Det är svårt att hitta vänner i Sverige enligt studien Expat Insider. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDTDet är svårt att hitta vänner i Sverige enligt studien Expat Insider. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Det är svårt att hitta vänner i Sverige enligt studien Expat Insider. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Sverige når bottenplaceringen 65 i undersökningen. Foto: / AP YONHAPSverige når bottenplaceringen 65 i undersökningen. Foto: / AP YONHAP
Sverige når bottenplaceringen 65 i undersökningen. Foto: / AP YONHAP

Sverige sämst i världen på vänskap

Publicerad

Sverige är världens sämsta land för att få nya vänner, enligt studien Expat Insider.

Den som söker vänskap bör i stället flytta till Costa Rica, Mexiko eller Argentina.

– Det kan vara svårt att komma människor nära. Att få vänner tar verkligen tid, säger en brittisk utlandsarbetare om Sverige i studien.

12 500 utlandsarbetare bosatta i 188 länder har besvarat frågorna i studien Expat Insider, som nu listar hur bra de trivs i sina nya hemländer.

Sverige når sammanlagt upp till plats 22 på listan – men när det kommer till kategorin "Hitta vänner" ser det betydligt mörkare ut. Där når Sverige bottenplaceringen 65, med de nordiska grannländerna Danmark och Norge på platserna ovanför.

Mer än hälften av utlandsarbetarna i de nordiska länderna uppger att det är svårt att få lokala vänner och över en fjärdedel kallar lokalbefolkningen "distanserad".

En brittisk utlandsarbetare bosatt i Sverige beskriver svenskarna som "ganska privata" i studien.

– Som i många nordiska länder är folk ganska privata, stängda, och… inte så öppna för konversationer med nya människor, säger personen.

 

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din vän är en riktig energitjuv

 

Lättast att få vänner i Costa Rica

Lite bättre går det för Sverige i kategorierna ”Att känna sig välkommen” och ”Vänlighet”, där man kammar hem plats 51 respektive 56.

Utlandsarbetarna i studien är däremot nöjda med svensk barnomsorg, sjukvård och engelskkunskaper. En inflyttad spanjor beskriver Sverige som ett land ”där man kan bo i åratal utan att yttra ett ord på svenska”.

De bästa länderna för att få nya vänner är Costa Rica, Mexiko och Argentina, visar studien. Hela 48% av de som flyttat till Costa Rica kan se sig själva stanna där för alltid.

Störst ras på listan gör Ukraina, som sjunkit från en femteplats till nummer 30 sedan 2016.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag