Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige samarbetade med USA i hemlighet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amerikanska ambassaden i Stockholm och Beatrice Ask.
Foto: Martina Huber, Scanpix

Den svenska regeringen har haft ett nära samarbete med USA om terrorismbekämpning. 

Samtidigt föredrog de informella kontakter - så att svenska medborgare skulle hålla ovetandes. 

Det avslöjar SVT:s "Dokument Inifrån" sedan de tagit del av dokument från Wikileaks.

Sverige har haft ett nära samarbete med USA om terrorismbekämpning. 

 Men efter FRA-debatten ansågs frågan känslig. Och enligt dokument som "Dokument inifrån" har tagit del av så bad Anna-Carin Svensson, ämnesråd i polisfrågor vid justitiedepartementet, om att hålla samarbetet informellt. 

 Anledningen var att den svenska riksdagen och de svenska medborgarna skulle hållas ovetande, hävdar SVT.

 - När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete "för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla" - ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till SVT.

"Lägger i mun på en"

 Uppgifterna till "Dokument inifrån" kommer från de rapporter som USA:s ambassad skickat till Washington, och som sajten Wikileaks kommit över. 

 Justitiedepartementen menar att det är ambassadens tolkning att de ville hemlighålla överenskommelserna för riksdagen.

 – Det är väl också vad amerikanerna lägger i mun på en, och det tänker jag inte heller kommentera. För oss är det naturligt att ta en fråga av den arten till riksdagen, men amerikanerna tycker att ett sådant avtal ska vara sekretessbelagt eftersom det avslöjar hur de jobbar med terroristbekämpning, säger Anna-Carin Svensson till SVD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.