillsammans med sina utrikesministerkolleger från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna skickat ett brev till sin ryske kollega Sergej Lavrov, skriver Aftonbladet.

"Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter om att homosexuella har förföljts och några till och med dödats av delstatsmyndigheter på grund av sin sexuella läggning", skriver de i brevet enligt tidningen.

Ryske ambassadören kallad till möte

Rysslands ambassadör i Sverige har också kallats upp till utrikesdepartementet.

– Vi kommer att fortsätta driva på för att EU ska engagera sig och samtidigt kräva att den ryska regeringen agerar. Vi kommer också att fortsätta vårt redan omfattande stöd till det ryska civilsamhället, som innefattar stärkande av respekten för hbtq-personers rättigheter, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

En talesperson för den tjetjenska regeringen ska tidigare ha förnekat uppgifter om förföljelse med förklaringen att det inte finns några homosexuella i landet, skriver tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.