Amerikanska ambassaden i Stockholm och Beatrice Ask. Foto: Martina Huber, Scanpix
Amerikanska ambassaden i Stockholm och Beatrice Ask. Foto: Martina Huber, Scanpix

Sverige samarbetade med USA i hemlighet

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska regeringen har haft ett nära samarbete med USA om terrorismbekämpning.
Samtidigt föredrog de informella kontakter - så att svenska medborgare skulle hålla ovetandes.
Det avslöjar SVT:s "Dokument Inifrån" sedan de tagit del av dokument från Wikileaks.
Sverige har haft ett nära samarbete med USA om terrorismbekämpning.
Men efter FRA-debatten ansågs frågan känslig. Och enligt dokument som "Dokument inifrån" har tagit del av så bad Anna-Carin Svensson, ämnesråd i polisfrågor vid justitiedepartementet, om att hålla samarbetet informellt.
Anledningen var att den svenska riksdagen och de svenska medborgarna skulle hållas ovetande, hävdar SVT.
- När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete "för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla" - ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till SVT.

"Lägger i mun på en"

Uppgifterna till "Dokument inifrån" kommer från de rapporter som USA:s ambassad skickat till Washington, och som sajten Wikileaks kommit över.
Justitiedepartementen menar att det är ambassadens tolkning att de ville hemlighålla överenskommelserna för riksdagen.
– Det är väl också vad amerikanerna lägger i mun på en, och det tänker jag inte heller kommentera. För oss är det naturligt att ta en fråga av den arten till riksdagen, men amerikanerna tycker att ett sådant avtal ska vara sekretessbelagt eftersom det avslöjar hur de jobbar med terroristbekämpning, säger Anna-Carin Svensson till SVD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag