Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige sämst i världen på vänskap

Det är svårt att hitta vänner i Sverige enligt studien Expat Insider. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Sverige når bottenplaceringen 65 i undersökningen. Foto: / AP YONHAP

Sverige är världens sämsta land för att få nya vänner, enligt studien Expat Insider.

Den som söker vänskap bör i stället flytta till Costa Rica, Mexiko eller Argentina.

– Det kan vara svårt att komma människor nära. Att få vänner tar verkligen tid, säger en brittisk utlandsarbetare om Sverige i studien.

12 500 utlandsarbetare bosatta i 188 länder har besvarat frågorna i studien Expat Insider, som nu listar hur bra de trivs i sina nya hemländer.

Sverige når sammanlagt upp till plats 22 på listan – men när det kommer till kategorin "Hitta vänner" ser det betydligt mörkare ut. Där når Sverige bottenplaceringen 65, med de nordiska grannländerna Danmark och Norge på platserna ovanför.

Mer än hälften av utlandsarbetarna i de nordiska länderna uppger att det är svårt att få lokala vänner och över en fjärdedel kallar lokalbefolkningen "distanserad".

En brittisk utlandsarbetare bosatt i Sverige beskriver svenskarna som "ganska privata" i studien.

– Som i många nordiska länder är folk ganska privata, stängda, och… inte så öppna för konversationer med nya människor, säger personen.

 

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din vän är en riktig energitjuv

 

Lättast att få vänner i Costa Rica

Lite bättre går det för Sverige i kategorierna ”Att känna sig välkommen” och ”Vänlighet”, där man kammar hem plats 51 respektive 56.

Utlandsarbetarna i studien är däremot nöjda med svensk barnomsorg, sjukvård och engelskkunskaper. En inflyttad spanjor beskriver Sverige som ett land ”där man kan bo i åratal utan att yttra ett ord på svenska”.

De bästa länderna för att få nya vänner är Costa Rica, Mexiko och Argentina, visar studien. Hela 48% av de som flyttat till Costa Rica kan se sig själva stanna där för alltid.

Störst ras på listan gör Ukraina, som sjunkit från en femteplats till nummer 30 sedan 2016.